maandag 30 april 2018

Jam van aardbeien en mango


Aardbeien met toch wat meer beurse plekjes dan ik op het eerste gezicht had gezien en mango's die toch wat harder waren (en bleven) dan ik had gehoopt. Ik besloot maar om er jam van te maken. Deze keer gebruikte ik gewone suiker en een zakje gelier-fix 1:3 dat ik een paar vakanties terug in Oostenrijk of Duitsland had gekocht. In die landen is het zelf maken van jam veel meer bewaard gebleven en vind je ook bij de discountsupermarkten zaken als geleisuiker in het standaardassortiment. Hier vind je het soms. Ook andere hulpmiddelen zoals deze gelier-fix (zeg maar pectine met nog wat stofjes erbij) vind je gemakkelijk in de supermarkt.
Zonder dat zakje is dit preciese recept wat lastig te maken, maar onthoud de combinatie mango en aardbeien en pas dat toe in een aardbeienjamrecept waarbij je de helft van de aardbei vervangt door mango.


Jam van aardbeien en mango

(4 potten)


  • 500 gram mango, in kleine stukjes (schoongemaakt gewicht)
  • 500 gram aardbeien, in stukjes (schoongemaakt gewicht)
  • 1 theelepel citroensap
  • 350 gram suiker
  • 1 zakje gelier-fix 1:3
Boen jampotten en bijbehorende deksels in een heet sodasopje schoon. Spoel ze na met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. 
Als de mango nog erg hard is, begin dan met alleen de mango. Doe de mango in een pan en voeg 2-3 lepels water toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur, met een deksel op de pan, een paar minuten pruttelen tot de mango wat zachter is. 
Zet er heel even de staafmixer is en pureer tot een grof mengsel. Voeg de aardbeien en het citroensap toe. 
Als de mango zacht is, kun je direct mango en aardbei door elkaar roeren en verwarmen en grof pureren.
Meng de gelier-fix met 2 eetlepels suiker en roer dit goed door het fruit, terwijl je dit aan de kook brengt. Roer dan de suiker er door, breng weer aan de kook en laat 3 minuten koken, terwijl je roert. (Of volg de aanwijzingen op het pakje gelier-fix.) Giet de hete jam in de potten, draai het deksel erop en draai de potten om. Laat ze 10 minuten omgekeerd staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten