woensdag 23 december 2015

Kerst 1971 (?)

Geen weekmenu deze week en volgende week. Val maar terug op de simpele gerechten als de tonijnpasta, vegapasta met kruidenkaas, boerenkoolstamppot en hutspot. Na kerst eet je waarschijnlijk nog dagen allerhande restjes van een overdadige kersttafel. In het nieuwe jaar kom ik weer terug met een gloednieuw weekmenu.

Wel iets heel anders en toch nog een beetje in kerstsfeer. Een museumtipje met een culinair tintje. Deze foto geeft de allereerste Allerhande weer. Toen ook kalkoen voor kerst. Weliswaar van Friki uit de diepvries, maar wel een kalkoen. Dat was hoogstwaarschijnlijk in 1971*). 

Ik maakte de foto bij Museum Meermanno in Den Haag. Tot en met 31 januari 2016 is daar de tentoonstelling 'Aan tafel! Een boekje open over eetcultuur' te bezichtigen. Aan de hand van verschillende thema's zijn hier heel veel verschillende kookboeken te zien. Van heel oud tot net uitgegeven. Echt snuffelen in de kookboeken kun je niet, het blijft een museum. Maar de uitstalling van de nieuwere titels leidt wel tot herkenning en zette mij aan tot het thuis weer eens doorbladeren van mijn kookboeken. Leuk is ook het overzicht beneden van mensen die gevraagd is hun favoriete kookboek te beschrijven en waarom dat boek een plekje in de tentoonstelling moest krijgen. Daar zaten bijna allemaal kookboeken tussen waar ik nog nooit van had gehoord.

Dit soort advertenties met prijzen van tig jaar geleden vind ik altijd leuk om te vergelijk met de prijzen van nu. Frappant is dat aluminiumfolie in de loop der jaren goedkoper is geworden. Voor minder dan een euro heb je een rol. Een blik kastanjepuree krijg je nu niet voor ongeveer 75 eurocent.

*) Ik had dus wel deze foto gemaakt, maar niet opgeschreven uit welk jaar deze allerhande kwam. Ik waagde er een mailtje naar het museum aan. Het antwoord is dat deze allerhande in krantvorm hoogstwaarschijnlijk uit 1971 komt. Als je deze tentoonstelling gaat bezoeken en het blijkt anders te zijn, laat het weten, dan kan ik het aanpassen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten