Om mijn blog te blijven voeden moet ik allemaal nieuwe dingen uit proberen. Dat werkt natuurlijk niet altijd. Zeker als manlief weg is val ik best terug op "standaard"dingen zoals stamppot boerenkool (maar dan nu met de ingevroren palmkool uit mijn tuin) en lasagne. Dan maak ik direct een grote pan saus en vries een deel in. Deze keer maakte ik zeker 4 liter saus. Tijdens de kerstdis komt ook een schaal lasagne op tafel en dan hoef ik dan alleen nog maar bechamelsaus te maken en kaas te raspen en de lasagne op te bouwen. En natuurlijk niet vergeten om op tijd de saus uit de vriezer te halen.
Lasagne (voor veel mensen)
(zeker 3 schalen)
- 500 gram gehakt
- 2 uien
- 500 gram wortel
- 500 gram broccoli
- 1 bakje champignons (250 gram)
- 4 teentjes knoflook
- 500 gram paprika
- 1 courgette (± 400 gram)
- 2 preien (± 400 gram)
- 2 blikjes tomatenpuree
- 3 blikken gepelde tomaten
- 1 runderbouillonblokje
- 4 theelepels paprikapoeder
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 1 eetlepel verse rozemarijn (fijngehakt)
- 1 theelepel cayennepeper (of naar smaak)
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 theelepel suiker
- peper, zout
- scheut olijfolie
- 375-500 gram gedroogde lasagnebladen
- 300 gram (jongbelegen) kaas, geraspt
- 60 gram boter of margarine
- 60 gram bloem
- 1 liter melk
- nootmuskaat
Snipper de uien fijn. Verhit het gehakt in een grote braadpan en bak het - waarschijnlijk in eigen vet - rul. Voeg, als het gehakt bijna gaar is de ui toe.
Schil de wortels en snijd in kwartplakjes. Doe ze bij het gehakt en de ui in de pan. Schep een paar minuten op hoog vuur om, zet dan het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat ongeveer 5 minuten smoren.
Snijd ondertussen de stronk van de broccoli in stukjes en de champignons in plakjes. Bak die, samen met de uitgeperste teentjes knoflook, ook een paar minuten mee. Doe dan tomatenpuree, bliktomaten, bouillonblokje, paprikapoeder, rozemarijn, oregano, cayennepeper, azijn, suiker en een halve liter water erbij. Breng aan de kook en laat nog 5 minuten pruttelen. Proef of de saus goed op smaak is. Voeg zout en (cayennepeper) naar smaak toe.
Snijd de paprika in stukjes, de broccoli in kleine roosjes, de courgette in blokjes en de prei in ringen. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de paprika even aan. Voeg de andere groente, een scheut water en wat peper en zout toe en laat 5-10 minuten smoren. Doe dan de tomatensaus uit de braadpan in de soeppan en meng door elkaar. Proef nog een keer of de saus goed op smaak is.
Maak in een andere pan de bechamelsaus. Smelt de boter in de op laag vuur. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Roer er de bloem door heen tot je 1 klont hebt. Laat even garen. Roer er dan scheut voor scheut de melk doorheen. Zorg dat je alle klontjes eruit roert. Breng aan de kook en laat nog een paar minuten op laag vuur pruttelen zodat je de bloemsmaak kwijtraakt. Breng op smaak met
een beetje zout, wat peper en wat versgeraspte nootmuskaat.
Bouw de lasagne. Doe een laagje rode saus in een ovenschaal. Bedek met een laag lasagnebladen. Verdeel hierover weer wat rode saus, vervolgens weer lasagnebladen. Doe dit nog een keer. Verdeel nog een klein beetje rode saus en verder een laagje bechamelsaus over de laatste laag lasagnebladen. Bestrooi met geraspte kaas. Maak zo nog meer schalen.
Bak de lasagne in de combimagnetron gaar. Ik gebruik hiervoor 175C heteluchtoven+grill en 180Watt (als de saus al heet is) en zet de schaal er 20 minuten in. Als de saus koud is, gebruik ik een hogere magnetronstand.
Als alle schalen niet gelijk in de oven passen, dan kun je bijvoorbeeld de schalen 5 minuten korter in de oven doen dan moet, en dan nog vlak achter de laatste 5 minuten doen. De lasagne is en blijft zo heet dat ie best 5 minuten uit de oven kan staan. Je kunt er ook voor kiezen om de tweede lading in de oven te doen als de eerste lading gegeten wordt.