Ragout met champignons, knolselderij en linzen
- 1/2 knolselderij, in blokjes (± 400 gram)
- 200 gram gedroogde bruine linzen*)
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, gesnipperd
- 750 gram champignons, in kwarten
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 paddenstoelbouillonblokje
- ± 1 deciliter rode wijn
- 2,5 deciliter crème fraîche
- 4 eetlepels verse dille, fijngehakt
- peper
- ± 2 theelepels versgeraspte mierikswortel
- 3 eetlepels zilveruitjes, grof gehakt
Kook de knolselderij in een laagje water 5 minuten. Schep met een schuimspaan op een bord. Doe de linzen in deze pan en voeg zoveel water toe dat ze ruim onder staan. Breng aan de kook en kook de linzen in 15-20 minuten net gaar. Giet ze af als ze klaar zijn.
Verhit ondertussen in een grote braadpan (of wok) de olie. Fruit de ui een paar minuten. Zet het vuur hoog en voeg de helft van de champignons toe. Schep ze heel geregeld om tot ze iets bruin worden en voeg dan de andere helft toe. Blijf omscheppen tot ze vocht beginnen los te laten. Voeg de knoflook toe. Doe dan de deksel op de pan en laat 5 minuten op laag vuur smoren. Schep de champignons daarna met een schuimspaan uit de pan. Voeg de wijn aan het vocht toe en laat 2 minuten inkoken. Voeg het bouillonblokje toe en ± 1 deciliter water. Breng aan de kook. Klop de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met de dille, mierikswortel en peper. Schep de champignons en knolselderij weer in de saus en laat even warm worden. Schep de linzen en zilveruitjes erdoor. Proef en pas eventueel de smaak nog aan.
*) of gebruik 400 gram gare linzen uit blik bijvoorbeeld
Geen opmerkingen:
Een reactie posten