donderdag 20 juli 2017

100-feestje en humus met zoete aardappel


Ik zette er gisteren al iets over op Facebook: een tijdje terug vierden wij een feestje; een 100-feestje. Bij een feestje hoort natuurlijk lekker eten. Op tafel stonden onder andere deze gerecht uit de boeken van Ottolenghi:
  • Gratin van zoete aardappel met salie - pagina 83 Het kookboek
  • Geroosterde aubergine in pittige dressing met oregano - pagina 34 Het kookboek
  • Gegrilde courgette met hazelnoten, rucola, basilicum en parmezaanse kaas - pagina 70 Plenty
  • Groene couscous met een verse kruidenolie, pistachenoten en rucola - pagina 255 Plenty
  • Rijstsalade van rode & witte rijst, mango, paprika, koriander, munt, kokos en pinda's - pagina 244 Plenty
  • Geroosterde bloemkool met rode ui, groene olijven, rozijnen, saffraan en peterselie - pagina 106 Plenty
In een van de boeken staat ook een smeersel van zoete aardappel en tahin. Met die inspiratie maakte ik humus met zoete aardappel. 


Humus met zoete aardappel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 400 gram zoete aardappel, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, heel en ongepeld
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 400 gram gare kikkererwten
  • 4 eetlepels tahin
  • sap van 1-2 limoenen
  • 2 theelepels dadelstroop
  • snuf gemalen chilipeper
Meng de blokjes zoete aardappel met de olie, hele teentjes knoflook, kurkuma, kaneel, komijn en wat zout in een grote ovenschaal. Gaar de zoete aardappel op 200C in ± 25 minuten in de oven. De zoete aardappel moet goed zacht zijn. Laat afkoelen. 
Pureer de kikkererwten, zoete aardappel, tahin, een deel van het limoensap, dadelstroop met de staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met een snuf chilipeper, wat zout en eventueel nog wat limoensap. Serveer in mooie schaaltjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen