donderdag 19 maart 2015

Theekoekjes met vanille en rozengelei


Ik las laatst een interview met de algemeen directeur van Dille & Kamille. Daarin stond dat 1 van de 3 speerpunten van D&K is het levend houden van klassieke muziek. Nu heb ik helemaal niet zo'n klassieke muzieksmaak, maar dat vind ik wel altijd prettig van de D&K. Als je daar rondloopt kom je helemaal tot rust door de muziek die je daar hoort. Verder is het ook gewoon een leuke winkel om in rond te neuzen voor nog meer kookspulletjes. Laatst liep ik er weer even naar binnen en toen zag ik dat er een koekjesbakwedstrijd werd gehouden in het kader van hun 40-jarig bestaan. Mijn inzending bestond uit deze koekjes. Helaas heb ik er geen prijs mee gewonnen. Er was nog iemand die thee in haar koekjes had verwerkt, en die smaak zat er beter in. Om dan 2 theekoekjes een prijs te geven deed geen recht aan de grote variëteit van de inzendingen. Jammer maar de koekjes smaakten er niet minder lekker om.


Theekoekjes met vanille en rozengelei

(voor ± 12 koekjes)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram zachte boter
  • ½ theelepel vanille-rozenthee (dilmah)
  • 1 vanillestokje
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 200 gram bloem
  • 50 gram (diepvries)frambozen
  • ± 4 eetlepels rozensiroop*)
  • 1 blaadje gelatine
Klop de boter en de suiker een paar minuten tot een romig mengsel.
Vijzel de thee nog wat fijner.
Schraap de zwarte zaadjes uit het vanillestokje.
Meng vanille en thee door het botersuikermengsel.
Zeef bakpoeder, zout en bloem hierboven en meng dat er snel door.
Doe het deeg in een plastic zakje en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
Zet een bakje met wat bloem klaar. Bestuif het aanrecht met een heel klein beetje bloem, en doe ook wat op de deegroller. Rol het deeg uit tot een lap van ± 5 mm dik. Steek met een bloemsteker koekjes uit het deeg, terwijl je af en toe de steker in de bloem dipt. Steek met een kleine ronde steker (of bijvoorbeeld een dopje van een fles) gaatjes uit de helft van de koekjes. Rol de afsnijdsels uit tot een nieuwe lap, steek nog meer koekjes uit, en ga zo door tot het deeg op is. Laat de koekjes nog een half uur koelen in de koelkast voordat je ze bakt.
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de koekjes 10-12 minuten tot ze aan de randen lichtbruin worden. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm de rozensiroop en los hier de uitgeknepen gelatine goed in op. Pureer de rozensiroop, frambozen en ±5 eetlepels water. Proef en voeg eventueel nog een klein beetje siroop of water toe. Laat afkoelen.

Besmeer elk heel koekje heel dun met wat gelei, leg er een koekje met een gat op, en vul de holte netjes op met nog wat gelei. Eet zo snel mogelijk, want de jam maakt de koekjes wel wat zachter.


*) rozensiroop is limonadesiroop met rozensmaak. Ik kocht het ooit bij de toko. Als je rozenwater gebruikt, heb je aan veel minder genoeg om een rozensmaak te krijgen. Begin met 1 theelepel. Je hebt dan ook wat suiker nodig, of gebruik een beetje frambozenlimonadesiroop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten