Eigenlijk is koken niet zo ingewikkeld. De kans dat er echt iets oneetbaars uit je pannen komt, is niet zo heel groot zolang je een klein beetje nadenkt.
Ik ga nu iets zeggen dat misschien raar klinkt omdat ik op dit blog allemaal recepten met hoeveelheden en tijden opschrijf. Een recept is - in de meeste huis- tuin- en keukengevallen - geen exact voorschrift. Ok, je moet niet ineens een eetlepel voor je zout gaan gebruiken, maar een sjalotje kan zonder gevolgen vervangen worden door wat ui. En wanneer je geen verse koriander in huis hebt, laat je het weg of vervang je het door peterselie. Als jij je pompoen wat groter hebt gesneden dan ik, ja dan duurt het ook wat langer voordat de pompoen gaar is. Als ik 200 gram venkel en 200 gram paprika "voorschrijf", kan dat meestal ook 400 gram venkel worden, of waarschijnlijk ook zelfs broccoli. Een recept kan heel vaak best net iets anders worden uitgevoerd. Dat wil ik laten zien met versie 2 van deze bloemkooltaart. Ik maakte en blogde 'm dus al eerder, en deed het nu net iets anders en dat leverde ook gewoon een smakelijke maaltijd op.
In het originele recept van Ottolenghi, dat ik dus ook al iets veranderd had, wordt rozemarijn en basilicum gebruikt. Ik gebruik dille. Nu ik de eerste versie weer teruglees, zie ik dat ik toen ook dille gebruikt heb. Dus zo heel veel verschilt versie 2 niet van versie 1. Ik denk dat salie ook lekker zal zijn. Peterselie kan ook goed. Of voeg een lepel fijngehakte kappertjes toe voor af en toe een zuur accent.
Tijdens het eten liet ik aan manlief het recept uit Plenty More van Ottolenghi zien waar deze taart op gebaseerd is. Zijn reactie was:"Dus ik heb bloemkool gegeten?" Die was namelijk niet zo heel erg herkenbaar meer omdat ik mijn kookwekker niet goed had gezet en de bloemkool gaarder was geworden dan eigenlijk het idee was.
Wij aten er deze keer met ahornsiroop geroosterde pastinaak bij en een rode salade van radicchio, rode kool en granaatappelpitten. Omdat we dit op Valentijnsdag aten, serveerde ik de salade in een toepasselijke schaal.
Bloemkooltaart met rode uiringen - versie 2
- 1 bloemkool (± 800 gram roosjes)
- 2 rode uien
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 groene peper, fijngehakt
- 15 gram boter, gesmolten
- 2 theelepels wit sesamzaad
- 2 theelepels zwart sesamzaad
- 2 theelepels maanzaad
- 2 theelepels nigellazaad
- 6 eieren
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 theelepel zwart mosterdzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel komijn
- 1/4 bosje dille, fijngehakt
Breng de bloemkool met zoveel water dat deze net onderstaat en een snuf zout aan de kook. Laat de bloemkool 15-20 minuten koken tot ze gaar is. De bloemkool moet wel zacht zijn maar hoeft niet uit elkaar te vallen, maar zelfs als dat wel bijna het geval is, is er nog niet echt wat aan de hand. Giet de bloemkool af.
Snijd van elke ui over de breedte 2 dikke schijven. Haal de ringen uit elkaar en zet even opzij. Snijd de rest in stukjes. Fruit de ui samen met de peper ± 10 minuten in een beetje olijfolie.
Leg ondertussen een groot vel bakpapier in de springvorm. Duw en vouw met beleid zodat de randen ook bedekt worden. Smeer de zijkanten in met de gesmolten boter en bestrooi met de zaadjes. Als het teveel is kun je ook een deel van de bodem op die manier bewerken.
Zet de oven aan op 200C.
Klop de eieren met het kikkererwtenmeel tot een klontvrij mengsel. Pers de knoflook erboven uit. Roer het ui-pepermengsel, de kaas, het mosterdzaad, de kurkuma, de zwarte peper, het zout, de komijn en de dille erdoor. Meng er de bloemkool door. Giet het mengsel in de vorm. Verdeel de uiringen over de bovenkant. Bak de bloemkooltaart in ± 45 gaar en stevig.
Verwijder de rand en het bakpapier voorzichtig van de zijkant en snijd de taart in stukken.
Snijd van elke ui over de breedte 2 dikke schijven. Haal de ringen uit elkaar en zet even opzij. Snijd de rest in stukjes. Fruit de ui samen met de peper ± 10 minuten in een beetje olijfolie.
Leg ondertussen een groot vel bakpapier in de springvorm. Duw en vouw met beleid zodat de randen ook bedekt worden. Smeer de zijkanten in met de gesmolten boter en bestrooi met de zaadjes. Als het teveel is kun je ook een deel van de bodem op die manier bewerken.
Zet de oven aan op 200C.
Klop de eieren met het kikkererwtenmeel tot een klontvrij mengsel. Pers de knoflook erboven uit. Roer het ui-pepermengsel, de kaas, het mosterdzaad, de kurkuma, de zwarte peper, het zout, de komijn en de dille erdoor. Meng er de bloemkool door. Giet het mengsel in de vorm. Verdeel de uiringen over de bovenkant. Bak de bloemkooltaart in ± 45 gaar en stevig.
Verwijder de rand en het bakpapier voorzichtig van de zijkant en snijd de taart in stukken.
Rode salade met rode kool, radicchio en granaatappelpitten
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 1 kleine rode ui, in flinterdunne kwartringen
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 1 (bloed)sinaasappel
- pitten van een 1/2 granaatappel
- peper, zout
- 2 eetlepels koolzaadolie
- 1 theelepel honing
- 1/2 klein kropje radicchio (± 100 gram)
- 150 gram dungeschaafde rode kool
Meng de ui met de frambozenazijn en een halve lepel water en verwarm 45 seconden op vol vermogen in de magnetron. Laat in de azijn staan tot je klaar bent met de rest.
Schil de sinaasappel dik zodat het wit meekomt en vang het sap op. Snijd de partjes los en knijp het vlies uit. Meng het sap met wat peper en zout, de koolzaadolie, honing en het vocht van de ui tot een dressing.
Meng de raddichio, rode kool, ui en dressing in een grote schaal door elkaar. Ik gebruik hier mijn handen voor. Bestrooi de salade met de stukjes sinaasappel en granaatappelpitten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten