dinsdag 10 maart 2015

Bloemkooltaart met rode uiringen


Mensen die Plenty More van Ottolenghi in hun kast hebben staan, zullen deze taart herkennen. In wezen is het best een saai gerecht, een taart van bloemkool, ei en kaas. Maar door de rode uiringen bovenop en de zaadjes aan de zijkant ziet deze bloemkooltaart er in elk geval een stuk minder saai uit.
De eyecatcher heb ik van Ottolenghi overgenomen, maar voor de rest heb ik mijn eigen versie gekookt. Ik was een beetje bang dat de zaadjes aan het bakpapier zouden blijven kleven, maar ze waren netjes in de taart terecht gekomen.
De taart heeft overigens wel een frisse tegenhanger nodig in de vorm van een salade of chutney. Ik maakte een snelle pickle van rode kool en een klein beetje bloemkool. He recept daarvan volgt nog.


Bloemkooltaart 

(2 springvormen, 1 van 20 cm doorsnee, en 1 van 22 cm doorsnee)
  • 1 bloemkool in roosjes van 4-5 cm (± 900 gram)
  • 1 grote rode ui
  • 2,5 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 1/2 theelepel herbes de provence
  • 8 eieren
  • 2 deciliter melk
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 bosje dille, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper uit de molen
  • zout
  • 200 gram geraspte belegen (of oude) kaas
  • beetje gesmolten boter
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel nigellazaad
Doe de bloemkoolroosjes in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng aan de kook en laat 8-10 minuten koken tot de bloemkool iets gaarder is dan beetgaar. Giet af en laat uitlekken in een vergiet. 
Snijd van de rode ui 3 plakken van 0,5 centimeter dik en haal hier de ringen van los. Snijd de rest van de ui in stukjes. Verhit de olie in een pannetje en fruit hierin de uistukjes even aan. Voeg de herbes de provence en knoflook toe. Doe een deksel op het pannetje en laat 10 minuten zacht bakken. 
Klop de eieren los met de melk. Meng de bloem en het bakpoeder erdoor. Zet eventueel de staafmixer er even in om klontjes weg te krijgen. Roer de ui erdoor en de knoflookpulp die je uit het velletje knijpt. Meng de kurkuma, dille, zwarte peper en kaas erdoor. Proef of er zout bij moet. Schep de uitgelekte bloemkool er voorzichtig door. 
Knip van bakpapier een cirkel van ± 26 en van ± 28 cm doorsnee. Duw deze in de springvormen waarbij je bakpapier tegen de zijkanten op sommige plekken samenvouwt. Vet het bakpapier in met de gesmolten boter. Meng sesam- en nigellazaad en strooi dit over de gesmolten boter. 
Verdeel het bloemkoolmengsel over de vormen. Bak de bloemkooltaarten op 200C in 45-50 minuten gaar. Laat iets afkoelen voordat je ze uit de vormen haalt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen