maandag 3 juli 2017

Gehaktbrood met barbecuesaus

In tegenstelling tot hoe creabea ik met koken ben, zo saai ben ik met barbecueën. Zo vaak doen we dat ook niet, dus ik heb mijn favorieten die dan 3-4 keer per jaar terug komen. Bij ons zijn dat de verse runderhamburgers van de AH op een broodje, blokjes kipfilet in ketjapmarinade met pindasaus, stokbrood met knoflooksaus, champignons op een spies, wat komkommer/paprika/tomaat en soms nog een worstje. Ondanks de hele warme junimaand hebben wij nog maar 1 keer gebarbecued.

Het flesje BBQ sauce dat in deze foodybox zat, had ik in gedachten dan ook al weggeven. Het stond nog op het aanrecht toen ik bezig ging met het avondeten. Dat bestond onder andere uit gehaktbrood. Dat maak ik meestal zo, in een cakevorm. Als je recepten van gehaktbrood zoekt, zul je ook varianten tegenkomen waar het gehaktbrood wordt bestreken met een saus. Dat schoot ineens door mijn hoofd. Daar kon ik de BBQ sauce ook voor gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan. Het resultaat was erg lekker. Deze saus van Santa Maria is een typisch voorbeeld van een Amerikaanse barbecuesaus, met zo'n zwaar rokerig accent. Verder zit er een scheutje whiskey door. Dat ruik je. Ik vind zo'n type saus vaak te overheersend, maar ik denk dat bij de volgende BBQ manlief ervoor zal zorgen dat de fles een stuk leger wordt. Als ik wil dat dit gehaktbrood in de herhaling gaat, zal ik op moeten letten. 
Update: manlief is erg enthousiast over deze barbecuesaus. Weggeven was dus geen goed plan geweest. 


Gehaktbrood met barbecuesaus

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • beetje olie
 • 1 teentje knoflook
 • 6 blaadjes salie, fijngehakt
 • 1 boterham (mag uitgedroogd zijn)
 • 3 eetlepels melk
 • 500 gram half-om-halfgehakt
 • 2 plakjes rauwe ham, in kleine stukjes gesneden (of geknipt)
 • 1/2 theelepel zwarte peper, versgemalen
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 ei, losgeklopt
 • 2 + 4 eetlepels barbecuesaus (bijvoorbeeld American BBQ Sauce Kentucky Whiskey)
Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui op laag vuur tot deze zacht is. Pers de knoflook erboven uit en roer de salie erdoor. Laat afkoelen. 
Doe de boterham met de melk in een diep bord en verwarm een halve minuut in de magnetron. Laat even staan en roer/prak het dan fijn. 
Doe het gehakt in een kom en maak een beetje los. Verdeel uimengsel, ham, peper en zout, de fijngeprakte boterham, ei en 2 eetlepels barbecuesaus erover. Prak een beetje door elkaar met een vork en kneed daarna goed door met je handen. Vorm van het gehakt een soort rol en leg deze een half uur in de koelkast om wat op te stijven. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Leg het gehaktbrood op een rooster en zet daaronder een schaal. (Ik gebruikte mijn taartrooster dat ik op een lage ovenschaal zette.) Bestrijk het gehaktbrood met 2 eetlepels barbecuesaus en zet in de oven. Bestrijk het gehaktbrood na 25 minuten met de overgebleven saus en laat daarna nog 25 minuten bakken. Haal het gehaktbrood uit de oven en leg op een schaal. Doe wat water bij het uitgelopen braadvocht/saus/vet en geef dit erbij met eventueel nog wat extra barbecuesaus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten