zondag 4 augustus 2013

Aardbeienyoghurttaart

Mannetje Q werd weer een jaar ouder. Het is ook niet echt een mannetje meer. In elk geval was er taart. Hij wou een chocoladetaart. Gewoon een simpele chocoladetaart. Dit is zijn uitleg:
Ik heb een ronde chocoladecake gebakken van gewoon cakebeslag met extra gesmolten chocolade erdoor. Bovenop een glazuur van gesmolten witte (en met kleurstof groen gemaakt) chocolade en daarop met gesmolten pure chocolade hiep hiep hoera geschreven. Verder moest er slagroom op, maar in verband met de warmte werd dat een toef slagroom op de taartpunt als die al op het bordje lag, en daarover heen wat spikkeltjes gestrooid. Voor mannetje Q was de taart geslaagd.
Ik zelf wou liever een andere taart. Dat werd deze.

Aardbeienyoghurttaart

(quichevorm met losse bodem van 23 cm doorsnee)
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 75 gram witte chocolade
  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 gram aardbeien
  • 1,5 deciliter yoghurt
  • eventueel een beetje suiker
  • 1/2 zakje taartgelei
  • 2 eetlepels aardbeienlimonadesiroop
Bedek de bodem van de vorm met een velletje op maat geknipt bakpapier. 
Verwarm de oven voor op 200 C. 
Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de velletjes op elkaar. Rol uit tot een plak die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden. Leg hier weer een vel bakpier op en dek af met een steunvulling (gedroogde bonen bijvoorbeeld). Bak de deegbodem 20 minuten met de steunvulling. Verwijder die na 20 minuten en prik de bodem met een vork op een heleboel plekken in. Bak de deegbodem nog 20 minuten tot deze bruin en gaar is. Laat afkoelen. 
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje en hang boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Bestrijk de deegbodem met de gesmolten chocolade. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. 
Pureer 300 gram van de aardbeien. Verwarm hiervan 3 lepels en laat hierin de uitgeknepen gelatine goed oplossen. Roer dit door de rest van de aardbeienpuree. Klop dan de yoghurt erdoor. Proef of je de vulling zoet genoeg vindt (bedenk dat de witte chocoladelaag ook zoet toevoegt) en roer er eventueel een beetje suiker door. Verdeel de vulling over de chocoladelaag en zet in de koelkast om op te stijven. 
Halveer de rest van de aardbeien en leg ze op de taart. Vul de siroop met water aan tot 1,25 deciliter en roer het taartgeleipoeder erdoor. Breng al roerend aan de kook. Bestrijk de aardbeien met een dun laagje gelei en verdeel de rest van de gelei over de taart. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten