De authentieke Indonesische naam luidt vast anders, maar ik noem dit roedjaksalade. Roedjak verwijst naar de zoetzure dressing. Ooit had je ook een pakje "babi roedjak", dus varkensvlees met dat sausje, maar of dat nog bestaat weet ik niet. Zo vaak kijk ik niet in het schap met pakjes en zakjes.
Er zullen vast ook mensen zijn die dit als toetje kunnen eten, maar door het gebruik van de sambal, peper en sojasaus heb ik een hartige associatie. Het is ook vaak een onderdeel van een rijsttafel.
Roedjak - hartige fruitsalade
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 40 gram goela djawa
- 1/2-1 theelepel sambal
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 eetlepel lichte sojasaus
- sap van 1 limoen
- 1 appel (± 150 gram)
- 1 komkommer (± 300 gram)
- 1 mango (± 350 gram)
- 2 rode paprika's (± 300 gram)
Als je een brok goela djawa gebruikt, hak je dit eerst fijn. Breng in een klein pannetje de suiker met 2 lepels water aan de kook en roer zodat de suiker oplost. Laat weer afkoelen. Meng er dan de sambal, rode peper, sojasaus en limoensap door. Proef of je een goede balans tussen zoet, zuur en pittig hebt. Pas anders nog wat aan.
Was de appel, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd in blokjes.
Was de komkommer, snijd de kontjes eraf, halveer in de lengte in vieren en snijd in stukjes.
Schil de mango. Snijd het vruchtvlees van de pit en snijd dat vervolgens in blokjes.
Was de paprika's. Snijd doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd in blokjes.
Meng appel, komkommer, mango en paprika in een kom met de dressing.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten