maandag 26 augustus 2013

Witte chocoladetruffels met lavendel (foodblogswap)

Deze maand deed ik weer mee met de foodblogswap en mocht ik koken van het blog van Hazel: www.cookiecottage.nl. Koken werd het niet echt want er staan, zoals de naam het zegt, vooral zoete dingen op. Ik maakte deze lekkere bonbonnetjes van witte chocolade met als smaakmaker lavendel. Perfect bij mijn lavendel"manie" van dit jaar. Er gaat ook wat limoncello door, maar dat proefden zowel Hazel als ik niet zo terug.
Verder bleef mijn vulling erg vloeibaar, dus ik heb extra chocolade toegevoegd. Misschien dat het door het warme weer kwam, maar ook een nachtje in de vriezer werkte niet helemaal goed. Gelukkig zijn er wel een aantal bonbonnetjes gelukt, en de rest hebben we als erg luxe chocoladepasta op brood gegeten.
Kijk voor mooie foto's op het blog van Hazel.
In het recept wordt de magnetronmethode gebruikt om de chocolade voor het omhulsel te laten smelten.  Ik heb het, na 15 jaar, weer eens aangedurfd om chocolade in de magnetron te laten smelten. Toen heb ik namelijk chocolade laten verbranden, en sindsdien smelt ik het altijd in een kom boven heet water. Dus Hazel, bedankt voor je uitleg. Ik heb zelfs nog iets uitgebreider opgeschreven om mensen met een chocolade-in-de-magnetron-smeltenfobie over de streep te helpen.

Witte chocoladetruffels met lavendel

(± 20 stuks)
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 theelepel lavendelknopjes
  • snuf zout
  • 150 gram witte chocolade (gehakt, of gebruik druppels)
  • 25 gram boter
  • 1-2 eetlepels limoncello
  • 200 gram witte chocolade
  • lavendelknopjes ter decoratie
Verwarm de slagroom met de lavendel en het snufje zout tot net tegen de kook aan. Dit kan in een pannetje op het vuur of in de magnetron. Laat een half uurtje trekken en zeef dan de lavendel eruit. Doe het mengsel in een hittebestendige kom. Hang deze kom boven een pan met bijna kokend water. Doe de chocolade bij de slagroom en laat de chocolade smelten. Roer af en toe rustig door. Zodra alles gesmolten is haal je de kom van de pan en klop je de boter en de limoncello erdoor. Laat afkoelen en zet daarna een nachtje in de koelkast om helemaal koud te worden. 
Bekleed een bord met bakpapier. Schep met een lepeltje bolletjes van het mengsel en leg deze op het bakpapier. Zet het bord een uurtje (langer kan ook) in de diepvries. 
Smelt de chocolade volgens de magnetronmethode. Verwarm de chocolade 30-60 seconden op 400 Watt (of iets wat in de richting komt, gebruik in elk geval niet de hoogste stand). Roer dan even om en verwarm weer 15-20 seconden. Roer, verwarm en ga zo door tot de chocolade net gesmolten is. In het begin kun je iets langer verwarmen en aan het eind roer je gewoon na elke 10 seconden. 
Steek een balletje op een prikker en haal door de gesmolten chocolade. Leg op een rooster of op bakpapier en druk nog een lavendelknopje in de zachte chocolade. Laat de bonbons in de koelkast hard worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten