maandag 9 april 2018

Stamppot met zoete aardappel, paksoi, shoarmareepjes en paprika


Met het lenteweer van afgelopen weekend zit je vast niet te denken aan stamppot. Maar dit recept is voor een net wat andere stamppot. Paksoi vind ik niet typisch een wintergroente en paprika ook niet. De oranje kleur van de zoete aardappel vind ik in elk geval wel zomers. Dat zou je 's winters ook in je stamppot moeten doen, dan heb je tenminste wat zon op je bord. 

Stamppot met zoete aardappel, paksoi, shoarmareepjes en paprika

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 personen)

  • 800 gram zoete aardappel
  • 800 gram aardappel
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 rode paprika's, in reepjes (± 350 gram)
  • 500 gram shoarmareepjes
  • 2 stronken paksoi (± 800 gram), in dunne reepjes - wit en groen gescheiden


Schil de (zoete) aardappel en snijd in plakjes. Spoel even af en doe in een pan met zoveel water dat de aardappel net onder staat. Voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken tot de (zoete) aardappel gaar is. Giet af en zet nog even op hoog vuur terwijl je omschept om droog te stomen. Stamp de aardappel fijn en meng de rode peper erdoor. 
Verhit ondertussen wat olie in een grote koekenpan (of hapjespan) en bak de uien op hoog vuur 5 minuten tot ze lichtbruin zijn. Schep op een bord en bestrooi met het gerookte paprikapoeder. Doe nog een klein beetje olie in de pan en bak de paprikareepjes ook op hoog vuur 5 minuten. Schep ze op de uien. Bak dan het vlees, in de laatste olie, in ± 10 minuten gaar. 
Schep ui, paprika en vlees door de aardappels. 
Roerbak het wit van de paksoi 1 minuut in de pan waarin ook het vlees gebakken is, voeg een lepel water toe en schraap alle aanbaksels los. Meng - samen met het groen - door de aardappels. 
Je kunt er ook voor kiezen om ui, paprika en vlees apart bij de stamppot aardappel-paksoi te serveren, zoals ik op de foto deed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten