woensdag 18 maart 2015

Cranberries met ananassiroop en ananassiroop met cranberries

De heren van de thee staan er niet zo heel vaak meer, dus ik ben door mijn gedroogde cranberry's heen. Bij de AH verkopen ze van het eigen merk 2 verschillende verpakkingen. De ene ligt bij de bakspullen en de andere ligt in het schap met de superfoods. Ik ben pragmatisch ingesteld, dus deze keer kocht ik de cranberry's die bij de superfoods liggen. Want die waren in de aanbieding en nu per kilo goedkoper. Normaal zijn ze per kilo iets duurder. Omdat ik toch wel nieuwsgierig was of er verschil was tussen de bakcranberry's en de supercranberry's bestudeerde ik het etiket. Daar viel mij het volgende op:


afbeelding van verpakking cranberry's albert heijn


Dat de cranberry's gezoet worden met ananassap, dat wist ik wel. Maar in de supercranberry's zit volgens de ingrediëntendeclaratie 68% ananassiroop en 30% cranberry's. De gewone cranberry's bestaan voor 60% uit cranberry's en voor 37% uit ananassiroop. De samenstelling (koolhydraten, vezels enzovoort) en het aantal calorieën is op beide verpakking gelijk. Het lijkt mij dat de percentages behorend bij de cranberry's en ananassiroop op een van de verpakkingen zijn omgedraaid. Ik heb de vraag bij de klantenservice van AH openstaan. 

Nu ik toch de verpakkingen bestudeerde viel mij nog wat op. Een portie gewone cranberry's bestaat uit een schaaltje van 125 gram. Dat is een half zakje. Met een zakje superfoods word je geacht 10 keer te doen. Daar is een portie 25 gram. 


Zoals ik al net al zei zijn de supercranberry's normaal gesproken iets duurder. Vraag mij niet waarom. Volgens mij zijn het dezelfde cranberry's. Maar misschien willen mensen die bij de superfoods kijken meer betalen voor hetzelfde product omdat ze denken dat het gezond is. Dat een verse cranberry voor de gezondheid goede stoffen bevat, dan geloof ik wel. Enkel gedroogde cranberry's zullen ook nog goede stoffen bevatten. Maar of deze gezoete gedroogde cranberry's ook zo gezond zijn, dat weet ik niet. Misschien zit er nog vitamine C in, en andere gezonde stofjes, maar door het ananassap worden ze lekker zoet en komt er dus een boel suiker bij. Dat hoeft nog steeds niet erg te zijn, maar je moet het wel weten. Of het ongezond of gezond is, ligt helemaal aan wat je verder nog meer eet door een dag heen. Overigens staat er op de verpakking van AH geen gezondheidsclaim. 


Update 1:
Het antwoord dat ik 25 maart 2015 van de klantenservice van Albert Heijn kreeg was als volgt:
"De cranberries zijn zonder fruitsiroop niet lekker genoeg om dat zo te kunnen eten. 
We hebben ook een variant cranberries in het schap tussen de bakproducten staan, waarvan het percentage anananassap lager is.
Het idee hierachter was dat de cranberries uit het schap met de superfoods puur gegeten wordt en de variant uit het bakschap vermengd wordt in bijvoorbeeld gezoet deeg, waardoor er minder zoetkracht nodig is om het lekker te maken. 


We zijn momenteel wel bezig met het zoeken naar een zoetere variant cranberries, waardoor er minder ananassap nodig zal zijn om de smaak te verbeteren."

De genoemde percentages op de verpakking zijn dus juist. 

Update 2:
Ik doe niet zo veel met mijn statistieken, maar vandaag, 5 januari 2016, viel mij op dat deze post ineens een aantal keer bekeken was. Toen herinnerde ik me de kop die ik voorbij had zien komen over de verkiezing van de AH-cranberry's tot "meest misleidende procuct". Een soort van voorzienende blik van mij dus, over de cranberry's met wel erg veel ananassiroop erbij. En weet je? Ik heb zojuist een zogenaamde bakcranberry gezoet met slechts 37% ananassiroop geproefd en dat is prima te eten. Mijn mond trok echt niet samen omdat deze cranberry zuur zou zijn. 
Blijft nog wel open waarom de opgave van de gemiddelde voedingswaarde op beide verpakkingen gelijk was. Blijkbaar maakt het voor de totale suikers (dat is iets anders dan toegevoegde suiker) niet uit. Een cranberry bevat ook suiker. Een kleine vergelijking met de verpakking van de cranberry's van de Lidl (Alesto) leidt dat die redenering wel klopt. Die cranberry's bestaan uit 60% cranberry's en verder uit suiker en zonnbloemolie. Per 100 gram zitten er 78,5 gram koolhydraten in, waarvan 70,5 gram suikers. 
Wat de AH-cranberry's betreft, had je beter niet mee kunnen gaan in de superfoodtrend, maar gewoon de bakcranberry's kunnen kopen. Die zijn prima uit de hand te eten, en dan had je meer cranberry voor je geld gehad. 

2 opmerkingen:

  1. Puzzel, puzzel, klinkt grappig. Ben benieuwd naar de reactie en de toonstelling van AH. x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ook. Ik denk wel professioneel, wat ik zo voorbij zie komen van AH. Beetje keuringsdienstvraagje.

    BeantwoordenVerwijderen