maandag 3 april 2017

Brioche

Briochedeeg is een zwaar, rijk deeg met veel boter erdoor. Het levert luxe, lekkere broodjes op. Eén keer eerder maakte ik brioche zelf, op Ballymaloe. Sindsdien staat het op mijn "te-koken-en-bakken-lijstje". Na ruim 7 jaar was dan eindelijk de brioche aan de beurt.


kleine briochebroodjes zelf maken

Ik heb helaas niet zo'n mooie Kitchenaid keukenmachine als we daar hadden. Je hebt namelijk beste een goede kneder nodig omdat je zo'n 15-30 minuten bezig bent om blokjes boter beetje bij beetje door het deeg te werken. Mijn broodbakmachine kon het gelukkig aan.

Zelf bezit ik geen speciale briochevormpjes. Maar in een (siliconen) cupcakevormpje lukte het ook heel goed. Van belang is vooral dat je het uitsteekseltje een ruime kwartslag draait ten opzichte van het broodje en het er vervolgens met een eetstokje induwt. Dat had bij mij nog wat beter gekund, maar ik vond ze er best mooi uitzien. 

Eet de brioche kort nadat ze uit de oven komen. Of warm ze anders weer even op. Ik gaf er mijn kumquatmarmelade bij.

Het deeg moet een nacht rusten en een langzame eerste rijs doen in de koelkast. Het vormen, de tweede rijs en het bakken duurt minstens anderhalf uur. Dus tenzij je het niet erg vindt om zo lang wakker rond te lopen zonder ontbijt, serveer ik ze liever bij de koffie of de lunch dan als ontbijt. 


Brioche

(10 stuks)

  • 10 gram droge gist
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 35 milliliter lauw water
  • 2 eieren 
  • 235 gram bloem
  • snuf zout
  • 115 gram gram boter, op kamertemperatuur
  • beetje losgeklopt ei om te bestrijken
Doe de gist, de suiker en het water in de kom van een elektrische (stand)mixer met kneedhaken. Of gebruik een broodbakmachine. Laat 5 minuten staan. 
Meng de eieren erdoor. Voeg dan het zout en de bloem toe en meng tot een stevig, maar glad deeg. Verdeel ondertussen de boter in kleine stukjes. Voeg de boter - terwijl de machine doorkneedt - beetje bij beetje toe. Laat een stukje eerst opgaan in het deeg voordat je het volgende stukje boter toevoegt. Dit kan wel een half uur duren. Het deeg is goed als het glanst en van de randen van de kom loskomt. Het mag niet superkleverig aanvoelen. 
Vet een kom (met deksel) in met wat olie en doe het deeg hierin. Zet de afgedekte kom een nacht in de koelkast. 
Zet de volgende dag de vormpjes klaar. Verdeel het deeg in 10 stukjes van ± 50 gram per stuk. Rol elk deel tot een bolletje. Vorm aan 1 kant van het bolletje een soort puntje zodat het geheel een soort druppelvorm krijgt. Leg het bolletje met de grote kant onder in het vormpje, draai het puntje een kwartslag rond, duw dat naar beneden toe aan met een in bloem gedoopt eetstokje, alsof je het puntje /bolletje door het grote deel duwt. Dit komt bij het bakken weer goed te zitten en als het goed is krijg je dan het karakteristieke kleine hoedje op de brioche. Bestrijk de bovenkant van de briochebroodjes met wat losgeklopt ei. 
Dek losjes af met een iets vochtige theedoek en laat op een iets warme plaats een uur rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 175C. Bestrijk de brioche nogmaals met wat losgeklopt ei en bak ze in ± 20 minuten gaar en goudbruin. 


bron: recept voor brioche van Ballymaloe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten