maandag 2 april 2018

Hartige taart met heel veel groente


De hoeveelheid groente die je voorbereidt, past waarschijnlijk niet allemaal in deze hartige taart met veel verschillende soorten groenten. Dat geeft niet, want die stop je gewoon in de salade die je er bij serveert. Op deze manier kun je met 3-4 mensen van deze taart eten. De taart is gebaseerd op een recept van Ottolenghi uit Plenty More, maar ik heb 'm iets anders gemaakt. Hij denkt dat je er met 4-6 personen van kunt eten, maar dat vind ik wel erg magertjes. De taart is namelijk ook gewoon erg lekker, dus nog een puntje is geen straf. Geef er dus genoeg salade bij, eventueel met nog wat kikkererwten erdoor. 

Hartige taart met heel veel groente

(quichevorm met losse bodem 22 centimeter doorsnee)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 150 gram bloem
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • koolzaadolie
  • 3 paprika's (± 500 gram)
  • 1 aubergine, in blokjes van ± 1 centimeter (± 350 gram)
  • 1 zoete aardappel (± 250 gram)
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 1/2 rode peper, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 courgette, in 8 lange repen (± 300 gram)
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 3 eieren
  • 1 deciliter melk
  • 125 gram ricotta
  • 125 gram feta
  • 75 gram rucola
  • 2 theelepels frambozenazijn
Doe meel en boter in de kom van een keukenmachine en draai tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 lepel water toe en draai kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog wat water toe. Vorm van het deeg een dikke plak, pak in plastic folie en laat minimaal een half uurtje rusten in de koelkast. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de quichevorm en vet de zijkanten in. 
Halveer de paprika's, bestrijk de buitenkant met wat olie en leg ze met de bolle kant naar boven onder een hete grill tot ze blakeren. Dat duurt in mijn oven zo'n 15-20 minuten. Laat iets afkoelen, trek het vel eraf en snijd in brede repen. 
Verwarm de oven voor op 170C. 
Rol het deeg uit tot een ronde lap van 28 centimeter doorsnee en bekleed de vorm hiermee. Leg een stuk bakpapier op het deeg en leg hierop een blindbakvulling. 
Meng de aubergine met wat olie en doe in een ovenschaal. Zet de aubergine hoog in de oven en de deegbodem laag in de oven. Bak de deegbodem 20 minuten met de blindbakvulling. Verwijder die dan en bak de vorm nog 10-15 minuten. Schuif na die 20 minuten ook de aubergine naar 1 kant van de ovenschaal en doe de zoete aardappel (ook besprenkeld met wat olie) erbij. Haal de deegbodem uit de oven en controleer hoever de aubergine en zoete aardappel zijn. Laat die eventueel nog wat langer in de oven staan. 
Bak terwijl deeg en aubergine/zoete aardappel in de oven staan de uiringen op laag vuur in ± 15 minuten zacht. Bak op het laatst de peper en tijm mee. Schep op een bord. Zet het vuur hoog en bak de repen courgette aan elke kant 2-3 minuten tot deze lichtbruin kleuren. Schep op een bord en snijd in kleinere stukjes van ± 2 centimeter.
Klop de eieren los met de melk en wat peper en zout. 
Verdeel de uien over de bodem van de voorgebakken quichebodem. Verdeel hierover de aubergine, paprika, zoete aardappel en courgette. Misschien past niet alles, verwerk dat in de salade. 
Giet het ei over de groente. Verdeel de ricotta en feta in blobjes over de taart en leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op de taart. 
Bak de groentetaart nog ± 30 minuten in de oven van 170C tot de vulling gestold is. 
Maak ondertussen een dressing van 1 eetlepel olie, de azijn en wat peper en zout. Doe hier de overgebleven groente bij, eventueel nog wat extra tomaatjes en de rucola. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten