zondag 25 augustus 2013

Bloemkool met saffraan, rozijnen en rode ui

Mijn moeder schreef als reactie op mijn vorige bloemkoolrecept: "Je vader blij dat dit niet op het menu stond in de vakantie". Misschien (heel misschien) dat dit gerecht beter in de smaak valt. Moet ik wel de rozijnen weglaten denk ik.


afbeelding-bloemkool-olijven-saffraan

De smaak van saffraan te pakken? Probeer dan ook eens deze cake met saffraan. Ik weet dat het een dure specerij is. Maar je zelf af en toe verwennen mag. Zelf ben ik altijd een beetje bang om saffraan in een gerecht te gebruiken waarin ook nog veel andere sterke smaakmakers in zitten. Dan proef ik de saffraan niet meer zo goed, en dat vind ik dan ook weer jammer. 


Bloemkool met saffraan, rozijnen en rode ui

  • 0,05 gram saffraan (bij AH is dat 1 buisje)
  • 1 bloemkool
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram zwarte olijven, grofgehakt
  • 25 gram kappertjes
  • 3 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • eventueel verse peterselie
Doe 1 deciliter kokend water in een kommetje. Doe hierbij de saffraandraadjes. 
Snijd de bloemkool in roosjes. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Meng bloemkool, uiringen, rozijnen, laurierblaadjes, olijven en kappertjes in een grote ovenschaal. Verdeel het saffraanwater (met de draadjes) erover en bestrooi met wat peper en zout. Meng nog een keer voorzichtig. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de bloemkool in 40 minuten tot deze beetgaar is. Bestrooi eventueel met peterselie. Serveer warm, lauwwarm of koud. 

(iets aangepast recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen