maandag 20 mei 2013

Zoet geroosterde wortels met linzen

De laatste tijd ben ik redelijk Ottolenghi-geinspireerd. Ik heb Plenty en Ottolenghi-het kookboek al anderhalf jaar respectievelijk een paar maanden in huis. Er staan een paar recepten in de wacht, alleen ik beide kookboeken uitgeleend aan de buurvrouw, dus moet ik het met mijn geheugen doen. Zij had nog nooit van hem gehoord. Inmiddels zal half Nederland wel eens van hem gehoord hebben want in de meest recente Allerhande staat een artikel over hem. Met voorop het recept van de aubergines met saffraansaus, dat ik overigens al bijna 4 jaar geleden in Ierland gemaakt heb. Nederland loopt dus een klein beetje achter.

Dit recept is gebaseerd op Ottolenghi's recept van doperwtjes met worteltjes. Ik verving de erwtjes door linzen, de roostersaus maakte ik iets anders, en ik kookte de wortels iets voor omdat ik winterwortels gebruikte en geen bospeen.

Van het restje dat ik over had maakte ik soep door het (zonder de steranijs en kaneel) te pureren met wat groentebouillon.

Zoet geroosterde wortels met linzen

  • 1 deciliter rode wijn
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels honing
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 500 gram winterpeen
  • 200 gram gedroogde bruine linzen (of gebruik een blik van 400 gram)
  • zout en zwarte peper
Breng wijn, sinaasappelsap en -rasp, honing, steranijs en kaneel aan de kook. Laat inkoken tot ongeveer de helft. 
Schil de winterpeen en snijd in 1 cm dikke schuine plakjes. Kook de plakjes in krap water met iets zout 2-3 minuten voor. Giet af en schep daarna om met de roostersaus. 
Rooster de winterpeen in een oven van 200C in 25-35 minuten verder gaar. Schep af en toe om. 
Kook ondertussen de linzen met ongeveer 2 keer het volume aan water in 20-25 minuten gaar. Doe er dan zout bij en roer nog even goed. Giet daarna af. 
Schep de linzen door de winterpeen en maal er flink wat peper boven. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten