vrijdag 23 augustus 2013

Bietburger

Aardappels, groente en vlees. Dat kook ik zelden. Wel kook ik geregeld zonder vlees of vis. Als ik dan geen pasta of rijst als basis heb, wil ik toch graag 3 elementen op mijn bord. Anders is het zo saai. Toen ik deze burger voorbij zag komen op greenkitchenstories wilde ik 'm graag maken. Maar waarbij? Ik wilde geen broodje burger. En met gekookte aardappels en een groente leek me dit ook niet lekker. De combinatie is een punt preitaart, een bietburger en een salade geworden. Lekker. Ik denk dat een kruidenyoghurtsausje er ook lekker bij is.

Ik heb het recept iets aangepast, en heb de burgers ook niet gegrild maar gebakken in de koekenpan. Ik gebruikte een kookring om de burgers direct in de pan te vormen en dat werkte prima.

Bietburger

(6-8 stuks)
  • 750 gram rauwe rode bieten
  • 125 gram havermout
  • 25 gram kikkererwtenmeel
  • 200 gram tofu
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eieren
  • peper, zout naar smaak
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • evt. wat cayennepeper
  • olijfolie om te bakken
Schil de bieten en rasp ze fijn. Ik kreeg sliertjes van zo'n 5 cm lang met mijn keukenmachine en dat gaf een goede structuur. 
Pureer de tofu of prak 'm goed fijn met een vork.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en zet een uurtje in de koelkast zodat het vocht goed opgenomen wordt door de havermout. 
Verhit een koekenpan met wat olie. Zet een kookring (doorsnee ± 8cm) in de pan en vul deze met een laag van 1 cm van het mengsel. Verdeel goed en druk aan. Haal dan de kookring weg. Maak in dezelfde pan zoveel burgers als er nog in passen. Keer de burger na 3-4 minuten voorzichtig om en bak de andere kant ook 3-4 minuten. Eventueel kun je het vuur laag zetten en een deksel op de pan doe zodat de burgers iets meer tijd krijgen om goed gaar en stevig te worden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten