10 * vegetarisch

Gemiddeld genomen is ons avondeten de helft van het aantal keer vegetarisch. Hierna heb ik een tiental recepten voor een vegetarische avondmaaltijd op een rij gezet. Ik wil je hiermee laten zien dat vegetarisch koken echt niet heel ingewikkeld is. 

1. Ik kan niet anders dan beginnen met deze pasta met groene groente, kruidenroomkaas en cashewnoten. Die - en allerlei variaties erop - maak ik al jaren en ik denk dat dit wel 1 van mijn eerste vegetarische gerechten is geweest. 

2. Een stoof met kikkererwten en aubergine en erbij couscous met wat feta en blokjes pompoen. De aubergine kan goed (deels) vervangen worden door courgette of wortel of paprika. 


3. Thaise invloeden in deze groene curry met tofu, peultjes en cashewnoten. Laat wel de vissaus weg als je vegatarisch wilt eten. Als je gebruik maakt van kant-en-klare currypasta moet je daar ook even op letten. Maar als je "gewoon" minder vlees of vis wilt eten, dan heb je met vissaus misschien niet zo'n probleem. 


4. In de Indiase keuken is heel veel vega-inspiratie te vinden. In de saus in deze curry met spinazie en bloemkool gaan rode linzen. Met de groente kun je verder variëren. 

5. Geef rijst bij deze rendang met ei en spitskool en je avondeten is weer geregeld. 

6. Ovenschotel van orzo met aubergine, mozzarella en tomaat. 7. Gnocchi met ricotta, paprika en olijven. 

8. Ok, dit gerecht met spelt is misschien iets meer voor gevorderden vega-kokers, maar geeft wel een goed voorbeeld hoe je combinaties kunt maken. Spelt met spinazie en bietjes met feta


9. Hartige taarten of quiches kunnen heel goed zonder vlees of vis. Met ei, kaas en groenten kun je zoveel kanten op. Deze met heel veel groente is gebaseerd op een Ottolenghi-recept. Overigens zijn sommige hartige taarten met spekjes toch wel erg lekker. De mannen in huis worden niet zo blij als ik in een standaard spruitjes- of broccolitaart de spekjes weglaat. 


10. Tot slot Mexicaanse invloeden. Met kidneybonen en zwarte bonen als basis valt daar ook genoeg te variëren zoals in deze gegratineerde ovenschotel met mango en tortillachipjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten