De laatste lekkersvanthuis-bij-ons-thuis was een week na Thanksgiving. Ik besloot mijn inspiratie uit een traditionaal Thanksgivingdiner te halen. Maar dan zonder de kalkoen omdat ik deze avonden zoveel mogelijk vegetarisch wil houden. Verder googelde ik op Ottelenghi & Thanksgiving en dat leverde ook een paar lekkere hits op. Op tafel stond:
- met oa gember, komijn, koriander geroosterde pompoen met een pekmez-balsamicoglaze op een bedje van rijst bestrooid met munt en granaatappelpitten
- kort gekookte spruitjes met hazelnoot en cranberrycompote (waar ook de pumpkin spice door heen ging)
- koolrabi-wortelsalade met mierikswortel en peterselie door de yoghurtdressing
- de stuffing: pastinaak, bleekselderij, blokjes brood, tijm, ei, parmezaanse kaas
- zoete aardappelpuree bedekt met marshmallows die even onder de grill gingen (op de foto zie je dat dat net goed ging)
Dan mis je de kalkoen toch helemaal niet?
Die zoete aardappelpuree verraste me positief. Als je googelt op recepten voor dit - in onze niet-Amerikaanse ogen - vreemde gerecht vind je voor recepten waar door de puree ook nog boter, kaneel en suiker gaat. En nee, het wordt dan niet als toetje gegeten. Ik liet dat extra zoet en vet weg en mengde er alleen een fijngehakt pittig pepertje door. De combinatie met de marshmallows werkte eigenlijk prima. Bijna iedereen aan tafel vond het geslaagd.
Als toetje maakte ik een cake met pompoen, de pumpkin spice specerijen en pecannoten.
Pumpkin spice cake met pecannoten
(rechthoekige vorm van ± 20 bij 30 centimeter - recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
- 4 eieren
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram zonnebloemolie
- 2 theelepels bakpoeder
- 5 theelepels pumpkin spice*)
- 275 gram bloem
- 200 gram geraspte flespompoen
- 100 gram pecannoten, grof gebroken
Klop de eieren met (vanille)suiker ± 5 minuten tot een luchtig mengsel. Meng er beetje bij beetje de olie door. Klop er bakpoeder, pumpkin spice en bloem door. Meng tot slot de pompoen door het cakebeslag. Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede vorm. Verdeel de pecannoten over de bovenkant. Bak de pumpkin spice cake op 170C in ± 35 minuten gaar.
*) pumpkin spice: meng hiervoor kaneel (8 delen), gemberpoeder (4 delen), gemalen kruidnagel (2 delen), gemalen piment (2 delen) en geraspte nootmuskaat (1 deel). Mijn basisdeel was een halve theelepel, dus ik hield pumpkin spice over voor iets anders. En als ik er geen andere bestemming voor heb dan gaat het wel door de havermout van manlief in plaats van de gebruikelijke speculaaskruiden. Verder gebruikte ik hele kruidnagels en hele pimentkorrels en mijn specerijenmolentje om alles te malen en mengen.