woensdag 31 augustus 2011

Pompoen met een knapperige kruidenkorst


Voor mijn verjaardag heb ik het boek Plenty van Yotam Ottolenghi gekregen. Veel verrassende gerechten met groenten in de hoofdrol. De eerste pompoen uit mijn tuin kreeg de eer om in een van zijn recepten gebruikt te worden. Wel wat aangepast, want ik had niet alles in huis. Wel erg lekker. Wij aten wat couscous en gestoofde kikkererwten met paprika hierbij.


Pompoen met een knapperige kruidenkorst

(2 personen)
  • een halve oranje pompoen (± 500 gram) (bv. Uchiki kuri of hokkaido)
  • 1 uitgedroogde bruine boterham
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakte tijm
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gram geraspte geitenkaas
  • olijfolie
Snijd de pompoen (met schil) in parten van 1 cm dik. Leg ze op een bakplaat.
Verkruimel de boterham tot fijn kruim. Pers het teentje knoflook erboven uit. Meng met de peterselie, tijm, citroenrasp, kaas en peper en zout. 
Verwarm de oven voor op 190C.
Bestrijk de pompoenparten met olijfolie en plak het kruidenmengsel erop. Druk goed aan. Bak de pompoenparten een half uur in de oven. 

dinsdag 30 augustus 2011

Komkommer met garnalen


Dit is een simpel voorgerechtje, maar wel chic. Eindelijk gebruikte ik mijn "kookringen". Stukjes grijze pvc-buis waarvan de zaagsnedes even glad zijn geschuurd. Prima alternatief voor de mooie, maar wel dure rvs-exemplaren.


Komkommer met garnalen

(4 personen)
  • 1/2 komkommer
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • flinke draai zwarte peper
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 100 gram hollandse garnalen
Snijd de komkommer in kleine blokjes. Meng mayonaise en crème fraîche. Roer door de helft hiervan de dille en meng dit met de komkommerblokjes. Roer de citroenrasp door de andere helft. Gebruik een kookring met een doorsnee van 8 cm om op 4 bordjes een mooie cirkel komkommer te leggen.  Meng de garnalen met wat peper. Schep ze op de komkommer en druppel er wat citroenmayonaise overheen. 

maandag 29 augustus 2011

Gemberbubbeltjes


Het recept voor dit drankje komt uit Home Made van Yvette van Boven. Wij drinken eigenlijk geen cola of andere frisdrank, en ook van vruchtensapwaterdrankjes zijn wij geen grootverbruikers. Toen ik dit recept las, wist ik dat ik dat een keer ging maken. Niet alleen voor mezelf, want dan duurt het minstens een week voordat een fles leeg is, maar mijn verjaardag was een mooie gelegenheid. Ik vond het voor herhaling vatbaar. Er zat (maar?) een heel klein bubbeltje in. Voor mij precies goed.
De gist zorgt ervoor dat er bubbeltjes ontstaan. Bedenk dat het gistingsproces door kan gaan, dus zet de fles niet ergens achteraf weg om 'm te vergeten. Want dan kun je met een smeerboel komen te zitten als je de fles opent. Ik had voor de zekerheid de fles maar in de gootsteen gezet.


Gemberbubbeltjes

  • 4-5 cm verse gemberwortel
  • 150 gram (riet)suiker
  • 1/4 theelepel gist
  • ±1,3 liter lauwwarm water
Schil de gemberwortel en rasp hem fijn. Doe de suiker in een kom met een deel van het water en roer tot de suiker redelijk is opgelost. Doe de gist en gember erbij en giet door een trechter in een lege, schone lege frisdrankfles. Vul aan met lauwwarm water tot ± 5 cm onder de rand. Laat de fles ± 12 uur op kamertemperatuur staan. De fles moet nu hard aanvoelen. Als dat niet zo is, moet je 'm nog wat langer laten staan. Zet anders in de koelkast om goed koud te worden. 

zondag 28 augustus 2011

Aardbeientaart


Dit is een recept uit de Elle Eten nummer 4 van 2011. Toen ik de foto van dit mooie taartje zag, wilde ik 'm direct maken. Omdat het best een tijdrovend recept is, bewaarde ik de taart voor mijn verjaardag. Ik heb het recept, zeker voor mijn doen, goed gevolgd. Wel heb ik de aardbeienjam die je "à la minute" maakt vervangen door mijn zelfgemaakte aardbeienjam waar nog hele aardbeien in zitten. En ik heb de verdeling van het deeg over onder- en bovenkant veranderd. Volgens het recept moet je voor een bodem van 5 mm 180 gram deeg gebruiken en voor de bovenkant van 1 cm 250 gram. De afmeting van onder- en bovenkant zijn gelijk. Dus dat kan niet. Ik heb het als volgt gedaan: in totaal heb je ongeveer een kilo deeg. Ik gebruikte 2 vormen van 16 bij 16 cm (het recept zegt 14 bij 14). Omdat de oppervlakte van de zijkanten ook ongeveer gelijk is aan de oppervlakte van de bodem, heb ik ± 165 gram deeg voor elke kant (onder/zij/boven) gebruikt. In mijn taart was het deeg overal even dik, en dat werkte prima. Mijn bodem was een tikje ongaar, maar dat heeft waarschijnlijk gelegen aan het feit dat ik aardewerken bakjes gebruikte in plaats van een metalen taartvorm. Tot slot heb ik de voorgeschreven 3 theelepels zout verminderd tot een flinke snuf.

Aardbeientaart

(2 vierkante vormen van ± 15 bij 15 cm)
  • aardbeiencustard:
    • 300 gram (diepvries)aardbeien
    • 75 ml melk
    • 35 gram fijne kristalsuiker
    • 25 gram maizena
    • 25 gram boter op kamertemperatuur
  • deeg:
    • 260 gram boter op kamertemperatuur
    • 185 gram fijne kristalsuiker
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 125 gram amandelmeel
    • 1 ei + 3 dooiers
    • 325 gram bloem
    • grote snuf zout
  • aardbeienjam:
    • 200 gram (diepvries)aardbeien
    • 40 gram fijne kristalsuiker
Voor de custard pureer je de aardbeien en wrijf je de moes door een zeef. Doe de moes in een pannetje en laat heet worden. Roer geregeld. Meng ondertussen maizena, melk en suiker tot een glad geheel. Meng dit in een dun straaltje door de aardbeienpuree in de pan en blijf roeren. Het moet heel zacht pruttelen. Roer ondertussen de boter romig. Haal de pan van het vuur als de aardbeien een vla vormen. Mix de boter erdoor. Doe de vla over in een schaal en dek af met plastic folie om velvorming te voorkomen. Je kunt ook de vla geregeld door kloppen om een vel te voorkomen. Bewaar de afgekoelde vla zolang in de koelkast.
Voor het deeg klop je de boter met de suiker en de citroenschil romig. Mix het ei, 2 dooiers en het amandelmeel erdoor. Zeef bloem en zout boven een grote kom. Mix hierdoor het amandelbeslag totdat je een egaal deeg hebt. Pak het deeg in in plastic folie en laat opstijven in de koelkast. 
Voor de aardbeienjam doe je suiker en aardbeien in een steelpan. Laat 2 minuten koken. Doe de aardbeien in een zeef en van het vocht op. Kook dit vocht voor de helft in. Doe dan de aardbeien er weer bij en verwarm nog 20 minuten op zacht vuur. Roer geregeld, maar zorg ervoor dat je de aardbeien niet kapot roert. Laat afkoelen.
Vet de 2 bakvormen in en bekleed met bakpapier. Laat wat bakpapier over de rand hangen zodat je een soort handvat hebt om de taartjes uit de vorm te tillen. Verdeel het deeg in 6 porties. Rol het een deel uit tot een lap die zo groot is als de bodem en leg deze op zijn plek. Rol een deel uit tot een lap waar je de zijkanten uit kan snijden en zet deze op zijn plek. Probeer de naden aan elkaar vast te maken. Verdeel de helft van de vla over de bodem waarbij je min of meer een kuil in het midden laat. Vul dit op met de helft van de jam. Rol nog een deel deeg uit ter grootte van het deksel en dek hiermee de taart af. Maak zo ook het andere taartje.
Verwarm de oven voor op 170C.
Klop de laatste eidooier los met een drup water en bestrijk hiermee de bovenkanten van de taartjes. Teken met de punt van een mesje een patroon in het ei. Bak de taartjes  45 minuten tot ze goudbruin zien.  

zaterdag 27 augustus 2011

Broodje hamburger


Niet iets superspeciaals, maar toch ook niet standaard. De hamburgers waren gekocht, maar de broodjes waren zelf gebakken, de tomatenketchup was zelf gemaakt (mannetje Q wil liever de gekochte ...) en de komkommerpickles ook.


Hamburgerbroodjes

(11 stuks)
  • 500 gram bloem
  • 3 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 15 gram droge gist
  • 20 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 150 ml lauwwarme melk
  • ± 100 ml lauwwarm water
  • 3 eetlepels sesamzaad
Meng bloem, suiker, zout, gist, boter en de helft van het sesamzaad met elkaar. Doe de helft in de kom van een broodbakmachine. Breek het ei in een maatbeker. Doe de lauwe melk erbij en vul aan tot 300 ml vocht met lauwwarm water. Klop even door elkaar. Giet dit mengsel in de kom van de machine en schep daarbovenop de rest van het bloemmengsel. Laat ± 8 minuten kneden. 
Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg ± 1 uur op kamertemperatuur rijzen. 
Kneed het na een uur een paar slagen en verdeel het dan in 11 gelijke porties. Bol hiervan 11 bolletjes. Leg ze op een (of 2) ingevette (of met een siliconenvelletje bedekte) bakplaat en dek af met een schone theedoek. Laat nog een uur rijzen. 
Verhit de oven voor tot 200C. Bestrijk de bolletjes met water en bestrooi met de rest van het sesamzaad. Bak de bolletjes in 15-20 minuten gaar en lichtbruin. Laat afkoelen op een rooster. 

vrijdag 26 augustus 2011

Vlierbessenappelcakejes

Vorige week was ik op een verjaardag en daar kreeg ik vlierbessentaart. Daardoor geïnspireerd besloot ik ook wat met vlierbessen te maken. En dan iets anders dan vlierbessensiroop. Langs de dijk met de laarzen aan door het hoge en natte gras gebanjerd, de brandnetels zorgvuldig vermijdend, heb ik mijn vlierbessen geplukt. Een klein beetje is in deze cakejes gegaan en de rest heb ik voorlopig ingevroren. Ik weet al wat ik er mee wil gaan maken, maar het is nog even wachten op een geschikt moment.

Vlierbessenappelcakejes

(12 stuks)
  • 125 gram zachtgeroerde boter
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2-3 el melk
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 75 gram vlierbessen
  • 1/2 appel,  grof geraspt
Verwarm de oven voor op 200C. Doe de boter, suiker, eieren, zelfrijzend bakmeel en citroenrasp in de keukenmachine. Mix tot een beslag. Verdun het met de melk tot het iets vloeibaarder is. Roer dan de vlierbessen en appelrasp erdoor. Vul 12 (siliconen) cakevormpjes met het mengsel. Ik gebruik altijd een muffinvorm om de vormpjes in te zetten en steun te geven. Bak de cakejes in 15-20 minuten gaar en goudbruin.  

woensdag 24 augustus 2011

Pastasalade met tomatendressing

Als je bij het maken van een pastasalade de dressing er door heen mengt als de pasta nog warm is, dan neemt de pasta de smaken goed op. Wel moet je ervoor zorgen dat je genoeg dressing hebt, want de pasta neemt ook nog vocht op. Om te voorkomen dat je dan ook heel veel olie nodig hebt, is deze tomatendressing een goed idee. Wat je er verder door heen doet, mag je zelf weten. Op de foto zie je paprika en courgette.



Pastasalade met tomatendressing
  • 150 gram droge pasta bijvoorbeeld fusili
  • 2 sappige tomaten (± 200 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 eetlepel balsamicoazijn
  • peper, zout
  • flinke handvol verse kruiden zoals basilicum, oregano, bieslook; rucola kan ook goed
Kook de pasta gaar in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd de tomaten in stukjes. Doe ze met de rest van de ingrediënten in een kleine keukenmachine (of gebruik een hoge mengkom en staafmixer) en mix tot één geheel. 
Giet de pasta af en meng de warme pasta met de tomatendressing.  

dinsdag 23 augustus 2011

Snijbietrisotto

Hier is dan eindelijk het recept van de snijbietrisotto. Zoals ik al eerder schreef, dacht ik dat ik dit allang een keer gepost had. Ik eet het namelijk geregeld. Als manlief weg is, dan maak ik het voor mezelf. Mannetje Q vindt het echt niet lekker. Hij krijgt wat anders. Meestal moet hij wel gewoon mee-eten met wat ik eet hoor. 




Snijbietrisotto

(2 personen)
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 180 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermouth
  • 300 gram snijbiet (stengels en blad)
  • ± 1 liter lichte groentebouillon (heet)
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper

Snijd de snijbietstengels in dunne boogjes en het blad in reepjes. Houd gescheiden. 
Verhit 1 el olie in een braadpan. Fruit de ui aan, en laat even op laag vuur smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en laat even meebakken. Voeg dan de andere lepel olie toe. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie. Doe de snijbietstengelstukjes erbij en roer even om. Giet dan de scheut vermouth erbij en laat deze verdampen. 
Doe de bouillon in een pan en laat deze op het kleinste pitje goed heet blijven.
Voeg dan, onder heel geregeld roeren, beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf scheuten bouillon toevoegen en roeren en laat de rijst op deze manier gaar worden. Misschien heb je niet alles nodig. Dat duurt - afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt - zeker 20 minuten. Schep dan de snijbietbladreepjes erdoor en als laatste de geraspte kaas. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. 

zondag 21 augustus 2011

Tomatenketchup

Mijn tomatenoogst is ruim. Slakken vinden ook de weg naar mijn tomaten. Omdat die tomaten met een gat niet echt te bewaren zijn, heb ik de tomaten (in stukjes) zolang in de vriezer gegooid. Hiermee maakte ik deze ketchup.


Tomatenketchup


(voor ongeveer 4 potten)
  • 2 kilo tomaten
  • 1 rode paprika (±200 gram)
  • 2 uien (±200 gram)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 cm verse gember, fijngeraspt
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepel korianderzaad
  • 6 witte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 theelepel gemalen piment
  • 2 dl azijn
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram geleisuiker
Snijd de tomaten, paprika en ui in stukjes. Doe ze in een pan met de knoflook. Breng aan de kook en laat een uur pruttelen. Roer af en toe zodat het niet aankoekt. Pureer na een uur het mengsel met de staafmixer. Voeg de azijn, suiker en specerijen toe. Laat nog 3 kwartier zachtjes inkoken tot het nog wat dikker wordt. Verwijder het laurierblad en als je ze kunt vinden ook de kruidnagels en peperkorrels. (je kan de specerijen eventueel in een thee-ei doen en op die manier laten meetrekken).
Was potten met heet sodawater en spoel na met kokend water. Laat ze uitdruppen op een schone theedoek. Vul de potten met de hete tomatenketchup, draai de deksel erop en zet 10 minuten omgekeerd neer. Draai de potten weer om en laat afkoelen. 
Bewaar een geopende pot in de koelkast. 

zaterdag 20 augustus 2011

Snijbietovenschotel met feta en kruidenkorstje

Dit jaar had ik maar 1 rijtje snijbiet gezaaid, maar toch heb ik meer dan genoeg. Gelukkig kan ik er af en toe een paar buren blij mee maken. En risotto met snijbiet blijft erg lekker, maar soms wil je iets anders. En omdat mannetje Q niet zo van de rijst is, is het deze keer een combi met aardappels geworden. Die overigens nog steeds niet echt in de smaak viel bij mannetje Q, maar dan heeft ie gewoon pech.

Ik wou linken naar de snijbietrisotto in de volle overtuiging dat ik die allang een keer geblogd had. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Dus die kan ik binnenkort dus nog een keer eten, en dan ook voor hier.


Snijbietovenschotel met feta en kruidenkorstje

(4 personen)
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 200 gram feta
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 oude bruine boterhammen
  • 3 eetlepels verse kruiden (bijv. tijm, bieslook, salie, dragon, oregano)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 gram snijbiet
  • 50 gram rozijnen
  • peper, zout
Schil de aardappels en snijd in schijfjes. Spoel 1 keer af onder de kraan. Doe ze in een pan met water zodat ze net onderstaan. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet af en stamp fijn. 
Snijd ondertussen 150 gram van de feta in kleine blokjes en prak de overige 50 gram fijn met de crème fraîche. 
Meng dit feta-crème fraîchemengsel door de fijngestampte aardappels. Als de puree erg stevig is, kun je er nog wat melk door roeren.  
Snijd de korstjes van de boterhammen en verkruimel ze in een kleine keukenmachine tot kruimels en meng met de fijngehakte kruiden. Verhit de olie in een pannetje en bak dit kruidenkruim 2-3 minuten. 
Was de snijbiet en snijd de stengels en het blad in reepjes. Houd apart. Breng wat water aan de kook en kook de stengelstukjes 5 minuten. Voeg het blad toe en laat dit in 2-3 minuten slinken. Giet de snijbiet af en doe over in een ovenschotel. Voeg de rozijnen en fetablokjes toe en bestrooi met wat zout en peper. Bedek de snijbiet met de aardappelpuree. Bestrooi met het kruidenkruim. 
Bak de ovenschotel nog 20 minuten in een oven van 200C. Als alles al afgekoeld was, bak de schotel dan nog 10-20 minuten langer. 

donderdag 18 augustus 2011

Salade met peultjes, rucola en hazelnoten

Het blijft altijd een verrassing of een avocado goed is. Soms voelt ie nog hard, maar is ie van binnen zwart. Gelukkig was het deze keer een erg lekkere avocado en was de salade ook erg lekker.



Met deze salade heb ik meegedaan aan een saladereceptenwedstrijd van Cardini´s. En laat ik nu weer een prijs hebben gewonnen. Jammer genoeg niet de hoofdprijs, maar wel een leuk pakket met uiteraard hun saladedressings, metalen spiezen, een kookboek met recepten voor de bbq en nog wat hebbedingetjes die bij een bbq horen. Het recept is eigenlijk nu eigendom van hen geworden, maar ik heb toestemming om het ook op mijn blog te vermelden. 


Salade met peultjes, rucola, hazelnoten en geitenkaas
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • peper, zout
  • 150 gram rucola
  • 100 gram peultjes
  • 1 rijpe avocado
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • eventueel wat blaadjes verse oregano en tijm
Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil er dun af. Pers de citroen uit. Roer een dressing van citroenrasp, zonnebloemolie, hazelnootolie, peper, zout en (een deel van) het citroensap. Begin met een volle eetlepel en proef of er nog meer bij moet. Bewaar de rest van het citroensap voor de avocado.
Haal de peultjes af. Snijd ze schuin in 2-3 stukken. Doe ze in een schaaltje met een paar lepels water en verhit 1,5 minuut op 1000Watt in de magnetron. Spoel koud en laat uitdruppen.
Was de rucola, slinger droog en verwijder harde steeltjes. Scheur wat kleiner. 
Schil de avocado en snijd het vruchtvlees in stukjes. Besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren.
Hak de hazelnoten grof.
Snijd de geitenkaas in kleine stukjes. 
Meng in een mooie schaal de rucola (en eventueel de oregano en tijm) met de dresssing. Schep de peultjes erdoor. Meng de avocado er voorzichtig door. Bestrooi met de hazelnoten en de geitenkaas. 

dinsdag 16 augustus 2011

Penne met kip, boontjes, worteltjes, courgette en kruidenolie

Een handje boontjes, de eerste worteltjes, een kleine courgette, 2 tomaten en een flinke pluk kruiden. Met deze oogst maakte ik vanavond deze pasta klaar.

Penne met kip, boontjes, worteltjes, courgette en kruidenolie

(2 personen)
  • 150-200 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 eetlepels verse oregano/tijm/basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 100 gram sperziebonen
  • 150 gram wortel
  • 1 kleine courgette (±150 gram)
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels + 1 theelepel crème fraîche
  • 150-200 gram penne
Blancheer de ongepelde teentjes knoflook 2 minuten in een klein laagje water. Haal ze uit hun velletje en pers uit boven een kleine keukenmachine of vijzel. Voeg de kruiden en olie en peper en zout toe en pureer tot een kruidenolie. 
Snijd de kipfilet in blokjes en schep om met de helft van de kruidenolie. Laat minstens heen half uur (in de koelkast) intrekken.
Haal de boontjes af en snijd in 2-3 stukken. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de courgette en de tomaat in blokjes. 
Verhit een hapjespan en bak de kipfilet 5 minuten. Voeg wortel en boontjes toe en een scheutje water. Doe het deksel op de pan en laat 5 minuten smoren. Doe de courgette erbij en laat nogmaals 5 minuten smoren. 
Kook ondertussen de penne gaar. 
Doe als laatste de tomaat en crème fraîche bij het kipgroentemengsel en nog een klein beetje water. Proef of de saus goed op smaak is. 
Giet de pasta af maar bewaar wat kookwater. Doe de theelepel crème fraîche en een scheutje kookwater bij de bewaarde kruidenolie. Roer door elkaar en meng dit door de pasta. 
Schep pasta in een bord en daar bovenop het kipgroentemengsel. 

maandag 15 augustus 2011

Indiaase courgettesoep


Het is toch wel een uitdaging om iedere keer een ander smaakje aan de soep te geven....

Indiaase courgettesoep

  • 20 gram boter
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 150 gram aardappel, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 2 theelepels zwart mosterdzaad
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1,5 theelepel kerriepoeder
  • 800 gram courgette, in blokjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 dl kokosmelk
Verhit de boter in een soeppan met dikke bodem. Voeg ui, aardappel en knoflook toe. Schep even om en laat op het laagste vuur, met de deksel op de pan, 10 minuten zweten. 
Doe dan de geraspte gember, mosterdzaad, komijn, koriander en kerrie erbij. Fruit 1 minuut. Doe dan de courgetteblokjes, 1 liter kokend water en het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht koken. Giet de kokosmelk erbij en roer. Pureer de soep in de blender of met een staatmixer. Proef de soep en breng eventueel verder op smaak met zout en/of peper. 

zondag 14 augustus 2011

Pruimenamandeltaart

Ooit heb ik een een taartenboek voor mijn verjaardag gekregen. Eigenlijk blijf ik meestal hangen bij de citroenschuimtaart. Laatst bladerde ik het eens door en mijn oog viel op een taart met een deeg waarin amandelen verwerkt waren. Dat leek me lekker. Op de markt had ik mooie kleine reine claudes gekocht. Bij het proeven van de taart bleek dat die jammergenoeg niet heel zoet waren. Maar de taart was wel lekker.




Pruimenamandeltaart
(taartvorm met losse bodem, 23 cm doorsnee)
  • 230 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 60 gram ongepelde amandelen
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram fijne suiker
  • 115 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei
  • 1 theelepel maizena
  • 500 gram reine claudes
  • 2 eetlepels suiker
  • eventueel 1 eetlepel slivovic
Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Het hoeft geen poeder te worden, er mogen nog wat kleine stukjes in zitten. Doe de bloem, bakpoeder, kaneel, suiker en boter erbij en laat draaien tot het op broodkruim lijkt. Voeg het ei toe en draai tot het deeg een bal vormt. Doe de bal in een plastic zakje en leg in de koelkast om op te laten stijven.
Bewaar ongeveer 1/6 deel van het deeg om straks het raster van te maken. Rol de rest uit tot een cirkel met een diameter van 27 cm. Bekleed de (ingevette / met een vel bakpapier op de bodem) vorm hiermee.  
Bestrooi de taartbodem met de maizena. Was de pruimen, halveer en verwijder de pit. Snijd elke helft nog een keer doormidden. Schep de pruimen om met de suiker en slivovic. Verdeel over de taartbodem. 
Verwarm de oven voor op 190C.
Rol de rest van het deeg uit en snijd in stroken. Leg de stroken om en om op de taart zodat een mooi vlechtwerk ontstaat. 
Bak de taart 45 minuten totdat deze goudbruin is. 

bron recept: zoete vlaaien & taarten van Linda Collister. Ik paste wel de baktijd aan en de hoeveelheid fruit. 25 minuten leek me erg weinig.

zaterdag 13 augustus 2011

Curry met (oranje) bloemkool, boontjes, aardappel

en wortel, kikkererwten, gekookt ei.
Je kunt het op de foto zien, dit is geen hagelwitte bloemkool. Hij had een zachtoranje kleur, die door het koken donkergeler werd. Weer eens wat anders. Jammer genoeg heb ik er maar 1 van, want ik en bloemkool is nog niet zo´n goede tuincombi. Ik dacht toch echt dat ik de verschillende koolsoorten goed apart had gehouden bij het zaaien en uitzetten, maar ik heb toch weer heel veel palmkool, redelijk wat paksoi en dus maar 1 bloemkool. Volgend jaar nog beter opletten dus.


Groentencurry

(4 personen)
  • 1 groene peper
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 3 kruidnagels
  • 200 ml kokosmelk
  • halve limoen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • 150 gram boontjes
  • 1 wortel (ongeveer 150 gram), in plakjes
  • 400 gram gare aardappels, in stukjes
  • 200 gram gare kikkererwten
  • 4 hard gekookte eieren
  • verse koriander om te bestrooien
Snijd de groene peper grof. Afhankelijk van hoe pittig de peper is en hoe pittig je de curry wilt, gebruik je wel (pittig) of niet (minder pittig) de zaadjes en zaadlijsten.
Schil de gemberwortel en hak fijn.
Pel de teentjes knoflook en hak fijn.
Verwijder de harde, vezelige stukken van het citroengras en snijd de rest fijn.
Pers de halve limoen uit. 
Doe deze ingrediënten, samen met koriander, komijn en kruidnagel in een kleine keukenmachine. Maal fijn tot een pasta. Voeg een deel van de kokosmelk toe om alles goed gemengd te krijgen. 
Verhit de olie in een braadpan. Voeg de kruidenpasta toe en roer een paar minuten tot het goed begint te geuren. Voeg de wortel toe en een scheut water. Breng aan de kook en laat dan met het deksel op de pan op laag vuur 5 minuten sudderen. Doe dan de bloemkool en boontjes erbij, schep even om en doe de rest van de kokosmelk en een klein beetje water erbij. Breng weer aan de kook en laat dan weer met het deksel op de pan 5 minuten sudderen. Voeg dan de aardappels en kikkererwten toe en laat warm worden. Roer om en proef of de curry goed op smaak is. 
Snijd de eieren in kwarten. Leg deze bovenop en laat even meewarme. Bestrooi met verse koriander. 
Serveer eventueel met rijst of naanbrood

vrijdag 12 augustus 2011

Hele kip met dragon


De foto spreekt voor zich: Kip!
Mannetje Q wil de grootste poot, ik wil ook een poot, manlief krijgt de 2 vleugels, ruim afgesneden. Van de borst wordt ook nog wat gegeten. De rest van het borstvlees wordt een keer ergens in verwerkt en van de rest trek ik nog bouillon.

Hele kip met dragon

  • 4 eetlepels blaadjes verse dragon + 2 takjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • 1 + 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram wortel
  • 1 dl witte vermout
  • 1 hele kip (ongeveer 1,5kg)
Hak de dragon wat fijner, en snijd 1 stengel bleekselderij in stukjes. Doe dit, samen met de olijfolie, peper en zout en de uitgeperste teentjes knoflook in een kleine keukenmachine of vijzel en maak een pasta van het geheel. Maak met je vingers voorzichtig ruimte tussen het vel en vlees van de kip zodat je pasta er tussen kunt smeren. 
Snijd de rest van de bleekselderij en wortel in stukjes. Verdeel deze over de bodem van een braadslee of ovenschaal. Giet de vermout en een scheut water over. Meng ook wat peper en zout en de 2 takjes dragon erdoor. Leg de kip op de borstkant in de ovenschaal. Bak de kip in een oven van 190C in een uur gaar en goudbruin. De kip is gaar als je in het dikste deel van de drumstick steekt en er helder (geen roze) vocht uitkomt. 

woensdag 10 augustus 2011

Vlierbloesemkruisbessenhangop

Niet helemaal in het seizoen meer, maar wel een lekkere combinatie. De kruisbes in mijn tuin had ongeveer anderhalf pond kruisbessen opgeleverd. Omdat ze niet allemaal tegelijkertijd rijp zijn had ik ze beetje bij beetje ingevroren. En de vlierbloesemsiroop is ook inmaak. Als je dit echt in het seizoen wilt maken, moet je ongeveer 10 maanden geduld hebben.


In plaats van (zelfgemaakte of gekochte) vlierbloesemsiroop kun je ook een à la minute, nou ja à la 2 heures, vlierbloesemsiroopje maken. Roer 25 gram suiker door 2 dl water, breng dit aan de kook terwijl je de suiker oplost door te roeren. Laat 2 minuten doorkoken. Zet het vuur uit, leg een klein vlierbloesemscherm in de suikersiroop en laat 2 uur trekken. Verwam dit weer om de gelatine erin op te laten lossen.

Vlierbloesemkruisbessenhangop

(4 personen)
  • 1 liter volle yoghurt
  • 0,5 dl vlierbloesemsiroop
  • 1,25 dl water
  • 1 blaadje gelatine
  • 150 gram kruisbessen
  • 20 gram suiker
  • 1 eetlepel honing
Hang een zeef boven een kom. Leg een schone (zonder wasmiddelenluchtjes) theedoek of een stukje kaasdoek in de zeef. Schenk de yoghurt in de zeef. Zet in de koelkast en laat een nacht uitlekken. 
Week het blaadje gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Verwarm de vlierbloesemsiroop en los het uitgeknepen blaadje gelatine hierin op. Roer het water erdoor. Giet de gelei-in-wording in 4 mooie glazen. Laat de gelei minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Lepel dan de uitgelekte yoghurt (=hangop) er op. Strijk de bovenkant glad. 
Verwarm de kruisbessen met 2 lepels water en de suiker. Prak fijn en laat 3 minuten doorkoken. Roer af en toe over de bodem. Roer de lepel honing erdoor en laat tot lauw afkoelen. Lepel de lauwe jam op de hangop. 

dinsdag 9 augustus 2011

Puntpaprika gevuld met mozzarella en ansjovis


In het kasje bij mijn tuin heb ik een bepaald soort paprika's staan. Vorig jaar had ik alleen groene. Omdat ik inmiddels wat gelezen heb over een deel groen oogsten om ervoor te zorgen dat de rest rood wordt, had ik 2 paprika´s groen geplukt. Die had ik gevuld met mozzarella en ansjovis. Dat zou een vlakke dan wel zoute smaak op moeten leveren. Mijn eerste hap was echter scherp, pittig. Bij manlief liep bijna het zweet over zijn gezicht. Hoe zou dat komen? Het bleek dat de paprika´s (heel) pittig waren. Omdat ik niet meer weet van welke van de 3 planten ze komen, moet ik goed op gaan letten de volgende keer. Weet iemand hoe dit kan?
Ik ken wel het verhaal van de pimiento padron, een milde peper, waar 1 op de 10 wel pittig is.


Puntpaprika gevuld met mozzarella en ansjovis

(2 personen) 
  • 2 puntpaprika´s
  • ± 2 eetlepels gesnipperde ui
  • klein beetje olijfolie
  • teentje knoflook
  • 1 bolletjes mozzarella
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 losgklopt ei
  • polenta (maismeel)
  • olie om in te bakken
Snijd het kapje van de paprika. Haal de zaadlijst en zaadjes er voorzichtig uit, maar zorg dat de paprika heel blijft. Gaar de paprika 2-3 minuten op de hoogste stand van magnetron iets voor.
Verhit het beetje olijfolie en fruit de uisnippers zachtjes glazig. Roer de knoflook en ansjovis erdoor en laat de ansjovis uiteen vallen. Doe over in een kommetje. Snijd en scheur de mozzarella in kleine stukjes en meng met het uimengel. 

Vul de paprika´s met het mengsel en duw goed, maar voorzichtig naar beneden. Doe het vullen pas vlak voordat je de paprika´s gaat bakken.
Doe het ei en de polenta in 2 aparte diepe borden. Rol de paprika´s door het losgeklopte ei en daarna door het maismeel.
Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak de paprika´s hierin zo´n 3 minuten aan elke kant (er zijn 4 kanten).

maandag 8 augustus 2011

Babi pangang

Omdat ik nu lekker buikspek heb ontdekt, wou ik ook wel eens zelf babi pangang maken. En omdat mijn referentiekader de "saus van de chinees" is, moet het daar dus wel op lijken. Want die is - meestal - lekker. Het blijft moeilijk om de juiste balans tussen het zoete en pittige en tikje zure te vinden. De eerste 10 recepten die even googelen oplevert, geven een nagenoeg identieke ingrediëntenlijst: ui, knoflook, gember, tomatenpuree/ketchup, bouillon, bruine suiker/goela djawa, sambal, ketjap. Niet echt iets nieuws.



Het leverde ook het volgende idee op: twee sauzen: een pittige marinade die je later in een saus verwerkt, èn de rode babi pangang saus. Dat recept heb ik enigszins gevolgd. Geen bbq, het vlees maakte ik klaar in de oven. Eerst een half uur op 180 C en daarna nog zo´n 10 minuten onder de grill. Die grilltijd hangt heel erg af van de soort grill die je gebruikt. Ik heb het van het weekend nog mogen zien bij vrienden waar we gingen eten. Bijna hadden we verbrande meringue. Gelukkig ging het net goed, want het was erg lekker.

Wat de babi pangang betreft, die was erg geslaagd. Alleen ik heb niet zo goed opgelet met de verhoudingen van de rode babi pangang saus. Het uitgangspunt is eerdergenoemde ingrediëntenlijst geweest, maar ik heb wel wat (maar wat ook al weer?) veranderd. In de herkansing dus. 

zondag 7 augustus 2011

Kruidenvlechtbrood

Bij de inktvis van gisteren aten wij brood. Ik wou een iets ander brood dan standaard. Daarom voegde ik flink wat verse kruiden toe en gebruikte ik pompoenpitolie. Het brood kreeg een iets groenige tint.




Kruidenvlechtbrood 

(voor 2 broden van 600 gram)
  • 600 gram bloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • 10 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 1,5 tl zout
  • 3 eetlepels pompoenpitolie
  • 425 ml lauw water
  • 4 eetlepels fijngehakte, verse kruiden
Meng beide soorten bloem, gist, suiker, zout en olie door elkaar in een kom. Doe een derde van dit mengsel in de kom van de broodbakmachine. Giet hierop een derde van het water. Schep hierop weer een laag bloemmengsel en giet hierop weer een derde van het water. Herhaal dit voor de derde keer. Op deze manier is water en bloem al een beetje gemengd. 
Voeg als laatste de kruiden toe. Laat het deeg ongeveer 6-8 minuten kneden op het programma "deeg".
Vet een grote kom in met een drupje olie. Leg hierin de deegbal. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warm plekje minimaal een uur rijzen totdat het zich verdubbeld heeft. 
Kneed het deeg een paar keer door en laat het dan nog afgedekt 5 minuten rusten. Verdeel het in 6 gelijke delen. Rol  elk deel uit tot een slang.  Als je rolt, rol dan niet heen (van je af) en terug (weer naar je toe), maar slechts één kant op, til de slang op en verplaats hem naar het begin van je werkvlak en rol opnieuw dezelfde kant op.
Leg drie slangen verticaal naast elkaar en knijp ze aan de bovenkant aan elkaar. Vlecht de 3 strengen in elkaar. Zorg dat je een wat kortere, dikke vlecht in plaats van een langere, smalle vlecht krijgt. Leg de vlecht op een ingevette bakplaat en maak van de 3 andere slangen ook een vlecht.  Dek af met een theedoek en laat nog een uur rijzen. 
Verwarm de oven voor op 210C. Bak de vlechtbroden in ongeveer 35 minuten gaar en lichtbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er  op de onderkant op klopt. Bak ze eventueel nog 5 minuten langer, en leg ze dan op zijn kop. Laat op een rooster afkoelen. 

zaterdag 6 augustus 2011

Inktvis met snijbiet in tomatensaus

Inktvis moet je of heel kort grillen of lang stoven. Iets er tussen in levert een soort elastiek op. In dit recept ga ik voor de slow food bereiding. Manlief vond het naar boerderij ruiken, en dat bedoelde hij positief. Een tikje naar vers hooi. Waar dat door veroorzaakt wordt, weet ik niet. En ondanks deze opmerking vond het hij wel herhalingswaardig.



Inktvis met snijbiet in tomatensaus

(2 personen)
  • 250 gram inktvis, in ringen (en eventueel tentakels)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene paprika
  • 300 gram snijbiet
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • snufje chili flakes
  • zout

Inktvis

Je kunt hiervoor ongepaneerde inktvisringen uit de diepvries voor gebruiken. Ik kocht hele pijlinktvis en maakte deze schoon. Je kunt op internet vast filmpjes vinden over hoe je dat moet doen, maar met de foto´s uit mijn Culinaria Espana kom ik ook een eind. Was de inktvis. Trek de tentakels met de ingewanden voorzichtig uit de zak. Snijd de tentakels eraf en bewaar deze. De ingewanden gooi je weg. Pel / trek het grijszwarte velletje van de open kant naar boven van het lijf af. Trek het doorzichtige schild uit het lijf. In het begin moet je even een beginnetje zoeken maar als je het voorzichtig doet krijg je het er in één keer uit. Was het lijf nog een keer. Snijd het lijf in ringen en de tentakels in stukjes. 

de stoofpot

Verhit de olie in een (gietijzeren) braadpan. Voeg de inktvis toe en bak een paar minuten. Pers het teentje knoflook erboven uit en schep even om. Snijd de tomaten in stukjes en voeg deze toe. Plet ze goed en voeg eventueel een klein scheutje water toe. Doe de deksel op de pan en laat een half uur sudderen.
Snijd ondertussen de paprika in reepjes. Was de snijbiet en snijd de stengels in stukjes en het blad in reepjes. Houd stengel en blad gescheiden.
Voeg na het halve uur de paprika en stengelstukjes van de snijbiet, de chiliflakes en het gerookte paprikapoeder toe. Laat nog een half uur sudderen.
Voeg dan het snijbietblad toe en laat nog 5 minuten sudderen.
Proef en breng op smaak met zout en misschien nog wat meer chiliflakes. 

vrijdag 5 augustus 2011

Salade met chioggiabiet en rucola


Van mannetje Q moest ik persé deze bietjes in de tuin zetten. Ze zijn ook wel heel mooi. De buitenkant is roze. De binnenkant is wit met roze cirkels. Jammer is alleen dat de roze cirkels verdwijnen bij het (lang) koken van de bietjes. Gelukkig zijn ze rauw ook erg lekker.

Handig is als je een mandoline hebt om de bietjes dun te schaven. Ik moest het met een scherp mes doen en dat gaat niet altijd even netjes en gelijkmatig.

Salade met chioggiabiet en rucola
  • rucola
  • chioggiabietjes
  • lepel pijnboompitten
  • dressing van 2 delen walnootolie, 2 delen zonnbloemolie en 1 deel citroensap
  • zwarte peper uit de molen
  • eventueel eetbare bloemen zoals goudsbloem en oost-indische kers
Was de rucola en slinger ´m droog.
Schil de bietjes en snijd / schaaf in dunne plakjes. 
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat afkoelen op een bordje. 
Meng de beide oliesoorten en citroensap en klop tot een dressing. 
Meng de rucola met de dressing. 
Schik de helft van de rucola op een platte schaal. Verdeel de helft van de bietenplakjes erover. Verdeel daar weer de rest van de rucola over en dan weer de rest van de plakjes biet. Maal wat peper erover en bestrooi met pijnboompitten.  

donderdag 4 augustus 2011

Ninjagotaart

Mannetje Q moest natuurlijk een stoere verjaardagstaart hebben.


Ninjagotaart

(springvorm doorsnee 22 cm)
  • 3 eieren 
  • 90 gram suiker
  • snufje zout
  • 15 gram maizena
  • 75 gram bloem
  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 2 dl slagroom
  • 150 gram blanke marsepein
  • paar druppels levensmiddelenkleurstof - zwart
  • paar druppels levensmiddelenkleurstof - geel
  • eventueel paar druppels levensmiddelenkleurstof - rood
  • 3 eetlepels aardbeienlimonadesiroop
  • 100 gram aardbeien
  • 2 blaadjes gelatine
Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat kloppen.((je kan ze eventueel in wat warm water leggen) Klop de eieren met de suiker en het snufje zout minstens 10 minuten totdat ze lichtgeel en schuimig zijn. Zeef maizena en bloem boven dit mengsel en spatel het erdoor heen. Schep het beslag in een ingevette springvorm.
Verwarm de oven voor op 150C.
Bak het biscuitdeeg volgens het volgende schema: 13 minuten 150 C, 13 minuten 165 C, 13 minuten 175-180 C. Laat de taartbodem afkoelen en snijd hem daarna in twee lagen. Bestrijk de onderste helft met de helft van de limonadesiroop.
Terwijl de taart in de oven staat kleur je de marsepein. Verdeel de marsepein in 3 delen. Maak 1/3 deel zwart en 2/3 deel geel. 
Maak de chocolademousse. Breng de slagroom aan de kook en stop met verwarmen zodra het kookt. Giet de hete slagroom over de gehakte chocolade. Schud af en toe met de kom en laat de chocolade smelten. Meng voorzichtig met een spatel. Laat afkoelen tot lauw en klop het mengsel dan een paar minuten met de mixer tot het wat stijver wordt. Het hoeft niet helemaal stevig, want het wordt stijver. Verdeel de chocoladeroom tussen de twee taartplakken. Zet de taart in de koelkast. 
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Pureer de aardbeien. Verwarm de andere helft limonadesiroop en los hierin de uitgeknepen gelatine in op. Roer er 3 eetlepels water door en meng dit door de aardbeienpuree. Laat afkoelen totdat het lobbig wordt. Dit kan wel even duren. Verdeel de gelei in wording over de bovenkant van de taart. Laat in de koelkast verder opstijven.
Zoek een plaatje van het ninjagogezicht en vergroot dit. Rol de gele marsepein dun uit en snijd hieruit het gezicht. Leg dit op de taart. Rol de zwarte marsepein uit en snijd de wenkbrauwen / ogen uit en leg op hun plaats. Rol hele dunne sliertjes om de randen van het gezicht mee af te werken.
Bewaar de taart niet te lang want in de koelkast komen er druppeltjes vocht op de marsepein. Of je maakt de marsepeinversiering al wel klaar maar legt hem pas op het laatste moment op de taart.  

woensdag 3 augustus 2011

Courgetterozemarijnsoep


Deze soep heb ik gemaakt met gele courgettes. Natuurlijk kun je ook groene courgettes gebruiken.

Courgetterozemarijnsoep

(± 1,5 liter)
  • 20 gram boter 
  • 1 kleine ui, gesnipperd 
  • 1 aardappel, in blokjes 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 kg courgette, in blokjes 
  • 2 groentebouillonblokjes 
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels fijngehakte verse rozemarijn 
Smelt in een soeppan met dikke bodem de boter. Voeg de ui en aardappel toe, schep even om, doe de deksel op de pan en laat op het laagste vuur ongeveer 10 minuten smoren.
Voeg de courgette en 1,25 liter kokend water en de bouillonblokjes toe. Breng alles aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken, totdat de courgette gaar is.
Pureer de soep samen met de rozemarijn in de blender. Voeg naar smaak cayennepeper toe en proef of er eventueel nog wat zout bij moet.

maandag 1 augustus 2011

Zoete ricottabolletjes (baci di ricotta)

baci-di-ricotta-foto

Er was ricotta en wat ging ik daar nu mee doen? Hartig of zoet? Bladerend in mijn kookboeken kwam ik dit recept tegen. Het komt uit Nigella Lawsons "Feest". Wij aten ze als toetje. Haar hele recept met z´n drieën. Eén bord warm eten daarvoor was wel genoeg.


Baci di ricotta

(± 30 stuks)
  • 250 gram ricotta
  • 1 ei
  • 75 gram bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel vanilleextract
  • olie om te frituren
  • poedersuiker
Klop de ricotta en het ei in een kom tot een glad mengsel. Klop de bloem, het bakpoeder, het zout, de kaneel, de suiker en het vanilleextract erdoor tot een glad beslag.
Verhit de frituurolie (dit kan in een pan op het fornuis, maar je kan ook je frituurpan gebruiken) tot 175C. Schep met een theelepel bolletjes van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bak er 5-6 tegelijk. Ze draaien -als het goed is - vanzelf om. De baktijd is ongeveer 2 minuten. 
Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze daarna opgestapeld op een mooi bord. Bestrooi met poedersuiker en eet ze zo warm mogelijk.