zaterdag 30 september 2017

Salade van verse mais met spekdressing


Verse mais blijft lekker. Het smaakt anders dan mais uit blik. Blikmais doe ik vaak door een chili, con of sin carne. Maar verse mais vind ik jammer om daar in te gebruiken omdat je dan niet "het verse" terugproeft. Toch is de eerste associatie die heb met mais "Mexicaans". Om inspiratie op te doen las ik het hoofdstuk over mais in Smaakvrienden-Groente van Angélique Schmeinck. Daar stond als beste vriend onder andere bacon genoemd. Dat bracht me op het idee om verkruimeld ontbijtspek door een dressing te doen en deze door een salade van verse mais te schappen. 

Salade van verse mais met spekdressing

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 4-5 plakjes ontbijtspek
  • drupje olie
  • 3 verse maiskolven
  • 150 gram kleine tomaatjes, gehalveerd
  • 1/2 komkommer, in blokjes
  • 1/2 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel sherryazijn
  • 1 eetlepel maple syrup
  • 2 eeetlepels crème fraîche
  • 4-5 plakjes ontbijtspek
  • peper, zout
  • 6-10 schijfjes ingemaakte jalapenopeper
Bak het ontbijtspek in een drupje olie op halfhoog vuur knapperig. Laat afkoelen op een stukje keukenpapier. 
Kook de verse mais in 8-10 minuten gaar. Laat afkoelen tot je ze kunt hanteren en snijd dan met een scherp mes de korrels van de kolf. Het is leuk als je daarbij wat "plakjes" van maiskorrels bij elkaar krijgt. Doe de mais in een schaal. 
Meng de rode ui met de sherryazijn en een lepel water en verwarm een halve minuut in de magnetron zodat het rauwe eraf is. Giet af en vang de azijn op. Doe de ui bij de mais in de kom.
Roer de maple syrup en crème fraîche door de azijn tot een dressing. Verkruimel het spek erboven. Snijd de jalapenopeper fijn en roer ook door de dressing. Proef en voeg eventueel zout en peper toe. 
Doe de tomaat en komkommer bij de mais in de schaal. Schep de dressing erdoor. 

donderdag 28 september 2017

Spiraaltaart met courgette en pompoen


Deze spiraaltaart was een kraamcadeautje. Ik was weer tante geworden en ons moment om dat wondertje te aanschouwen lag rond de lunch, dus namen wij eten mee. Het leuke en lekkere van zo'n cadeautje is dat je er zelf ook een stukje van mag proberen.

Overigens kan dat wondertje al bijna zelf van deze taart mee-eten. In elk geval houdt hij van lekker eten, getuige de foto's die ik af en toe voorbij zie komen. Sommige conceptblogs blijven vooruit geschoven worden. Of omdat er nog een verhaaltje bij moet, of omdat het toch niet helemaal meer het seizoen is, of omdat andere stukjes actueler zijn. 

Spiraaltaart met courgette en pompoen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met losse bodem 22 centimeter doorsnee)
  • 100 gram volkorenmeel 
  • 100 gram bloem
  • 25 gram parmezaanse kaas, heel fijn geraspt
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 1 courgette (± 350 gram, zo recht mogelijk)
  • 1 flespompoen (met een zo lang mogelijk recht stuk; je gebruikt niet alles)
  •  3 eieren
  • 1 deciliter slagroom
  • 6-8 blaadjes salie, in dunne reepjes
  • peper, zout
Meng volkorenmeel, bloem en parmezaanse kaas met de boter met de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 lepel water toe en draai kort tot het deeg samen komt. Voeg eventueel de andere lepel water toe. Druk het deeg tot een bal en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Warm de oven voor op 180C. 
Vet de vorm in en bestrooi met paneermeel. Leg eventueel een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit tot een ronde lap die een 5 centimeter grotere doorsnee heeft. Bekleed de vorm met deeg. Leg een stuk bakpapier in de vorm en vul met een blindbakvulling. Bak de deegkorst 20 minuten met steunvulling. Verwijder die daarna, samen met het bakpapier, en bak nog 10 minuten. 
Schaaf ondertussen (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) lange linten van ± 3 centimeter breed van de courgette. 
Schil de flespompoen. Snijd het "hals"deel eraf en schaaf hier ook linten van. De rest en afsnijdsel van de pompoen gebruik je niet in deze spiraaltaart. 
Breng water aan de kook en blancheer hierin de courgettelinten 1 minuut. Schep ze met een schuimspaan voorzichtig uit het water en spoel koud. Blancheer de pompoenlinten 2 minuten schep ze er dan ook uit en spoel ze koud.
Klop de eieren los met de slagroom en meng er salie en peper en zout naar smaak door. Giet dit in de voorgebakken deegkorst. Schik vanuit het midden de courgette- en pompoenlinten in de vorm, waarbij je ze een spiraal laat vormen. 
Bak de taart nog ± 30 minuten tot de vulling gestold is. 

maandag 25 september 2017

Tarte tatin met rode ui en abrikoos - foodblogswap


In augustus liet ik de foodblogswap even aan me voorbij gaan, maar deze maand doe ik weer mee. Het aan mij toegewezen blog is samenbourgondisch van Deborah. Daarop is genoeg variatie te vinden. Zoet en hartig, salades, pastagerechten, vlees of vega. Wat mij opviel is de net iets andere, consequente manier van de foto plaatsen. Aan de bovenkant van een post, met een klein hoekje uitgesneden. Strak en netjes. 

Uit het ruime aanbod koos ik deze tarte tatin met abrikoos en sjalotjes. Ik gebruikte rode ui en kerrie masala in plaats van sjalotjes en vindaloo-pasta. De toevoeging van gezeefde tomaten aan de karamel intrigeerde me een beetje. Ik twijfelde een beetje of het lekker zou zijn, maar het was erg geslaagd. Wel vraag ik me af of je ook alleen een laagje van tomaten en kerrie (dus zonder de karamel) zou kunnen doen, of dat je dan toch echt wel iets heel anders krijgt. Ik had er met de afhaler van die dag over en volgens zijn reactie moet ik dat maar niet uitproberen. "Superlekkere tarte tatin, ik zou zeggen niets veranderen aan dit recept! Salade ook heerlijk. Dank weer." luidde het bedankje. 

Wij aten dit met z'n drieën als hoofdgerecht met nog een salade erbij van een geschaafde venkelknol, een half zakje veldsla, 2 gare bietjes in blokjes, een handje noten en een dressing van een beetje yoghurt met wat tijmblaadjes.


Tarte tatin met rode ui en abrikoos - foodblogswap

(ronde vorm van ± 24 centimeter doorsnee)
  • 500 gram rode ui (liefst wat kleinere)
  • 40 gram boter 
  • 40 gram suiker
  • 1 theelepel kerrie masala
  • 1,5 deciliter gezeefde tomaten
  • 12-15 gedroogde abrikozen
  • 1 pak koelvers bladerdeeg (of 5 plakjes diepvries)
Als je diepvries bladerdeeg gebruikt, laat dat dan ontdooien. Stapel de velletjes op elkaar en rol uit tot een enigszins ronde lap.
Pel de uien en halveer ze. Als ze heel groot zijn, snijd ze dan in 3 plakken; 2 kontjes en een middenplak. 
Smelt de helft van de boter in een koekenpan met dikke bodem. Leg de uien netjes in de pan, doe een deksel op de pan, zet het vuur 1 minuut hoog, en laat dan op laag vuur 4 minuten garen. Keer om en behandel de andere kant ook zo: dus 1 minuut hoog, 4 minuten laag. Schep de ui voorzichtig op een bord. 
Doe de rest van de boter in de pan. Laat op laag vuur smelten en bestrooi met de suiker en de kerrie. Laat de suiker rustig smelten en roer dan pas door elkaar. Giet de gezeefde tomaten erdoor (pas op voor spetters) en laat nog 1 minuut pruttelen. 
Verwarm de oven op 200C. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een ronde ovenschaal. Giet hierop de karamelsaus. Gebruik geen springvorm of vorm met losse bodem want daar loopt de karamelsaus uit. Verdeel de uien (met de bolle kant naar beneden) en abrikozen over de saus. Dek af met het bladerdeeg en vouw de randjes goed naar binnen. 
Bak de tarte tatin in 30-35 minuten tot het deeg mooi goudbruin kleurt. Keer de tarte tatin om op een mooie schaal zodat de uien en abrikozen bovenop komen liggen. Doe dit voorzichtig want de saus is loeiheet. 

zaterdag 23 september 2017

Bobotie - ovenschotel van gehakt met abrikoos en sperzieboontjes

boontjes gehakt abrikoos ovenschotel

In de winkel had ik sperzieboontje en gehakt gekocht, want beide in de aanbieding. Gekookte boontjes en aardappels met draadjesvlees hadden we al bij schoonmoeders gegeten. Ineens dacht ik aan bobotie. Half Nederland is opgevoed met het idee dat sperzieboontjes bij bobotie horen, evenals een groene appel. Die appel laat ik achterwege. Fruit moet wel. Ik gebruikte gedroogde abrikoos. 

Hoewel mijn eetverleden niet pakjes- of zakjesloos is, kan ik me niet herinneren dat ik ooit de bobotie van Knorr heb klaargemaakt of gegeten. Of mijn bobotie daar op lijkt, kan ik niet zeggen. Wel dat dit lekker eten was.


Bobotie met abrikoos en sperziebonen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 600 gram sperziebonen
  • scheutje olie
  • 1 grote ui, gesnipperd (± 150 gram)
  • 1 rode peper, fijngehakt (of gebruik sambal naar smaak)
  • 400 gram gehakt
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1,5 theelepel kerrie
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 150 gram mangochutney (klik hier voor een recept)
  • zwarte peper
  • zout
  • 100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 2 eieren 
  • 1 deciliter crème fraîche
  • 4 laurierblaadjes
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakkingen maar voeg aan het kookwater het kaneelstokje en de kruidnagels toe. 
Haal de sperzieboontjes af en breek ze doormidden. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng aan de kook en kook ze 4-5 minuten. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn. Giet af en spoel ze na met koud water. 
Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg het gehakt en de rode peper toe en bak het gehakt rul. Bak de specerijen mee. Voeg de abrikozen, boontjes, mangochutney en 50 milliliter water toe en roer door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. 
Doe het gehakt-boontjesmengsel in een ovenschaal. 
Klop de eieren los met de crème fraîche. Giet dit over de bovenkant van het gehakt en duw de laurierblaadjes erin. Bak de bobotie 20-25 minuten in een oven van 175C tot het ei gestold is en alles goed heet is. Serveer met de rijst. 

donderdag 21 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 6 - tomatensalade

Rood, geel, oranje, paarsrood, groen. Gestreept, klein als kersen, groot als sinaasappels. In de Franse supermarkten lag een hele uitstalling tomaten. Maar ook in kraampjes langs de 90-kilometer weg lagen tomaten. We waren er al een paar keer langs gereden, maar hoe moest je daar dan stoppen? Dat bleek inderdaad wat lastig te zijn, maar het is gelukt. Wij hadden ons avondeten weer bij elkaar geregeld. Een simpele salade van zoete, zonrijpe tomaten in alle kleuren, een hard geitenkaasje uit de omgeving, een paar blaadjes basilicum, wat druppels azijn, een scheutje olijfolie, een paar slagen met de pepermolen en een paar draaien met de zoutmolen. En brood. C'est tout. 







maandag 18 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 5 - curry met kokosmelk, courgette, cashewnoten en thee


Over mijn specerijenvoorraad voor op de camping schreef ik al eerder. Thuis gebruik ik een curry ook wel specerijen als kardemom, gember, kaneel, kurkuma. Maar ik kan natuurlijk niet alles meenemen. Tijdens het nadenken over wat we gingen eten bedacht ik mij ineens dat ik ook lekkere thee mee had, die alleen uit specerijen bestond. De thee met kaneel en kardemom, waarbij ik lekkere taart bakte. Die zakjes thee kon ik natuurlijk ook in het avondeten verwerken. Dus ondanks dat ik niet al mijn specerijenpotjes mee had, maakte ik toch een lekkere curry met onder andere kaneel en kardemom als smaakmaker. Celestial heeft ook een thee op basis van gember en kurkuma. Die had ik niet meegenomen, maar kun je natuurlijk ook goed in de deze curry verwerken in plaats van de kurkuma en gember. Het gemberpoeder had ik stiekem toch nog bijgekocht in de vakantie. 


Curry met kokosmelk, courgette, cashewnoten, prei

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1-2 theelepels sambal
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 zakje thee kaneel en kardemom
  • 1 blik kokosmelk (400 milliliter)
  • zout naar smaak
  • 1 courgette, in gehalveerde plakjes (±350 gram)
  • 1 prei, in ringen (± 250 gram)
  • 1 gele paprika, in stukken van 2 bij 2 centimeter (±150 gram)
  • 100 gram cashewnoten
  • (wilde en witte) rijst voor erbij
Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui een paar minuten tot deze begint te kleuren. Voeg sambal, kurkuma en gember toe en fruit even mee. Voeg de kokosmelk door en schraap even goed over de bodem van de pan zodat de specerijen mengen met de kokosmelk. Voeg het theezakje toe. Laat, met een deksel op de pan, de saus ± 5 minuten zacht pruttelen. Vis het theezakje uit de saus en voeg naar smaak zout toe. Meng de courgette, prei en paprika door de saus en laat de groente 5-10 minuten garen. Roer af en toe en voeg, als er veel vocht verdampt, een scheutje water toe. Proef nogmaals en pas eventueel aan. Meng er de cashewnoten door. 

zaterdag 16 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 4 - kip uit de oven met aardappel, venkel en paprika


De oven in het airbnb-appartement in Parijs is niet alleen voor de cake gebruikt. Ook voor pizza, maar dat was een deceptie. Meestal eten wij pizza met salami als we een kant-en-klare pizza eten. Salami op een pizza, daar doen de Fransen niet aan. Zij doen aan chorizo. Op zich ook prima, maar daar zat niet veel pit in. In combinatie met een toch wel overheersend aanwezige bodem niet zo'n succes dus. De avond erna maakte ik toch maar weer zelf iets lekkers. Dat werd deze hele kip uit de oven. Erbij gingen wat een paar minuten voorgekookte aardappels, een venkel in reepjes en 2 paprika's in stukken en wat ui. De specerijen kwamen uit mijn campingvoorraad. Dit kippetje smaakte ons een stuk lekkerder dan de pizza. 


Hele kip uit de oven met venkel, paprika en aardappel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 hele kip (± 1,2 kilo)
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel paprika
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel sambal
  • 400 gram roodschillige aardappels, niet al te groot
  • 1 venkelknol
  • 2 rode uien
  • 2 rode paprika's
Zet de oven aan op 200C. 
Meng olijfolie tot en met sambal in een kommetje en wrijf de kip hier rondom mee in. Leg de kip met de borst naar onder in een ovenschaal en zet in de oven. Zet de kookwekker op 30 minuten. 
Boen de aardappels schoon en snijd ze in 3-4 stukken. Breng ze aan de kook en laat 3-4 minuten koken. Giet de aardappels af en stop ze bij de kip in de ovenschaal. 
Maak de venkel schoon, halveer in de lengte en snijd horizontaal in repen. Pel de uien en snijd ze in 6-8 parten. Doe de venkel en de ui na de 30 minuten bij de kip en aardappels in de ovenschaal. Zet de kookwekker op 15 minuten. 
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in blokken van 2/3 centimeter. Doe ze na het kwartier bij de de kip, aardappels en venkel in de ovenschaal. Zet de kookwekker op 30 minuten. 
Controleer of de kip dan gaar is door in het dikste deel van de poot te prikken. Daar moet helder vocht (geen roze) vocht uit komen. Zet de kip anders nog wat langer in de oven. 

donderdag 14 september 2017

Auberginesoep met kokos

Trrring. Daar stond de pakketbezorger met een pakje voor mij. Een pakje met een strik erom. Precies op mijn verjaardag werden deze aubergines*) bezorgd. Een soort kadootje dus. 



De gemiddelde Nederlander eet niet zo vaak aubergine. Een huishouden eet welgeteld 1 aubergine per jaar. Ik vind dat echt weinig. Zo exotisch is een aubergine toch niet? Toen ik nog thuis woonde, zeg 25-30 jaar geleden, aten wij wel eens gevulde aubergine. Van courgette, venkel, pompoen, broccoli daarentegen kan ik me niet tot echt zelden herinneren dat het op tafel stond. Bitter is een aubergine eigenlijk ook nooit (meer). Het met zout bestrooien en even laten staan, wat je nog in veel recepten voorbij ziet komen, doe ik nooit. Dus dat scheelt tijd. Wel moet een aubergine gaar zijn om lekker te zijn. Maar als je de aubergine in kleine blokjes snijdt, dan duurt dat ook geen half uur. 


Omdat ik nu al een paar jaar in een schriftje bijhoud wat ik als avondeten eet, heb ik eens even opgezocht hoe vaak ik in het afgelopen jaar aubergine gegeten heb. Dat leverde dit rijtje op:

  • parelcouscous met gegrilde blokjes aubergine, feta en granaatappel bij courgette met kikkererwten en tahin
  • gegrilde halve aubergine met een dressing van miso, gember, knoflook en rode peper bij mihoen met omelet en spitskool
  • een stoof van kikkererwten, aubergine, abrikozen in lamsbouillon bij couscous
  • geroosterde aubergine met oregano, knoflook en rode peper op ons 100-feestje
  • gevulde aubergine met gehakt, linzen, rozijnen, tomaat bij rijst
  • een Indiase auberginecurry met parathi, dahl en raita
  • plakken gegrilde aubergine met saffraansaus
  • geroosterde aubergine en courgette met tahin
  • en 4 keer de op een Ottolenghi-recept gebaseerde auberginerolletjes met feta en spinazie in een saus van kokoslinzen (wel elke keer net iets anders)
Gemiddeld 1 keer per maand dus iets met aubergine. Niet zo zuiver statistisch geconcludeerd betekent dat er dus 11 huishoudens helemaal geen aubergine hebben gegeten het afgelopen jaar. Tijd om daar wat aan te doen, zou ik zeggen. Hierboven staat genoeg inspiratie en met de aubergines uit het pakket-met-strik maakte ik deze romige aubergine-kokossoep.

Van tevoren had ik bedacht dat Thais basilicum (dat plantje doet het dit jaar ineens goed) er ook goed bij zou passen. Maar toen ik de soep iets kleur gaf, gebruikte ik toch per ongeluk de koriander die in de koelkast lag. Dat was ook lekker. 


Romige aubergine-kokossoep met geroosterde mini-aubergine

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 koppen)

  • 2 (paarse) aubergines (± 600 gram)
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 2 theelepels vadouvan
  • 4 mini-aubergines
  • 1 kleine ui, in dunne kwartringen
  • 1 theelepel komijnzaad (grof gevijzeld)
  • 1 theelepel korianderzaad (grof gevijzeld)
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 250 milliliter (dikke) kokosmelk
  • beetje limoensap
  • blaadjes Thais basilicum of koriander als garnering
Zet de grill aan. Halveer de aubergines en wrijf ze in met een beetje olie. Leg ze op hun snijvlak in een ovenschaal en zet deze onder de grill tot de schil begint te blakeren en de aubergine zacht wordt. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van hoe heet je grill is, en hoe dicht de aubergines op de grill staan. Bij mij duurde het zo'n 20 minuten. Controleer geregeld, want te zwart is niet lekker. 
Meng de rest van de olie met de vadouvan. Snijd de mini-aubergines in als een waaier maar zorg dat de plakjes bij het kroontje aan elkaar blijven zitten. Bestrijk met de vadouvanolie; je houdt nog wat over. Leg ze in een klein ovenschaaltje, dek af met aluminiumfolie en zet ze bij de grote aubergines in de oven. De hitte van de grill zorgt ervoor dat ze al garen. Als de grote aubergines uit de oven gaan maar de mini-aubergines zijn nog niet zacht, draai dan de oven naar 180C en laat de aubergines nog even doorgaren. 
Verhit de rest van de vadouvanolie in een pan en fruit op laag vuur de ui tot deze zacht begint te worden. Voeg komijn- en korianderzaad toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk, het halve bouillonblokje en 4 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. 
Lepel het zachte vruchtvlees uit de geblakerde aubergine.
Vis een deel van de ui uit de soep. Voeg het auberginevruchtvlees toe aan de soep en pureer glad met de staafmixer. 
Breng de auberginesoep op smaak met wat limoensap en eventueel zout. Voeg de ui weer toe. Schep de soep in 4 kommen en garneer met de mini-aubergine en wat blaadjes Thais basilicum (of koriander).   

*) De aubergines kreeg ik toegestuurd door A8, de vereniging van auberginetelers in Nederland.

maandag 11 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 3 - cake met havermout en pistachechocolade


Voor het kamperen hadden we eerst een overdosis cultuur in Parijs. Via airbnb hadden we een leuk appartement net buiten de ring, omgeving Clichy. Met een prima ingerichte keuken. Helemaal fijn is dat er ook deze keer weer een oven in de keuken zat. Dus kon ik ook nog even snel cake bakken. We hadden namelijk bij de Lidl chocolade met pistache gekocht, maar die viel erg tegen. Jammer, want de frambozenvariant bevalt wel goed. Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen, dus de rest van de chocoladereep belandde in een cake. De havermout was ook een restje. Ik had voor een paar keer havermoutontbijt meegenomen, maar niet goed afgemeten, dus er was nog wat over. Op de camping zou dat niet opgaan omdat wij geen koelkast mee hebben. Melk gebruiken we dan niet, tenzij het pak in 1 keer op zou gaan. 


Cake met havermout en pistachechocolade

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ovenschaal ± 20 bij 20 centimeter)

  • 150 gram zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 25 gram havermout
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 60 gram (pistache)chocolade, grof gehakt
Vet een ovenschaal in of leg een stuk bakpapier op de bodem. 
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Voeg havermout, bloem en bakpoeder toe en meng tot een homogeen beslag. Roer als laatste de gehakte chocolade door. Verdeel het cakebeslag over de ovenschaal en bak de cake op 175C in ± 40 minuten gaar. 

zaterdag 9 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 2 - couscous met merguezworstjes en abrikoos

met dank aan mijn broertje - een koelschap vol merguezworstjes
Kamperen in Frankrijk dus. Dat leverde herinneringen op. "Vroeger" kampeerden we altijd in Frankrijk. Toen ik kind was maar ook toen we net getrouwd waren. Bij kamperen in Frankrijk hoorde van die rode worstjes op de bbq. Later, toen ik zelf kookte, werd dat ook "couscous met merguezworstjes". Voor mij horen merguezworstjes bij Frankrijk. Inmiddels zijn ze in Nederland een stuk ingeburgerd, de AH heeft ze ook. Maar die zijn toch niet "echt". In Frankrijk zijn het best vette worstjes van deels rund, deels lam (of schaap), of alleen rund en dan heb je ook nog de gevogeltevariant. Er is enorm veel keus. Dat levert ook best wat smaakverschil op. Wij hebben ze 4 of 5 keer gegeten en elke keer waren ze weer anders. Overigens waren ze lang niet allemaal even goed. 't Zijn in elk geval goede smaakgevers met hun pit, zout en vet. En dat is op een camping best handig. 


couscous met merguez

Couscous met merguezworstjes en abrikoos

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 4 abrikozen, in 8 partjes
  • 6 merguezworstjes
  • pitten uit 1 granaatappel*)
  • 150 gram couscous
Breng ± 2,5 deciliter water aan de kook. 
Snijd de ui in 6 partjes en die vervolgens over de breedte doormidden. Haal de stukjes los. 
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui een paar minuten. 
Halveer ondertussen de courgette in de lengte doormidden en snijd dan in plakjes zodat je halve maantjes krijgt. Snijd de paprika in even grote stukjes als de ui. 
Schuif de ui opzij en bak de merguezworstjes snel rondom bruin. Voeg een scheutje water toe en doe een deksel op de pan. Laat 5 minuten garen. 
Doe de couscous in een pan of schaal en giet er zoveel kokend water over dat de couscous echt net bedekt is. Leg een deksel (of bord) op de pan en laat de couscous staan tot de rest van het eten klaar is. Roer dan los met een vork en meng de granaatappelpitten erdoor. 
Voeg na de 5 minuten de courgette en paprika toe aan de pan met merguez en laat nog 5 minuten garen. Warm op het laatst de abrikozen een minuut mee. 

*) De granaatappelpitten kun je ook vervangen door 2 in blokjes gesneden tomaten. 

donderdag 7 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 1 - eten op de camping


We zijn al een paar weken weer thuis, GZQ is weer naar school, manlief zit weer in Verweggistan en ik ben weer aan het koken via thuisafgehaald. Dit jaar hebben wij, na het genieten van een aantal heel andere vakanties, weer een keer (deels) gekampeerd in de zomervakantie. In Frankrijk. Koken tijdens de vakantie is altijd wat behelpen omdat ik dan zonder mijn thuisuitrusting moet doen:  een la vol kruidenpotje, bijna altijd wel yoghurt in de koelkast, keuze uit een aantal soorten azijn, olie, mosterd en dergelijke, een best wel goedgevulde voorraadkast en natuurlijk een 6-pitsgasfornuis en 2 ovens. 
Wij hebben geen koelkast tijdens het kamperen dus zuivel gebruik ik dan nauwelijks. Een restje bewaren kan ook niet. Ingrediënten waarbij het kritisch is dat ze koel blijven, zoals vers vlees, gebruik ik alleen als we kort van tevoren boodschappen doen. Wat ik vaker gebruik zijn eieren, blikjes vis en peulvruchten. De laatste dan wel uit blik, terwijl ik thuis altijd gedroogde week, kook en invries. Groente (vaak paprika en courgette), tomaten in blik (heel handig) en pasta, rijst, aardappels (ja, zelfs die) kochten we gewoon in Frankrijk.


Smaakmakers voor eten op de camping

Vervolgens heb je nog smaakmakers nodig. Die nam ik (grotendeels) wel mee. Maar wat?

  • Sambal - met stip op 1. Alhoewel je in Frankrijk overal harissa, zeg maar Tunesische sambal, kunt kopen. Van du cap bon, in Nederland bijna altijd in kleine tubetjes, zag ik potten van minstens 500 gram.
  • Uien - een mooie 2e. Thuis doe ik ook bijna overal een ui in, dus op de camping ook. Franse uien dus.
  • Azijn. Ik nam sherry-azijn mee. Niet alleen om een salade mee aan te maken maar ook om aan een pastasaus net wat meer diepte te geven.
  • Zout.
  • Een pepermolen met zwarte peperkorrels.
  • Mijn gewone kruidenpotje met oregano, kurkuma, paprikapoeder. De eerste en de laatste voor pasta's en chili's, de middelste voor (Indiase) curry's. Maar vooral omdat ik dat thuis veel gebruik. Op de camping dus toch veel minder. Ik had misschien beter kerriepoeder mee kunnen nemen.
  • Een wat groter bakje met komijnpoeder, korianderpoeder en kaneel. Dat laatste was vooral voor de havermout en pannenkoeken en eventueel voor een Marokkaanse stoof. Dat had ook wel een kleiner potje kunnen zijn. Komijn en koriander voor Marokkaans, Indiaas, Mexicaans.
  • Klein bakje met de garam masala van Jonnie Boer omdat ik dan een iets simpeler versie van de Indiase eiercurry kon maken. 
  • Pot pindakaas. Vooral als broodbeleg voor GZQ, maar je kunt er een keer pindasaus mee maken. Neem - als je geen koeling hebt - geen pindakaas van 100% pinda's mee. Dat wordt pindamelk. 
  • Koop een basilicumplantje. Geeft mooi een truttigheid aan je kampeerplekje en pept je pasta met tonijn uit blik op en je tomatensalade is net wat minder saai. 

Wat aten wij op de camping?


  • Pasta met tonijn uit blik, ui, courgette, paprika, houdbare slagroom,  oregano, paprikapoeder en sambal
  • Pasta met blokjes kip, ui, courgette, paprika, gepelde tomaten, basilicum en sambal
  • Chili van kidneybonen, ananas uit blik, stukjes hamburger, gepelde tomaten, paprika, ui, mais, komijn, koriander, sambal, paprikapoeder.
  • Chili van kidneybonen, verse perzik, gepelde tomaten, mais, paprika, komijn, koriander, sambal.
  • Couscous met tomaat, paprika, abrikoos en merguezworstjes.
  • Indiase eiercurry van gezeefde tomaten, kokosmelk, komijn, koriander, kurkuma, ui, sambal, garam masala, courgette en ei natuurlijk.
  • Rijst met blokjes kip, tomaten uit blik, courgette, prei, paprika, olijven, sambal.
  • Aardappels met bietjes, merguezworstjes, ui, azijn.
  • Curry van kokosmelk, kurkuma, komijn, koriander, sambal met courgette, prei, paprika, cashewnoten. 
  • Tomatensalade met kaas en brood. 
  • Barbecue van merguez en hamburgers die geen barbecue werd omdat we nergens wegwerpbarbecues konden vinden. De koekenpan werkte ook.
Een paar van deze gerechten krijgen nog een eigen blogpost. 

maandag 4 september 2017

Ricottataart met dadel en kumquatmarmelade


Een tijdje terug blogde ik al 2 recepten voor jam en gelei met wijn. Eentje met abrikozen en eentje met zwarte bessen. De aanstichter van die jams was deze ricottataart. De bovenkant van deze taart bestaat uit een laag dadels die geweekt worden in een zoete wijn. Van die wijn bleef natuurlijk over, vandaar de jam. 

Overigens maakte ik deze taart een paar jaar terug ook. Toen met limoenmarmelade en px-sherry. 

Ricottataart met dadels en kumquatmarmelade


(doorsnede van 20 cm)
  • 50 gram suiker
  • 500 gram ricotta
  • 175 gram kumquatmarmelade
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 25 gram maizena
  • 3 eieren
  • 250 gram medjooldadels
  • 2 deciliter zoete, witte (dessert)wijn (ik gebruikte moscatel)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • paar druppels oranjebloesemwater
  • 2 blaadjes gelatine
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van een springvorm (ik gebruikte een losse, verstelbare bakring, en een losse bodem van een andere vorm) en vet de zijkanten in met wat olie of boter. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de suiker, ricotta, marmelade, vanille, maizena en eieren tot een glad mengsel. Giet het in de vorm en bak de taart in ± 1 uur gaar. Laat de taart afkoelen. 
Halveer de dadels en verwijder de pit. Laat de dadels een kwartiertje weken in de wijn. Zeef ze er daarna uit en breng de wijn met de kaneel aan de kook laat 3 minuten doorkoken.  
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Los de gelatine in de warme wijn op. Voeg naar smaak een paar druppels (of wat meer) oranjebloesemwater toe. Laat het mengsel iets lobbig worden. Verdeel de dadels over de bovenkant van de taart en strijk met een bakkwastje de gelei erover. 
Verwijder, als de gelei gestold is, voorzichtig de rand van de springvorm. Als je het aandurft schep/schuif de taart dan over op een mooi bord. Laat 'm anders gewoon op de bodem van de vorm staan. 

(bron: Homemade van Yvette van Boven - aangepast)