Dit was een lekker soepje voor bij de lunch. Ik bladerde de Ottolenghi-kookboeken door voor wat inspiratie. Ik wist dat er in Jerusalem een soep van geblakerde aubergine stond met moghrabieh, maar bladerde de andere boeken ook even door. Met die 3 auberginesoeprecepten in mijn achterhoofd maakte ik deze soep.
Soep van geblakerde aubergine
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
- 2 aubergines (± 600 gram)
- 2 eetlepels (koolzaad)olie
- 1 grote ui, in kwartringen (± 150 gram)
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 eetlepel Turkse paprikapasta (pittige variant)
- 200 gram gezeefde tomaten
- 1 kippenbouillonblokje (of groentebouillon)
- 1 gele paprika (±175 gram)
- 75 gram korte vermicelli
Halveer de aubergines in de lengte. Leg ze met de bolle kant naar boven in een grote ovenschaal of op een bakplaat. Bestrijk met een klein beetje olie. Zet 15-25 minuten onder de grill tot de aubergines beginnen te blakeren en de binnenkant zacht is. Laat iets afkoelen en schraap het vruchtvlees uit de schil.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een soeppan en fruit hierin de ui even aan. Laat daarna met een deksel op de pan ± 5 minuten zacht verder garen. Schep de ui uit de pan.
Vijzel het koriander- en komijnzaad grof in ene vijzel. Doe in de pan, rooster een minuut en voeg dan paprikapasta en gezeefde tomaten toe. Roer door elkaar en voeg 0,75 liter kokend water, het bouillonblokje en de auberginepuree toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Pureer met een staafmixer en proef op pit en zout. Voeg de paprika, de ui en de vermicelli toe en laat nog 5 minuten zacht koken.
Serveer de soep met platbrood en eventueel een schep yoghurt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten