Venkel-gerookte tomaattaart
(rechthoekige quichevorm van 11 bij 35 cm, met losse bodem)- 5 plakjes bladerdeeg
- 6 tomaten
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels witte vermouth
- 1 venkelknol (ong 450 gram)
- 3 eieren
- 1 dl slagroom
- 1 eetlepel verse dragon, fijngehakt
- peper, zout
- rookpan
- 1 theelepel houtmot
Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de vorm eventueel in en bestrooi met paneermeel. Bekleed de vorm met het bladerdeeg.
Snijd de tomaten doormidden en haal de zaadjes eruit. (gooi niet weg, maar bewaar voor door een pastasaus ofzo). Leg de houtmot op de bodem van de rookpan. Leg de afdekplaat en het rooster erop. Leg de tomaten op het rooster. Doe de deksel van de rookpan bijna dicht. Zet de pan op een middelhoog vuur. Als je de rook ruikt, sluit je de deksel helemaal. Rook de tomaten 15 minuten en zet dan het vuur uit. Laat nog een tijdje met gesloten deksel afkoelen.
Snijd de venkel in dunne reepjes. Verhit de olijfolie in een hapjespan. Bak de venkel even aan, bestrooi met wat zout en peper en doe dan de vermouth erbij. Doe een deksel op de pan en laat de venkel 5-10 minuten zacht smoren.
Warm de oven voor op 200C.
Klop de eieren met de slagroom en dragon en peper en zout los.
Verdeel de venkel over de bladerdeegbodem. Giet hierover het eimengsel. Verdeel de tomaten hier over. Bak de taart in 30-40 minuten gaar. Het deeg moet goudbruin zijn en de vulling gestold.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten