vrijdag 17 mei 2013

Dadelamandeltaart (zonder toegevoegde suiker)

Eindelijk is het er eens van gekomen. Een keer meedoen aan het foodblogevent. Ik weet al zeker 2 jaar van het bestaan van dit collectief af. Het idee is dat iemand een thema verzint en dat jij daar als foodblogger iets mee kookt en een blogpost over schrijft. Alle inzendingen komen dan weer bij elkaar op een plekje op het internet te staan. De bedenker van het thema kiest dan een "winnend" recept uit die dan de volgende maand het foodblogevent moet hosten. Ik vind het best lastig om iets te "moeten" koken. Deze keer was het thema "zoet zonder suiker" en dat sloot aan bij de actualiteit. Niet dat ik ineens bekeerd ben om geen (geraffineerde) suiker meer te gebruiken of een medische reden daarvoor heb. Ik had alleen recent de vraag gekregen welke taarten ik op verzoek kan maken. De kennis die dat vroeg heeft een kind dat niet goed tegen suiker kan. Ik had al bedacht dat ik mijn dadelamandeltaart best zonder (toegevoegde) suiker kan maken. Dadels zijn van zichzelf goed zoet. Als gevolg van deze vraag was het niet zo moeilijk om een inzending te maken.

Dadelamandeltaart (zonder suiker)

(taartvorm met losse bodem, doorsnee 22 cm)
 • 150 gram bloem
 • 75 gram koude boter, in blokjes
 • snuf zout
 • 1-2 eetlepels ijskoud water
 • 200 gram dadels
 • 120 gram amandelen, fijngemalen
 • paar druppels amandelessence
 • 2 eieren
 • 40 gram bloem
 • 100 gram zachte boter
Doe wat water in een kommetje en zet dat voordat je met de rest begint in de vriezer zodat het goed koud kan worden. 
Doe de bloem en boter in de mengkom van een keukenmachine. Laat draaien tot een kruimelig geheel. Doe er dan 1 lepel water bij en draai kort. Het deeg moet een bal beginnen te vormen. Als het nog niet heel goed samenkomt, doe er dan nog een lepeltje water bij. Als het deeg goed is, verpak in plastic folie (of een boterhamzakje) en leg een half uurtje in de koelkast om te rusten. 
Knip een cirkel bakpapier ter grootte van de bodem van de quichevorm. Vet de zijkanten in met wat boter en bestuif met bloem.
Pak de bakpapiercirkel. Leg deze op het aanrecht en bestuif de ruimte eromheen met iets bloem. Rol het deeg uit tot een lap die ongeveer 2 cm buiten het papier uitsteekt. Steek de lap los van het aanrecht en bekleed de vorm hiermee. Duw de zijkanten netjes aan. Prik met een vork lichtjes gaatjes in de bodem. 
Warm de oven voor op 160C. 
Leg een vel bakpapier op de deegbodem en leg hierop een steunvulling (bv. overjarige gedroogde peulvruchten - meerdere keren te gebruiken). Bak de deegbodem 20 minuten. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 5 minuten. 
Terwijl je de bodem voorbakt, maak je de vulling. Halveer 150 gram dadels en verwijder de pit en overgiet met wat warm water en laat even staan zodat ze wat zachter worden. Pureer de overige dadels (ook zonder pit) met 2 eetlepels water tot een kleverige massa. Misschien wordt het niet echt fijn, doe er dan een ei bij als extra vocht en pureer verder. 
Klop het ei (of de 2 eieren) een paar minuten. Klop dan de dadelpuree, het amandelmeel, het amandelessence, de bloem en de zachte boter erdoor. 
Verdeel de vulling over de taartbodem. Leg de halve dadels er in een mooi patroon op. Bak de taart nog 20-25 minuten in een oven van 160C tot de vulling net gaar is. Hij moet nog een tikje smeuïgheid hebben. 
2 opmerkingen:

 1. Dag Johanneke, Ik wil graag deze taart maken, maar bovenaan de ingrediëntenlijst staat: 150 gram... 150 gram van wat bedoel je? gr. Mannin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Mannin,

  Bedankt voor je opmerkzaamheid. Het moet 150 gram bloem zijn.
  Ik heb trouwens laatst bij mijn turk ook een blok dadelpuree gekocht. Handig in dit recept. Alleen dat importeert hij zelf, en op dit moment kan hij niet goed rijden, dus het schap blijft leeg helaas.
  Succes met bakken en eet smakelijk.
  Groeten johanneke

  BeantwoordenVerwijderen