Breekbrood met zaadjes
- 360 milliliter lauwwarm water
- 400 gram bloem
- 100 gram volkorenmeel
- 100 gram boekweitmeel
- 8 gram zout
- 10 gram droge gist
- 8 gram suiker
- 20 milliliter olijfolie
- ± 30 gram zonnebloempitten
- ± 30 gram sesamzaad
- ± 30 gram lijnzaad

Doe water tot en met olijfolie in de mengkom van de broodbakmachine en kneed in ± 10 minuten tot een een soepele deegbal.
Vet een kom in met wat olie en leg de deegbal daar in. Draai een keer rond zodat de hele deegbal bedekt is met een filmpje olie. Dek de kom af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat het deeg ± 1 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
Leg een vel siliconenfolie (of bakpapier) op een bakplaat.
Doe de zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad elk op verschillende bordjes of bakjes.
Duw de lucht rustig uit het gerezen deeg en kneed 2-3 keer door. Weeg het deeg en deel het totaalgewicht door 22. Zo kom je op het gewicht van elk bolletje. Steek met een deegsteker zulke grote stukjes af; gebruik de weegschaal om elk bolletje te wegen en aan te passen.
Duw elk stukje deeg een beetje plat, vouw de randen naar binnen zodat je weer een bolletje krijgt, draai om en vouw de palm van je hand erom. Beweeg je hand met een ronddraaiende beweging en draai zo een mooi bolletje. Bestrijk met wat water en dip de bovenkant in een zaad naar keuze en duw een beetje aan. Leg het bolletje op de bakplaat. Maak zo alle bolletjes en maak een bloemvorm van alle bolletjes. Leg ze net niet tegen elkaar aan.
Door de tweede rijs (± 1 uur, weer afgedekt met een theedoek) komen de bolletjes tegen elkaar aan te zitten.
Verwarm de oven voor tot 200C. Bak het breekbrood in ± 30 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten