vrijdag 30 augustus 2013

Eendenborst op bietenpuree met gegrilde perzik

Deze zomer ben ik helemaal verslaafd geraakt aan de platte perziken. Er zijn slechtere dingen om verslaafd aan te raken dacht ik zo. Ik koop nu al een paar weken bij dezelfde kraam witte, platte perziken en die zijn erg goed. In het begin zijn ze nog hard maar na 2 dagen op de fruitschaal zijn ze perfect. Je kan het velletje er zo aftrekken en de smaak is fantastisch. Je hoeft ze natuurlijk niet gewoon zo te eten, maar gegrild in een salade of bij deze eend zijn ze ook erg lekker.

Wij aten hier gratin van paarse aardappels uit mijn tuin bij. De manier waarop ik aardappelgratin maak zal ik nog wel eens beschrijven, maar die moet nog een beetje gefinetuned worden.

Eendenborst op bietenpuree met gegrilde perzik

(4 personen)
  • 400 gram gare bietjes *)
  • peper, zout
  • 2 eendenborsten (± 400-500 gram)
  • paar takjes tijm
  • scheutje balsamicoazijn
  • 3  (platte, witte) perziken
Snijd de gare bietjes in stukjes en pureer ze met wat water (of bewaard kookvocht) met de staafmixer. Doe in een pan en laat, terwijl je geregeld roert, op hoog vuur het vocht weer iets verdampen zodat de puree iets steviger wordt. Breng op smaak met peper en zout. Als je een hele gladde puree wilt, kun je 'm nog een door een zeef wrijven. Houd warm tot gebruik, of laat afkoelen en warm weer op als je de rest gaat klaarmaken. 
Snijd de velkant van de eendenborst in een ruitpatroon in tot net niet op het vlees Bestrooi de vleeskant van de eendenborst met peper en zout en 3/4 deel van de tijmblaadjes. Leg ze met de vleeskanten tegen elkaar en pak in in plastic folie. Laat zo een uurtje (of langer) in de koelkast liggen. Haal de eend een half uur voordat je 'm gaat bakken uit de koelkast. 
Schil de perzik en snijd in 4-6 partjes. 
Verhit een koekenpan (of grillpan) tot halfwarm. Leg de eend erin met de velkant naar onder. Bak de eend 8-10 minuten op het vel totdat dat knapperig is. Giet overtollig vet tussentijds uit de pan in een kommetje. (bewaar eventueel voor later om een keer aardappels in te bakken) Draai de eend dan om en bak nog 2 minuten op de vleeskant. Leg op een voorverwarmd bord en dek af met aluminiumfolie. Laat de een 10 minuten rusten. 
Giet nog een keer het teveel aan vet af. Blus de pan af met wat balsamicoazijn en een scheutje water. Breng op smaak met wat peper en zout en roer er nog wat tijm door. Doe de jus in een kommetje. 
Veeg de pan schoon en gril de perzikpartjes snel aan beide kanten. 
Smeer een lepel bietenpuree op de borden. Snijd de eend in plakjes en verdeel over de puree. Leg de perzikpartjes ernaast en schep wat jus op de eend. 

*) koop een kilo bietjes of zo en kook ze allemaal tegelijk gaar. Bietjes moeten best lang koken, dus als je toch bezig bent, kun je net zo goed meer tegelijk gaar maken. Maak met de rest een lekkere salade, of eet ze heel ouderwets met gekookte aardappels en een speklapje. Er staan op mijn blog genoeg recepten met bietjes. Als je ze zelf kookt, bewaar dan wat kookvocht om de bietjes mee te pureren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten