"Maar dat is toch niet erg, daar eet u niet van."
"Nee, maar hij geeft schaduwen en dan word ik afgeleid om dit stukje over eten te schrijven."
Dus geen leuk stukje, alleen een recept. Wel een lekkere taart. Geen liefhebber van (blauwe) kaas? Dan is dit ook een lekkere hartige taart met prei.
Preitaart met blauwe kaas
(rechthoekige quichevorm met losse bodem 11 bij 34 cm)- 5 plakjes bladerdeeg
- 450 gram prei
- 1 eetlepel olijfolie
- peper, zout
- 3 eieren
- 1 deciliter slagroom (of half melk/half slagroom)
- 1 theelepel verse tijmblaadjes
- 100 gram blauwe kaas (bv danish blue)
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Snijd ondertussen de prei (wit en groen) in ringetjes en was deze. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei hierin een paar minuten aan. Bestrooi met wat zout en peper. Doe dan een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de prei in ongeveer 20 minuten gaar, zacht en zoet worden.
Vet -indien nodig- de quichevorm in. Bekleed de vorm met de plakjes bladerdeeg.
Klop de eieren los met de slagroom en tijm en breng op smaak met flink peper en zout wat zout.
Warm de oven voor op 200C.
Verdeel de prei over het bladerdeeg. Giet het eimengsel erover. Verbrokkel de blauwe kaas erboven. Bak de hartige taart in 30 minuten gaar en goudbruin.
Serveer met een frisse salade. Ik maakte er een met venkel, komkommer, kropsla, sinaasappel, wat olijven en gegrilde groene asperges.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten