zaterdag 14 maart 2015

Kakimangochutney

Zoals ik al schreef bij de kakitaart zouden er ook wat van de behoorlijk rijpe kaki's in een chutney belanden. Dus bij deze. Verder lag er ook nog een mango die juist erg hard was en bleef en waarin ik niet zo veel vertrouwen meer had. Dus die ging er ook maar door. Het resultaat is een lekkere chutney van kaki en mango. 


Kakimangochutney

(4-5 jampotten)
  • 1 mango (300 gram)
    afbeelding-homemade-chutney-kaki-mango
  • 2 uien, gesnipperd (225 gram)
  • 3 theelepels sambal
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel zout
  • 4 deciliter azijn
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 175 gram kristal suiker
  • 900 gram (rijpe) kaki's
Schil de mango en snijd in kleine stukjes. 
Doe de mango, ui, sambal, venkelzaad, korianderzaad, mosterdzaad, zout, azijn en suikers in een grote pan. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat ± 15 minuten pruttelen en roer af en toe.
Snijd ondertussen de kaki in blokjes. Roer die na het kwartiertje door het mengsel in de pan. Laat nog 30-45 minuten pruttelen zonder deksel in de pan zodat de chutney indikt. Roer, zeker op het eind, geregeld om te voorkomen dat de chutney aankoekt. 
Maak ondertussen potten brandschoon. Was ze daarvoor, samen met de deksels, in een heet sodasopje. Spoel ze na met kokend water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek. 
Vul de potten met de kakichutney en draai de deksels erop. 
Laat minimaal 2 weken staan om op smaak te komen. Ongeopend is de chutney - mits je schoon hebt gewerkt - zeker een jaar houdbaar. Geopend kun je de potten het best in de koelkast bewaren, en dan houden ze het ook wel een aantal weken vol. 

2 opmerkingen:

  1. Hoi Ellen, misschien vind het dan wel jammer van de kaki's om deze chutney te maken. En weer een jaartje wachten, want het seizoen is toch wel over nu.

    BeantwoordenVerwijderen