maandag 10 april 2017

Gevulde aubergine met gehakt, tomaat en linzen

halve aubergine gevuld met gehakt linzen rozijnen tomaat

De doorontwikkelde versie van hoe ik vroeger thuis aubergine at. Mijn moeder maakte een prutje van in elk geval gehakt, tomaat en ui en daar werd de aubergine mee gevuld. Erbij aten we rijst. Ik vond het lekker. 
Inmiddels heb ik aubergine op zoveel verschillende manieren en met zoveel andere ingrediënten klaargemaakt dat ik vanavond een keer teruggreep op de familieklassieker. Ik gebruik denk ik meer specerijen dan mijn moeder deed. Van ras el hanout hadden alleen onze Marokkaanse medelanders gehoord. Rozijnen zal ze ook niet gebruikt hebben, want daar houdt mijn vader niet van. Om een deel van het gehakt te vervangen door linzen is ook up-to-date. Helemaal in lijn met het idee om minder vlees te eten. 


Gevulde aubergine met gehakt, tomaat en linzen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)

 • 2 aubergines (± 600 gram samen)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • peper, zout
 • 200 gram gehakt
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 rode peper, gehakt (of harissa of sambal)
 • 1 teentje knoflook, fijngehakt
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 1 theelepel ras el hanout
 • 1 blik gepelde tomaten (fijngesneden)
 • 100 gram gare linzen
 • 75 gram rozijnen
 • zout naar smaak
Halveer de aubergines over de lengte. Hol 3 helften uit. Ik gebruik mijn meloenbolletjesboor hiervoor. Hak het vruchtvlees dat je eruit hebt gehaald klein en snijd de overgebleven hele helft ook in kleine stukjes.
Bestrijk de uitgeholde helften met olie en bestrooi met peper en zout. Leg ze in een ovenschaal met een klein beetje water en zet in een oven die je op 180C instelt. Gaar ze 20-25 minuten voor. 
Maak ondertussen de vulling. Verhit hiervoor een hapjespan en bak het gehakt in eigen vet bruin. Voeg de ui, peper en knoflook toe. Meng de specerijen en de stukjes aubergine erdoor en bak even mee. Voeg de fijngesneden tomaten en een half blik water toe. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de auberginehelften in de oven hun tijd van 20-25 minuten erop hebben zitten.  Meng op het laatst de linzen en de rozijnen erdoor. Proef en voeg zout naar smaak toe. Vul de aubergines met het gehakt-linzenmengsel en bak ze nog 25-30 minuten in de oven. Je hebt waarschijnlijk teveel vulling. Bewaar de rest in de pan en warm tegen de tijd van het serveren nog even op en geef er apart bij. Serveer verder rijst bij de gevulde aubergine. 

2 opmerkingen:

 1. Toch leuk om te zien dat mijn maaltijden toch een bron van inspiratie voor je zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook niet echt slecht herinneringen aan het eten. Tuurlijk vond ik dingen toen niet lekker die ik nu wel eet.

  BeantwoordenVerwijderen