dinsdag 21 mei 2013

Aardbeienframbozentaartje met notenkorst (foodblogswap)

Sinds een paar weken ben ik lid van de Foodbloggersgroep op facebook. Culinaire vragen, een tikje boosheid over receptenstelende sites, irritatie over bedrijven die jouw blog als gratis reclameplek zien, maar ook de foodblogswap. Het idee is dat je een recept kookt van het jou toegewezen blog en iemand anders kookt van jouw blog een recept.
Aan mij de eer om te koken van www.focusonfoodies.nl van Lianne. Poe, dat begint al goed. De ondertitel van haar blog is namelijk "een focus op tarwevrij, zuivelvrij en suikervrij". Gelukkig voor mij is ze nog maar net begonnen, dus kan ik alle recepten wel snel doorlezen om te kijken wat ik kan maken zonder dat ik aparte ingrediënten in huis moet halen waar ik vervolgens maar de helft van gebruik. Ik heb mij namelijk voorgenomen om een recept niet (te veel) aan te passen, want dan is het idee van de foodblogswap een beetje weg. Als er een medische reden voor is, ligt dat wel of niet aanpassen natuurlijk anders. Maar ik kan best een keertje tarwevrij, zuivelvrij en suikervrij eten; daar wordt ik vast niet minder van.

Mijn keuze valt op haar glutenvrije aardbei-framboostaart: rijstmeel heb ik nog, amandelmeel maak ik altijd zelf door amandelen te malen, olijfolie afgevinkt, kokosbloesemsuiker heb ik nog nooit van gehoord, vanille-extract heb ik, water komt gewoon uit de kraan, aardbeien en frambozen liggen in de diepvries, appelmoes heb ik nooit in huis, maar er zijn wel appels. En dan nog de arrowroot, nog nooit gebruikt maar is een bindmiddel weet ik. Dat ga ik vervangen door agar-agar. Sorry toch een (eerste) aanpassing.
De kokosbloesemsuiker gaat in de zoekmachine. Ik kom in de wereld van alternatieven voor (geraffineerde) bietsuiker. Het blijkt een soort palmsuiker te zijn. Wel specifiek van de kokospalm dan. Palmsuiker heb ik wel in huis, een soort halve aanpassing.
Daar ga ik dan. Ik ga kleine taartjes maken (8-10cm doorsnee) en vet de vormpjes in. Met olijfolie deze keer dus. Alle ingrediënten klaargezet. Dan grijp ik mis. Bij het wegen van de amandelen stopt de weegschaal bij 30 gram. Verder maar aangevuld met hazelnoten. Dan ga ik het deeg maken. In het recept staat: doe alle droge ingrediënten (dus rijstebloem, amandelmeel en tapiocabloem). in een kom. He? Tapiocabloem. Dat stond niet in de ingrediëntenlijst. Gezien de verhouding bloem:vet gok ik erop dat rijstebloem en amandelmeel genoeg moet zijn. (inmiddels is/wordt deze typo opgelost) De rest gaat prima. Het deeg voelt goed aan en laat zich makkelijk in de vormpjes uitdrukken. Ik bakte ze 5 minuten langer dan aangegeven. Iets laten afkoelen en dan gaan ze makkelijk uit de vormpjes. Van de 5 taartjes houd ik alleen maar 2 hele over. De bodem is heel bros. Wel erg lekker.
Voor de vulling maak ik eerst appelmoes door 150 gram appel met 1 lepel water in een pannetje met deksel 15 minuten te laten pruttelen. Niet roeren. De rest zoals in het recept staat. Op het moment dat ik een taartje ga eten doe ik pas de vulling erin, want ik wil de korst lekker krokant houden. En alle gebroken stukjes doe ik gewoon in een bakje met een lepel vruchtenmoes en wat yoghurt.


Aardbeienframbozentaartje met notenkorst (glutenvrij, vegan)

(5 taartjes van 8-10 cm doorsnee)
 • 80 gram rijstmeel
 • 60 gram amandelmeel (in mijn geval dus voor de helft hazelnotenmeel)
 • snuf zout
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (in mijn geval dus palmsuiker)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 60 ml olijfolie
 • 2 eetlepels water
 • 150 gram ongezoete appelmoes
 • 130 gram (diepvries)aardbeien
 • 50 gram (diepvries)frambozen 
 • klein beetje agar-agar (fijngeknipt ong. een eetlepel)
Meng het rijstmeel, amandelmeel, zout en suiker in een kom. Meng met een vork het vanille-extract, olijfolie en water erdoor. Vorm tot een deegbal en doe in een plastic zakje en laat 20 minuten rusten in de koelkast. 
Vet de vormpjes in met olijfolie en bestuif met rijstebloem. Druk in elk vormpje 1/5 deel van het deeg. Bak de deegbodems 15-20 minuten op 160C.
Breng het uit het ontdooide fruit gelopen sap in een klein pannetje aan de kook en laat de agar-agar hierin oplossen. Roer heel goed. Laat (met een deksel op de pan en op laag vuur) het prutje 5 minuten koken. Doe dan de aardbeien en frambozen erbij en breng aan de kook terwijl je heel goed roert. Roer dan de appelmoes erdoor. Laat afkoelen. Het stijft dan op, maar als je het iets verwarmt en doorroert krijg je het wel weer los genoeg om in de deegbodems te scheppen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten