Afgelopen vrijdag was het tijd voor het dessert van het Italiaanse diner dat ik (en nog 2 andere ouders) met een aantal kinderen van de school van mannetje Q tijdens de crea gemaakt heb. Eerdere kooksessies staan hier, hier en hier. We hebben tiramisu en een warm chocoladecakeje gemaakt. Bijna iedereen vond het erg lekker. De tiramisu moet eigenlijk een dagje staan, maar ik heb het idee dat veel kinderen niet konden wachten om toch een hapje te proeven.
Nog een paar indrukken: "ook al zitten wij al in groep 7 en zijn wij best grote jongens, toch vind ik het wel eng om een ei te scheiden". (het ging ook niet helemaal goed, dus dat ei is voor de cake gebruikt). En een sinaasappel schillen is misschien nog wat te hoog gegrepen.
Hier de recepten:
Tiramisu
ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
- 2 theelepels oploskoffie
- 250 ml kokend water
- 2 eieren
- 100 gram witte basterdsuiker
- 3 eetlepels amaretto
- 250 gram mascarpone
- 250 gram lange vingers
- 25 gram (geraspte) pure chocolade
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
- diep bord
- eierscheider
- kommetje
- 2 kommen (in elk geval 1 glazen of RVS)
- fijne rasp
- handmixer
- spatel / lepel
- lasagneschaal (of kleine bakjes)
- weegschaal
- pannenlikker
1. Los de oploskoffie op in het kokende water zodat je sterke koffie krijgt. Dit kan direct in het diepe bord.
2. Zorg ervoor dat het kommetje en de glazen kom vetvrij zijn. Je kunt ze extra schoon maken door met een velletje keukenpapier en wat citroensap en zout langs de binnenkant te wrijven. Wel nog even naspoelen met koud water en dan droog maken met nog een velletje keukenpapier. De kom moet zo schoon zijn omdat anders het eiwit niet stijf wil worden. Overigens moeten de gardes net zo schoon zijn.
3. Scheid de eieren in een eidooier en eiwit door het ei voorzichtig boven het kommetje te breken. Zorg ervoor dat er geen spoortje eigeel in het eiwit komt. Het eiwit kan nu in de glazen kom gegoten worden. De eidooier in de andere kom. Het tweede ei scheid je weer boven het kommetje. Als er dan iets niet goed gaat, heb je maar 1 ei “verspild”. (kun je trouwens nog prima een omelet van bakken)
4. Doe de suiker bij de eidooiers. Klop minstens 5 minuten met de mixer totdat het lichtgeel is en een dikke, romige massa. Klop dan de amaretto en mascarpone erdoor.
5. Maak de kloppers goed schoon. Klop de eiwitten stijf.
6. Roer 1/3 deel van het stijfgeklopte eiwit losjes door het dooiersuikermengsel. Spatel daarna de rest van het eiwit erdoor. Je moet niet te hard roeren, maar het er voorzichtig doorscheppen. Dan blijft het redelijk luchtig.
7. Doop de lange vingers een voor een met de niet-besuikerde kant in de koffie en leg ze dan naast elkaar in de lasagneschaal. Bedek de hele bodem met lange vingers.
8. Smeer een laagje vla over de lange vingers.
9. Maak weer een laag (koffie)lange vingers.
10. Smeer de rest van de vla over deze 2e laag lange vingers.
11. Rasp de chocolade heel fijn. Bestrooi de bovenkant van de tiramisu met de geraspte chocolade.
12. Laat de tiramisu een nachtje in de koelkast staan voordat je ´m eet. Dan trekken de smaken goed in.
Warm chocoladetaartje met sinaasappel
ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
- 75 gram pure chocolade
- 100 gram boter of margarine
- 2 eieren
- 25 gram suiker
- rasp van 1 sinaasappel
- 50 gram bloem
- bloem en boter voor invetten
- 4 sinaasappels
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
- hittebestendige kom
- pan
- kom
- mixer
- rasp
- kwastje
- spatel
- 4-6 ovenschaaltjes of vormpjes van 1-1,5 dl inhoud
- weegschaal
1. Vet de vormpjes in met een heel klein beetje boter. Bestuif ze met bloem.
2. Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Doe deze in de hittebestendige kom. Zet deze kom op een pan met een laagje water. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.. Zet het vuur dan laag. Op deze manier smelt de boter en de chocolade.
3. Klop de eieren met de suiker en het sinaasappelrasp in de andere kom schuimig en dik. Dit duurt zeker 5 minuten.
4. Roer eimengsel en chocolademengsel door elkaar. Spatel de bloem erdoor.
5. Verwarm de oven voor op 200C.
6. Verdeel het beslag over de ingevette vormpjes en bak ze 12 minuten in de oven. De buitenkant is dan stevig, maar het binnenste is nog iets vloeibaar.
7. Schil de sinaasappels dik zodat je ook het wit meeschilt. Snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Knijp ook de overgebleven vliezen goed uit. Het sap kun je opdrinken. De partjes gebruik je zo meteen.
8. Keer de taartjes om op een bordje. Leg de sinaasappelpartjes ernaast. Serveer warm.
9. Voor een grotemensenversie kun je een eetlepel sinaasappellikeur door de partjes sinaasappel scheppen.