Verse mais blijft lekker. Het smaakt anders dan mais uit blik. Blikmais doe ik vaak door een chili, con of sin carne. Maar verse mais vind ik jammer om daar in te gebruiken omdat je dan niet "het verse" terugproeft. Toch is de eerste associatie die heb met mais "Mexicaans". Om inspiratie op te doen las ik het hoofdstuk over mais in Smaakvrienden-Groente van Angélique Schmeinck. Daar stond als beste vriend onder andere bacon genoemd. Dat bracht me op het idee om verkruimeld ontbijtspek door een dressing te doen en deze door een salade van verse mais te schappen.
Salade van verse mais met spekdressing
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 4-5 plakjes ontbijtspek
- drupje olie
- 3 verse maiskolven
- 150 gram kleine tomaatjes, gehalveerd
- 1/2 komkommer, in blokjes
- 1/2 rode ui, heel fijn gesnipperd
- 1 eetlepel sherryazijn
- 1 eetlepel maple syrup
- 2 eeetlepels crème fraîche
- 4-5 plakjes ontbijtspek
- peper, zout
- 6-10 schijfjes ingemaakte jalapenopeper
Bak het ontbijtspek in een drupje olie op halfhoog vuur knapperig. Laat afkoelen op een stukje keukenpapier.
Kook de verse mais in 8-10 minuten gaar. Laat afkoelen tot je ze kunt hanteren en snijd dan met een scherp mes de korrels van de kolf. Het is leuk als je daarbij wat "plakjes" van maiskorrels bij elkaar krijgt. Doe de mais in een schaal.
Meng de rode ui met de sherryazijn en een lepel water en verwarm een halve minuut in de magnetron zodat het rauwe eraf is. Giet af en vang de azijn op. Doe de ui bij de mais in de kom.
Roer de maple syrup en crème fraîche door de azijn tot een dressing. Verkruimel het spek erboven. Snijd de jalapenopeper fijn en roer ook door de dressing. Proef en voeg eventueel zout en peper toe.
Doe de tomaat en komkommer bij de mais in de schaal. Schep de dressing erdoor.