donderdag 13 april 2017

Paasei van chocolade met gedroogde perzik, cranberry's, witte chocolade

paasei zelf maken chocolade smelten decoratie freeze-dried peach


Zelf holle eieren maken van chocolade en die daarna vullen, daar begin ik niet aan. Teveel gepriegel en gesmeer met een best grote kans dat het eindresultaat tegenvalt. Maar door een plat ei te maken, kun je relatief makkelijk zelf paas-chocolade maken. Voordeel daarvan is dat je lekkere chocolade kunt kiezen en niet afhankelijk bent van het aanbod van paaseitjes in de supermarkt. Soms lijkt me de vulling wel lekker, maar stoppen ze 'm in een melkeitje. En ik heb liever puur. Zelfs als je naar een chocoladezaak gaat, zijn er nog veel eitjes waarvan ik de vulling te zoet vind. Pralinevulling is gewoon niet aan mij besteed. Ik heb dit jaar maar geen paaseitjes gekocht. 

Dit chocolade-ei maakte ik van Callebaut chocoladedruppels, die ik in een grote zak bij de Sligro koop. Die smelten goed en snel. Wel hakte ik het gedeelte fijn dat ik door de gesmolten chocolade roerde. De druppels zijn net te groot om mooi te smelten. 

Het is leuk als de chocolade glanst en knapperig is. Dat krijg je voor elkaar om de chocolade op een bepaalde manier te smelten. Tempereren heet dat. Dus niet temperen, wat je heel veel voorbij ziet komen. Tessa heeft er duidelijk stuk over geschreven op haar blog, waar ik mijn informatie vandaan haalde. Het paasei is alleen te mooi om aan te breken, en ik heb geen apart chocolaatje gemaakt, dus of het tempereren echt gelukt is, is nog even afwachten. 

Chocolade-ei met gedroogde perzik, cranberry's en witte chocolade

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 120 gram pure chocolade 
  • 5 gram gevriesdroogde perzik
  • 15 gram cranberry's
  • 15 gram witte chocoladedruppels
  • eventueel nog wat paassprinkels
Teken (of print) een ei met een hoogte van ± 20 centimeter. Trek deze dik over op bakpapier. Leg het bakpapier met de tekening aan de onderkant op een vlakke ondergrond. 
Hak - als je geen druppels gebruikt - de chocolade grof. Doe 2/3 in een hittebestendige kom en hang deze boven een laagje bijna kokend water zodat de chocolade smelt. Roer glad. De temperatuur is dan zo'n 40-45C. 
Ik gebruikte wel druppels maar hakte de achtergehouden chocolade wel fijner. Deze voeg je - in een paar gedeeltes - toe aan de gesmolten chocolade. Roer zodat de toegevoegde chocolade ook smelt. Je komt op chocolade met een eindtemperatuur van 31-32C. 
Smeer de gesmolten chocolade uit over het bakpapier binnen de lijnen van het eisjabloon. Verdeel er snel de decoratie over en laat verder afkoelen en hard worden. 


Die gevriesdroogde perzik is grappig spul. Ik kreeg dit zakje, samen met aardbei en appel, tijdens een event. Er zit maar 18 gram in, en volgens de verpakking zijn dit 2 hele perziken. Het smaakt echt als perzik, maar dan knapperig. Zelf zou ik het niet snel als tussendoortje kopen, ik eet wel gewoon vers, heel fruit dat ik zelf schoonmaak. Dan krijg ik ook nog wat vocht binnen ;.). Maar als decoratie op een taart of zoals hier op een chocoladereep is het leuk spul. Sluit natuurlijk niet aan bij het neerzetten van dit gevriesdroogde fruit als "gezond tussendoortje". De kleur zou iets knallender kunnen. Misschien dat de aardbei echt rood is. In de BBC-GoodFood wordt af en toe gevriesdroogd frambozenpoeder als decoratie gebruikt en dat knalt er echt uit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten