zaterdag 28 maart 2015

Zuurkoolstrudel met paprika, abrikozen en salami

Dit is weer een recept waaruit blijkt hoe handig het is om een keukenschaar te hebben. Zowel de abrikozen als de zuurkool worden geknipt. Eerder deze week knipte ik de gare noedels nog iets kleiner om ze beter te kunnen mengen met de groente. Dat gerecht was iets minder goed gelukt, maar deze hartige strudel met zuurkool met salami was wel blogwaardig, om de woorden van manlief te gebruiken.Ik gebruik wel vaker droge worst in miniblokjes in mijn avondeten. Je hoeft op deze manier relatief weinig vlees toe te voegen om wel veel smaak te krijgen. Als ik naar de foto kijk, lijkt het zo wel heel karig. Meestal gebruik ik chorizo. Deze keer dus salami. Af en toe krijg ik namelijk #culipost,  en vorige week kreeg ik weer een #Foodybox toegestuurd. Een van de producten die erin zat was salami van Stegeman. Verder had ik nog zuurkool liggen, en die wilde ik voordat het - maar wanneer? - echt lente gaat worden, nog opmaken.

Als je gewoon zuurkoolstamppot maakt, is het ook lekker om een keer in plaats van spekjes blokjes salami of chorizo te gebruiken. Als je er dan ook nog wat gedroogde abrikozen, stukjes paprika, een pepertje, komijn, kurkuma en koriander doorheen stampt, heb je alle smaken van deze strudel te pakken.


Zuurkoolstrudel met paprika, abrikozen en salami

(7 stuks)
 • 400 gram aardappels
 • 150-250 gram salami (droge worst)
 • 1 klein, scherp pepertje, heel fijn gehakt
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel (gemalen) komijnzaad 
 • 1 theelepel (gemalen) korianderzaad
 • 500 gram (rode) paprika
 • 100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes geknipt
 • 1 kilo zuurkool
 • 500 gram filodeeg (pak turkse supermarkt, 14 vellen)
 • 7 eetlepels olijfolie
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 centimeter. Kook de blokjes in een laagje water met wat zout in ± 5 minuten net gaar. Giet af en laat uitdampen. 
Snijd de salami in miniblokjes. Bak ze even aan op hoog vuur en bak de peper en specerijen mee. Voeg de abrikozenstukjes toe en een paar lepels water. Zet het vuur uit en laat ± 10 minuten staan tot het water is opgenomen door de abrikozen. 
Snijd de paprika in kleine stukjes. 
Knijp het meeste vocht uit de zuurkool en knip 'm eventueel wat kleiner. 
Meng de zuurkool, paprika, salami en abrikozen door elkaar. 
Pak het filodeeg uit maar dek weer af met een vochtige theedoek. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Pak een vel filodeeg en bestrijk het licht met olie. Vouw dubbel. Bestrijk met olie en leg er een vel op dat je ook weer met olie bestrijkt en dubbel vouwt. Je hebt dan vier lagen op elkaar. Maak een laagje van 1/7 van de aardappels en leg hierop 1/7 van de zuurkool. Rol op, terwijl je zijkanten naar binnenvouwt. Leg op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat. Bestrijk de bovenkant met olie. Maak zo 7 strudels. Bak de strudels in ± 40 minuten goudbruin en knapperig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten