maandag 31 december 2018

Vakantie-eten - Albanië 5 - Bergthee

Nog een nagekomen vakantiepost om dit blogjaar mee af te sluiten. Ik wens jullie een gezellige jaarwisseling en drink nog een kopje bergthee op een goed 2019!


Thuis drinken we heel vaak thee bij het avondeten. Dus toen we bij Odaja in Gjirokaster bergthee op de kaart zagen staan, kozen we dat ook uit om te drinken bij het avondeten. Volgens mij vonden ze dat een beetje vreemd, maar wij waren erg blij met een potje bergthee.

De bergthee waar we echt heel gelukkig van werden was de kan met bergthee na onze grote wandeling van Valbona naar Teth. Bij het guesthouse werden we verwelkomd met een kan thee precies op drinktemperatuur zodat we onze dorst konden lessen. Hieronder zie je het ontbijt daar met ook een kan thee.



Bergthee is natuurlijk geen echte thee afkomstig van de Camellia sinensis maar een aftreksel van een kruid dat onder andere in Albanië en Griekenland welig tiert. De plantennaam is Sideritis. In Albanië wordt het veel langs de kant van de weg te koop aangeboden, maar wij moesten toch nog even moeite doen om een verkoper te vinden. Hadden we toch maar mooi echte Albanese bergthee. 

Na onze oversteek van Sarande naar Corfu vonden we nog meer bergthee. Ook in Griekenland wordt van dit kruid, of wellicht botanisch gezien een ietsepietsje andere variant, thee gezet. We namen nog wat pakjes mee naar huis. Bij de discountsupermarkt betaalden we iets van € 1,20 voor 50 gram.

Bij het schrijven van deze post herinnerde ik me weer dat ik al eens eerder Griekse bergthee gedronken: in Nederland bij de Cocomat. Als je daar gaat woonwinkelen kun je ook kiezen uit een kopje bergthee. De oprichter heeft zijn Griekse roots mee genomen in zijn winkelconcept.

Moet je nu perse naar de Cocomat om bergthee te kunnen proeven in Nederland? Nee, ik heb een paar websites gevonden: Griekse en Albanese bergthee. Mooi verpakt, met een gelikt verhaal maar ook met een dito prijs. En misschien dat de Lidl tijdens de Griekse weken zakjes bergthee heeft, maar daar kwam ik net te laat achter. Dus of die goed is, dat weet ik niet. Als je een beetje zoekt vind je nog wel wat meer aanbod, vaak aangeprezen met een grote hoeveelheid gezondheidsvoordelen. En anders moet je vakantiegangers naar die regio's lief aankijken en vragen of ze wat voor je mee terug willen nemen.

Nog even over de namen van planten. Bij een niet zo diepgaande zoektocht op internet kwam ik via sideritis, ook wel ironwort genoemd, op ijzerkruid wat ook wel verbena genoemd wordt. En verbena heet ook verveine. Daar kun je ook een lekker kopje thee van zetten, maar heb je het wel over een andere plant. En als je alleen zoekt op bergthee dan kom je bij de gaultheria uit, een tuinplant met rode besjes. 

Nog wat leesvoer over onze vakantie in Albanië vind je hier:

donderdag 20 december 2018

Bladerdeegspiraal met feta, membrillo en nigellazaadjes

Echte Franse coigns kreeg ik van een tante. Bij hun huisje staan kweeperenbomen en ze hadden wel 100 kilo. Ik besloot er maar weer een keer membrillo mee te maken. Wel een roer- en poetsklus, ook al vond ik het best slim van mezelf om deze keer de omliggende pitten van het gasfornuis af te dekken met oude kranten. Membrillo wordt door de Spanjaarden gecombineerd met manchego; zoet en zout. In dit bladerdeeghapje combineerde ik het zoet van de membrillo met het zout van de feta. In het bakje dat bij mijn staafmixer hoort pureerde ik het geheel tot een gladde crème.


't Is wel een beetje balanceren met de oventemperatuur. Om bladerdeeg knapperig en bruin te krijgen, werkt een temperatuur van 200C goed. Sowieso is het bij bladerdeeg belangrijk om een voorverwarmde oven te gebruiken. Door de directe hitte smelt de boter in de laagjes snel, het water uit de boter verdampt en op deze manier zet de lucht tussen de laagjes snel uit waardoor bladerdeeg zijn luchtige kenmerk krijgt. In dit hapje werkt een te hoge temperatuur  niet goed omdat er veel suiker in de membrillo zit. Dat verbrandt op een gegeven moment. Mijn hapjes zijn ook een tikje te hard gegaan maar je proefde het gelukkig niet. 't Lijkt trouwens erger dan het is, want de nigellazaadjes zijn ook zwart.

Wat nu als je deze bladerdeegrondjes wilt maken maar je kunt geen membrillo vinden? Dan kun je de membrillo ook goed vervangen door een dikke vijgenjam. Eventueel zeef je de jam en gebruik je met name de stukken vrucht uit de jam. 

Bladerdeegspiraal met feta, membrillo en nigellazaadjes

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 16 stuks)
  • 1 rol bladerdeeg (rechthoekig, bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 150 gram feta
  • 75 gram membrillo
  • zwarte peper uit de molen
  • nigellazaad
Pureer de feta met de membrillo tot een gladde crème en breng op smaak met wat peper. Rol het bladerdeeg uit en bestrijk de hele plak gelijkmatig met de crème. Rol het bladerdeeg weer netjes op. Strooi het nigellazaad op een bord of plank en rol de bladerdeegrol hierdoor. Als het deeg niet erg plakt, kun je het eerst heel licht bestrijken met wat water of eiwit.

Snijd de bladerdeegrol in 16 plakjes. Ik vond het zelf lastig om de plakjes mooi rond te houden. Als je tijd hebt, kun je de rol ook een tijdje in de vriezer leggen. Dan moet je natuurlijk niet de tijd vergeten want helemaal bevroren krijg je er ook weer geen mooie plakjes van gesneden. 
Bedek een bakplaat met het bakpapier waarin het bladerdeeg verpakt zat. Leg de rondjes erop en bak de bladerdeeghapjes in 20-25 minuten op 180C goudbruin. Laat ze even afkoelen op een taartrooster. 

Leg op een schaaltje en geeft er eventueel nog wat hele kleine stukjes membrillo bij. 

donderdag 13 december 2018

Ananastaartjes met steranijs en pandan


Ruim een jaar geleden verscheen Sweet door Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Dit bakboek kreeg de nodige publiciteit en in de Delicious van oktober 2017 stond een viertal recepten, waaronder een recept voor minitaartjes met een vulling van ananas. Ze komen uit Azie en worden vooral rond Chinees nieuwjaar gegeten. De vergelijking met Engelse mince pies - een kersttraditie - werd gemaakt. Ik trok die vergelijking een klein beetje verder, en versierde de minitaartjes met een sterretje van deeg. Het goudgele van de ananas past ook daarbij.

Om een goudgele puree te krijgen moet je wel het originele recept volgen. Daarin pruttelen pandanbladeren een tijd mee in de ananaspuree om hun smaak af te geven. Ik was een beetje lui en had geen zin om door de regen naar de toko te fietsen en gebruikte een paar druppels pandan-essence dat ik in de kast had staan. Dat was alleen gifgroen, dus mijn taartjes ogen wat groenig geel. 

Ananastaartjes met steranijs en pandan

(12 stuks)
  • 150 gram bloem
  • 45 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 1 grote ananas
  • 100 gram suiker
  • 3 steranijs
  • paar druppels pandanaroma
Meng bloem, poedersuiker, zout en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Klop de eidooier los en meng deze er snel door tot het deeg samenkomt. Vorm van het deeg een dikke schijf en laat deze - verpakt - minimaal een uur rusten in de koelkast. Je kunt het deeg een paar dagen in de koelkast bewaren. Laat het voordat je het gaat uitrollen een half uur op temperatuur komen. 
Schil de ananas en snijd het vruchtvlees (de harde kern in het midden kan je ook gebruiken) in blokjes. Pureer dit grof met een keukenmachine (of staafmixer). Schep de ananaspuree in een zeef en laat uitlekken boven een kom. Drink het sap lekker op. 
Doe de ananaspuree met de suiker en steranijs in een pan. Verwarm zachtjes en roer zodat de suiker oplost. Zet het vuur iets hoger en laat de ananaspuree in 30-45 minuten inkoken tot een dikke jam. Roer geregeld over de bodem. Roer er op het laatst een paar druppels pandan-essence door. Laat de ananaspuree afkoelen voordat je de steranijs er uit vist. Bewaar tot gebruik in de koelkast. 
Even wat hoeveelheden: Mijn ananas woog inclusief kroon en schil 1,5 kilo. Na schoonmaken hield ik een kilo vruchtvlees over. Na het uitlekken van de puree hield ik nog ± 600 gram puree over die de basis van de jam vormde. 
Ik gebruikte een muffinvorm met 12 holtes die maar 2 centimeter diep is. Ik gebruik 'm altijd om de siliconen cakevormpjes in te zetten, maar nooit om iets in te bakken. Voor deze ananastaartjes werkte de vorm juist wel goed. Knip cirkeltjes bakpapier ter grootte van de bodem van de muffinholtes. Vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een lap van 2 millimeter dik en steek 12 cirkels uit die een 3 centimeter grotere diameter hebben dan de holtes zelf. Bekleed de vorm met de cirkels deeg. Zet even terug in de koelkast. Rol de rest van het deeg uit en steek hier 6 cirkels uit met een diameter van de bovenkant van de taartjes. Steek met een sterretjesvorm hieruit sterretjes.
Warm de oven voor op 180C. 
Vul de taartjes met de ananasjam. Dek 6 taartjes af met een uitgestoken sterretje en 6 taartjes met de cirkels waaruit de sterren gestoken zijn. Bak de ananastaartjes in ± 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen. 

Bron: ananastartelettes met pandan en steranijs uit Sweet van Ottolenghi en Goh. Ik halveerde de hoeveelheden min of meer. Van de hoeveelheid deeg die ik maakte, hield ik ± 100 gram over. Dat soort restjes vries ik in tot ik op een gegeven moment genoeg restjes zoet of hartig deeg heb voor een taartbodem. Van de ananaspuree hield ik ook ± 100 gram over. Dat at ik 's ochtends door de yoghurt met cruesli in plaats van fruit. 

maandag 10 december 2018

Kerstboompjes van bladerdeeg met boerenkool en geitenkaas


Louise van keukenatelier maakt gerechten die er ook erg leuk uitzien. Ik ben niet zo creatief als het op presentatie aankomt, dus ik maak dankbaar gebruik van haar ideeën op dat gebied. Vorig jaar maakte ze leuke kerstboompjes van bladerdeeg. Ik had ook nog een rol koelvers bladerdeeg in de koelkast liggen, dus maakte ik toen alvast deze kerstboompjes. Lekker en leuk voor tijdens de kerstborrel. Overigens zijn een liniaal en een pizzasnijder erg nuttig bij het maken van deze kerstboompjes.
Handig is dat je deze kerstboompjes in ongebakken vorm ook kunt invriezen. Dus het priegelen - met uitzondering van de sterretjes van paprika - kun je best een weekje van tevoren doen. De kaaskoekjes kun je in bevroren toestand op de bakplaat leggen en dan een paar minuten langer bakken.


Kerstboompjes van bladerdeeg met boerenkool en geitenkaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 16 stuks)
  • 16 sateprikkers 
  • 100 gram (gesneden) boerenkool
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1/2 groene peper, fijngehakt
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (rechthoekige plak)
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • klein stervormig uitsteekvormpje
Leg de sateprikkers eventueel een half uurtje in koud water. Ze zullen in de oven niet zo snel verbranden als op de bbq, maar voor de zekerheid kan het geen kwaad. 
Breng een pan water aan de kook met wat zout en kook de boerenkool 2 minuten. Doe over in een zeef en spoel koud. Eventueel doe je dit in 2 delen, als je niet zo'n grote pan gebruikt. 
Zet de keukenmachine klaar met het hakmes. 
Knijp de boerenkool goed uit en doe in de kom van de keukenmachine.
Doe de zonnebloempitten en peper bij de boerenkool en maal alles fijn. Een puree zal het overigens niet worden. Verbrokkel de geitenkaas erboven en meng alles door elkaar. Proef of er nog zout of peper bij moet. 
Rol het bladerdeeg uit. Controleer of het een afmeting van 40 bij 24 centimeter heeft. Rol anders nog iets uit. Snijd het over de korte kant doormidden zodat je 2 rechthoeken van 20 bij 24 centimeter hebt. 
Smeer het boerenkool-geitenkaasmengsel in een dun, gelijkmatig laagje, tot in de hoekjes, over 1 stuk bladerdeeg uit. Dek af met het andere stuk bladerdeeg en druk voorzichtig op elkaar. 
Markeer het bladerdeeg over de korste kant na 7 cm, dan na 6 cm en dan na 4 cm. Ook aan de andere kortste kant. Snijd op deze markering het bladerdeeg in stroken. Je krijgt dan stroken van 24 bij 7, 24 bij 6, 24 bij 4 en 24 bij 3 centimeter. 
Pak de reep van 7 cm en snijd deze in 16 strookjes van 1,5 cm breed. Leg deze met wat tussenruimte op bakpapier. 
Snijd nu de strook van 6 cm in reepjes en leg elk reepje op een reepje van 7 cm. Doe hetzelfde met de stroken van 4 en 3 centimeter. Je moet eindigen met stapeltjes in de vorm van een driehoek (=kerstboom). Prik elke stapeltje op een prikker en leg voorzichtig plat neer op bakpapier. Leg in de koelkast (of vries ze nu in).

Verwarm de oven voor op 200C. 
Bak de kerstboompjes in ± 25 minuten goudbruin. Laat afkoelen. 
Was de paprika, halveer, verwijder de zaadlijsten en steek er sterretjes uit. Het werkt het beste om van de buitenkant naar binnen te steken, dus als eerste door het velletje. Prik een paprikasterretje bovenop elke sateprikker. 
Zoek iets waar je de prikkers in kunt steken zodat ze rechtop staan. Louise gebruikte komkommer maar ik ben niet zo van de komkommer in de winter. 

De rest van de paprika kun je gebruiken bij bijvoorbeeld het gourmetten.

donderdag 6 december 2018

Hartige pompoenwafels met spek


De volgende keer als je pompoen roostert voor een ander gerecht, rooster dan een beetje extra, eventueel zonder de smaakmakers van dat gerecht en bewaar dat voor deze hartige wafels. De laatste keer dat ik pompoen roosterde was voor een zoet taartje. Een hele pompoen is dan natuurlijk te veel, dus de rest van de pompoenpuree heb ik ingevroren in een ijsblokjesvorm. Met een paar van die blokjes kan ik dan nu heel snel deze hartige pompoenwafels bakken. Misschien lekker om een keer in de kerstvakantie te bakken?

Hartige pompoenwafels met spek

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 stuks)
  • 125 gram gare pompoen
  • 75 milliliter melk
  • 1 ei
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 1/4 theelepel zout
  • snuf cayennepeper
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • paar slagen zwarte peper
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 6 plakjes ontbijtspek
Pureer de pompoen met melk, ei en olie. Meng er de specerijen, bakpoeder en bloem door. Als je de wafels voor het ontbijt wilt eten, kun je dit ook heel goed de avond van tevoren doen. 
Warm het wafelijzer voor. Schep het beslag in het wafelijzer en bak de wafels in 4-8 minuten gaar. Hoe lang het duurt, hangt erg van het soort wafelijzer af. Als je alle wafels tegelijk wilt serveren, houd ze dan warm in een oven van 100C. 
Bak ondertussen de plakjes ontbijtspek in een drupje olie knapperig. Serveer de wafel met een plakje spek erop. 

maandag 3 december 2018

Hartige cakejes met biet en feta


Laatst wandelden wij door een Hollands polderlandschap van Delft-Zuid naar Schiedam. We zagen zelfs de grote (witte) zilverreiger die daar overwintert volgens het informatiebordje. Het was zonnig maar koud. Geen picknickweer dus. Ik maakte iets wat je makkelijk tijdens het lopen kunt eten. Dat waren deze hartige cakejes. 
Versgebakken zijn ze het lekkerst. Als je op tijd weg moet, kun je de avond ervoor 3 kommen klaarzetten (droge ingrediënten/natte ingrediënten/biet en feta), voordat je gaat ontbijten het beslag mengen en de cakejes bakken terwijl je ontbijt. De dag erna piepten we de restanten nog even op in de magnetron. Maar die zul je niet bij je hebben als je gaat wandelen. 


Hartige cakejes met biet en feta

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 stuks)
  • 2 eieren
  • 75 gram zonnebloemolie
  • 75 gram yoghurt
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram boekweitmeel (of laat weg en gebruik 150 gram zelfrijzend bakmeel)
  • 25 gram havermout
  • 15 gram pompoenpitten, grof gehakt
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 10 gram wit sesamzaad
  • 10 gram zwart sesamzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram geraspte rauwe biet
  • 75 gram feta, in kleine stukjes
Klop de eieren los met met zonnebloemolie en yoghurt. 
Meng zelfrijzend bakmeel, boekweitmeel, havermout, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, komijn en zout in een kom. 
Roer het eimengsel met een spatel door de droge ingrediënten. Zorg dat je ook over de bodem schraapt. Meng geraspte biet en blokjes feta door het beslag. 
Verdeel over 8 cupcakevormpjes. Bak de hartige cakejes op 170C in ± 35 minuten gaar.