woensdag 25 april 2018

Hartige taart met oranje paprika en wortel - foodblogevent

hartige taart sesamzaad korst ei wortel oranje paprika

Bij het woord foodblogevent denk je misschien aan iets fysieks waar foodbloggers bij elkaar komen, vaak onder het genot van een drankje en een hapje, soms zelfs iets actiefs als een kookworkshop, ook vaak georganiseerd door een pr-bureau dan wel producent om aandacht te vragen voor zijn product. Dat is het in dit geval niet. Toen de bloggerswereld nog wat minder door de pr-wereld was ontdekt was er een online foodblogevent. Iemand bedacht een thema, bloggers verzonnen daar een recept met verhaal bij, de organisator wees iemand aan als prijswinnaar die het volgende thema verzon en die maand de host was. Ik deed er een enkele keer aan mee. 
Dat foodblogevent een tijdje slapend geweest maar is nu in een iets andere vorm weer nieuw leven ingeblazen. Het thema voor de maand april in in elk geval oranje. Natuurlijk geïnspireerd door koningsdag. Omdat oranje mijn kleur is, moet ik daar wel aan meedoen. 

Het kwam dus goed uit dat er in de foodybox een oranje paprika zat. Ik heb het idee dat die tegenwoordig breder verkrijgbaar zijn. Vroeger zag je in de supermarkt sporadisch. Vaak alleen rond koninginnedag of met een EK voetbal ofzo. Op de markt zag ik ze regelmatiger maar ook niet altijd. De laatste tijd dus wel, en ik had ze ook al in huis, dus ik had niet 1 oranje paprika maar 3. Als je ze alleen in een mix met rood en geel kunt krijgen, gebruik dan de oranje paprika voor de ringen bovenop en verwerk de gele en rode in de taart. 


oranje paprika

Update: Van alle vrolijke oranje inzendingen voor het foodblogevent werd mijn inzending bekroond met de eerste prijs. Tweede prijs was voor het coquillegerecht, een koning waardig, van Thomas. Derde waren de kroontjesbroodjes van Ellouisa. Andere inzenders waren: stoofvlees met worteltjes, een oranje cocktailoranje sinaasappelvlaoranje hummusbbq-sandwich met oranje sausoranje marmeladeoranje kaaskoekjes



Hartige taart met oranje paprika en wortel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm van 22 centimeter)
  • beetje gesmolten boter
  • 2 theelepels wit sesamzaad
  • 2 theelepels maanzaad
  • 1 theelepel nigellazaad
  • 600 gram wortel, in halve plakjes
  • 6 eieren 
  • 125 gram kikkererwtenmeel
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels geraspte verse gemberwortel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel sriracha (of sambal)
  • 3 oranje paprika's
  • 100 gram geraspte cheddar
  • 3 oranje paprika's
Doe een stuk bakpapier in de binnenkant van de springvorm. Vouw/duw zo ineen dat je ook de wanden bedekt. Bestrijk de wanden met de gesmolten boter en bestrooi met de zaadjes. Zet even in de koelkast.
Kook de wortel in een bodempje water in ± 10-12 minuten gaar en redelijk zacht. Giet af, laat iets uitdampen en stamp grof met een pureestamper.
Klop de eieren in een kom los en meng tot een klontvrij mengsel met kikkererwtenmeel, komijn, gemberpoeder en -rasp, kurkuma, zout en sriracha. Zet er eventueel de staafmixer in. Meng er de cheddar door.
Verwarm de oven voor op 200C.
Was de oranje paprika maar laat 'm heel. Snijd er een paar mooie ringen van een halve centimeter dik van en snijd de rest in kleine blokjes.
Meng de gestampte wortel en de paprikablokjes door het eimengsel. Giet het in de springvorm. Verdeel de oranje ringen over de bovenkant van de taart. Bak de oranje taart in 45-50 minuten gaar. Serveer met een groene salade van bijvoorbeeld rucola en gegrilde courgette ernaast. 

Inspiratie voor deze hartige taart met oranje paprika deed ik op bij de bloemkooltaart van Ottolenghi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten