maandag 16 april 2018

Ovenschotel van orzo, aubergine, mozzarella en tomaat

orzo uit de oven met plakjes tomaat bovenop

Orzo ziet er uit als rijst, maar is een pastasoort. Gewoon in water gekookt en dan met een schep saus erover vind ik het een beetje glibberig. Maar op deze manier - gegaard in de saus in een ovenschaal met genoeg kaas - was het troostrijk eten. Het recept heeft als basis de baked orzo with mozzarella and oregano van Ottolenghi uit Plenty More, maar ik heb het toch weer wat anders klaargemaakt.
Elk merk orzo zal ook iets anders omgaan met het absorberen van vocht, dus als je bang bent dat het te soepig wordt, kun je ook iets minder vocht toevoegen en dan op 2/3 van de oventijd controleren hoe het ervoor staat en dan eventueel nog iets toevoegen.

Ovenschotel van orzo, aubergine, mozzarella en tomaat

(6 personen)
  • 4-6 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1 kilo aubergine, in kleine blokjes
  • peper, zout
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1-2 rode pepers, fijngehakt
  • 400 gram bleekselderij, in boogjes
  • 140 gram tomatenpuree (1 pakje)
  • 500 gram orzo, afgespoeld
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 7,5 deciliter heet water
  • blaadjes van 15 takjes oregano
  • 3 bolletjes mozzarella, in stukjes
  • 6 tomaten, in plakken
  • 75 gram geraspte mature cheddar (of pittige Goudse kaas)
Verhit in een grote braadpan de helft van de olie. Bak hierin de helft van de aubergineblokjes op hoog vuur ± 6 minuten tot ze beginnen te kleuren. Schep geregeld om. Schep in een ovenschaal (die je straks gaat gebruiken). Doe nog een lepel olie in de pan en bak de andere helft van de aubergineblokjes op dezelfde manier en schep bij de eerste helft. Bestrooi met wat peper en zout. 
Doe de rest van de olie in de pan en bak de ui en rode peper ± 5 minuten tot de ui begint te kleuren. Voeg de bleekselderij toe en bak nog een paar minuten. Schep even op een bord. 
Doe de tomatenpuree in de pan en roer de orzo erdoor. Voeg water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Meng er de groente en oregano door. Schep alles in 2 grote ovenschalen. Verdeel de stukjes mozzarella over beide schalen en meng door elkaar. Leg de plakken tomaat op de bovenkant van de orzo. Bestrooi met de geraspte kaas en maal er nog wat peper over. 
Bak de ovenschotel met orzo in ± 35 minuten goudbruin. Het vocht moet dan nagenoeg opgenomen zijn door de orzo. 

4 opmerkingen:

  1. Oei, deze ga ik proberen. Moet nog war orzo inspiratie opdoen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Over zeven maanden, als de zomer voorbij is..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, het is inderdaad wel iets voor als het buiten grijs en nat is, en nu hebben we lekker zon.

    BeantwoordenVerwijderen