vrijdag 31 mei 2019

Couscous met gegrilde asperges en courgette, noten en dadels


Toch nog een derde post deze maand. Ik kreeg al van een aantal familieleden de vraag of ik gestopt was met bloggen. Maar nee hoor, ik ga gewoon rustig door met recepten delen. Alleen aten we de afgelopen weken weinig nieuwe gerechten en was ik een beetje inspiratieloos voor de kleine tekstjes die ik er bij schrijf. 

Deze couscoussalade maakte ik voor een lunch maar hij is natuurlijk ook lekker als bijgerecht bij de de bbq. En dat zal half Nederland morgen of overmorgen gaan doen gok ik zo. Je kunt de asperges en courgette dan ook op de bbq roosteren, maar dan moet je dat als eerste doen, anders eindigt deze salade als toetje. 

Couscoussalade met groene asperges, gele courgette en noten en dadels


  • 1 bosjes groene asperges (350-500 gram)
  • 1 (gele) courgette
  • beetje olie
  • 200 gram couscous
  • 1/2 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • peper, zout
  • 50 gram dadels, in kleine stukjes
  • 75 gram gemengde noten, geroosterd en grof gehakt
  • eventueel wat gesnipperde verse munt
Snijd het onderste harde stukje van de groene asperges. Breng water met wat zout aan de kook. Kook de asperges 2-3 minuten en schep ze dan uit het water. 
Snijd de courgette in de lengte in 6-8 repen. 
Verhit een grillpan tot heet. Bestrijk de asperges en courgette met een beetje olie en grill de groente tot ze bruine strepen hebben. Bestrooi met wat peper en zout. 
Doe de couscous in een kom en giet er ± 150 milliliter van het hete kookvocht van de asperges over. Laat 5 minuten staan en schraap dan met een vork de korreltjes los. 
Doe de rode ui met de azijn en een lepel water in een kommetje en verwarm ± 20 seconden in de magnetron. Daarmee haal je het hele rauwe van de ui.
Meng de olie door de azijn en breng op smaak met peper en zout. Roer de dadels er ook door. Meng deze "dressing" door de couscous. 
Snijd de asperge en courgette in stukjes van ± 3 centimeter en meng door de couscous. Bestrooi met de noten en eventueel met de munt. 

maandag 13 mei 2019

Kokosyoghurttaartje met gemberhoning


Een schone zus van mij eet onder andere lactosevrij. Toen wij daar een keer aten hadden we  kokosyoghurt gemengd met tahin bij geroosterde groente en kip. Kokosyoghurt is niet alleen zurig, maar heeft ook echt een kokossmaak. In die combinatie was ik er nog niet van overtuigd hoewel kokos van mij zeker niet alleen in zoete gerechten hoort. Ik maak vaak genoeg een Indiase curry op basis van kokosmelk. 
Ik begrijp heel goed dat het voor haar wel een optie is. Ze eet namelijk ook weinig tot geen soja, dus sojayoghurt is geen optie. Als je dan toch iets fris-zuurs als yoghurt wilt, is kokosyoghurt wel een mooie uitvinding. 
Nu kreeg ik laatst met de culipost bakjes kokosyoghurt. Natuurlijk had ik ze gewoon met cruesli en fruit kunnen eten, maar ik maakte er een yoghurttaartje mee. Met een lactosevrije bodem. Het plantaardige verhaal van de kokosyoghurt hielp ik wel een beetje om zeep door gelatine (dat wordt gemaakt uit dierenbotten) in dit taartje te gebruiken. Ik weet dat er iets bestaat als agar-agar (gemaakt van zeewier) maar dat doet niet altijd wat ik wil dat het doet. 
Bovenop het taartje komen wat honingsliertjes. De honing is al gemengd met gember, en heeft een lekkere pittige gembersmaak. Je kunt ook zelf heel fijn geraspte gember (microplane) door een lepel honing mengen. Als je verkouden of grieperig bent, is die honing denk ik lekker in een kop thee. Dan is het wel fijn als gember en honing al door elkaar zitten. Op zo'n moment is al snel alles te veel. 

Kokosyoghurttaartje met gemberhoning

(2 kookringen van 8 centimeter doorsnee)

  • 25 gram kokosolie
  • 40 gram amandelen
  • 50 gram dadels (ontpit)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 bekertjes kokosyoghurt (285 gram bij elkaar)
  • 2-4 theelepels gemberhoning
Leg een stukje bakpapier op een plat oppervlak (een bord, de bodem van een springvorm - iets dat ook in je koelkast past). Zet hierop de kookringen. 
Laat de kokosolie iets smelten. Maal de amandelen in een kleine keukenmachine. Het hoeft geen meel te worden. Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe de kokosolie en dadel bij de amandelen en meng door elkaar. Verdeel het mengsel over de 2 kookringen. Strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast om hard te laten worden. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Knijp uit en doe in een klein kommetje. Zet dit in een pannetje met bijna kokend water zodat de gelatine indirect verwarmd wordt en roer tot de gelatine smelt. Roer er dan 1 lepel kokosyoghurt door tot de gelatine oplost in de yoghurt. Meng dit door de rest van de yoghurt. Verdeel de yoghurt over de taartbodems en zet de taartjes ± 4 uur in de koelkast om op te stijven. 
Verwarm de honing iets en sliert 'm dan over de bovenkant van de taartjes. 

Dit zijn vrij grote taartjes voor 1 persoon. Ik halveerde ze. 

De kokosyoghurt van Andros en gemberhoning van Melvita kreeg ik in de #foodybox.

woensdag 1 mei 2019

Lamsrack met auberginepuree, kruidentomaatsalade en zwarte knoflookmayonaise


Vlak voor Pasen ontving ik weer leuke culipost: de foodybox van Kroonophetwerk. Hierin zat iets waar manlief erg gelukkig van werd: lamsvlees. En wat voor lamsvlees: een mooi lamsrack met 8 ribbetjes. Ik koop niet zo vaak lamsvlees, en als ik dat doe is het meestal bij de Turkse slager en dan een deel om te stoven. Zo'n mooi stuk vlees verdient natuurlijk aandacht. Ik liet me beïnvloeden door de Midden-oosterse keuken. Zo kon ik ook mooi de zwarte knoflook gebruiken. Daar was ik namelijk benieuwd naar. Ottolenghi gebruikt het in een aantal van zijn recepten; ik kende zwarte knoflook wel van naam maar niet van smaak. 


De mannen hier hebben van het lamsvlees genoten. GZQ was ook enthousiast en vindt nu dat ik dit vlees vaker moet kopen. De zwarte knoflook is een beetje droppig. Dat smaakje vond hij maar vreemd.

Lamsrack met auberginepuree, kruidentomaatsalade en zwarte knoflookmayonaise

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2-3 personen)
  • 1 lamsrack van 8 ribbetjes (± 400 gram)
  • 2 theelepels rozenharissa
  • 2 aubergines (± 600 gram)
  • koolzaadolie
  • 1/4 theelepel gemalen komijnzaad
  • zout
  • ± 1 theelepel citroensap
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 1 theelepel granaatappelmelasse
  • ± 5 takjes platte peterselie
  • ± 5 takjes munt
  • ± 7 takjes koriander
  • 2 teentjes zwarte knoflook
  • 1 volle theelepel mayonaise
  • 1 theelepel sumak
  • 3 pitabroodjes
Maak de botjes van het lamsrack schoon met een scherp mesje. Dit is even een klusje. Het hoeft niet per se maar het lamsrack ziet er dan wel superstrak en professioneel uit. 
Wrijf de rozenharissa over het vlees uit en laat een paar uur marineren in de koelkast. Haal straks wel het lams 30-60 minuten voordat je het gaat klaarmaken uit de koelkast. 
Halveer de aubergines. Wrijf een beetje olie over de schil en leg ze op hun snijvlak in een ovenschaal. Zet onder de grill en grill 20-30 minuten tot de schil begint te blakeren. Laat iets afkoelen en schep dan het vruchtvlees uit de schil in een zeef en laat boven een kom uitlekken. Het vocht kun je goed invriezen en dan later door een pastasaus ofzo mengen. Ik vind het jammer om weg te gooien. Roer de auberginepuree glad en breng op smaak met komijn, zout en citroensap. 
Zet de oven aan op 150C. Verhit wat olie in een ovenbestendige braadpan. Bak het lamsrack aan alle kanten bruin. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van het vlees en stel in op 55-60 °C (rood/rosé) . Zet het vlees in de oven tot de kerntemperatuur bereikt is. Haal de pan uit de oven, en het vlees uit de pan. Wikkel in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Als je het vlees in de pan laat rusten, gaart het nog iets verder. Bij mij gaf de thermometer bijna 60 °C aan, maar ik vond het lamsvlees niet te gaar. Dus misschien is mijn thermometer niet nauwkeurig, of had ik 'm meer aan de zijkant van het vlees gestoken. 
Halveer ondertussen de tomaatjes en schep ze in een kom om met de granaatappelmelasse en wat peper en zout. Was de kruiden, dep ze goed droog en pluk alle blaadjes van de takjes. Meng vlak voor het serveren de hele kruidenblaadjes met de tomaatjes. 
Knijp de knoflook uit het velletje en roer door de mayonaise. 
Meng de sumak met een lepel olie en bestrijk de bovenkant van de pitabroodjes hiermee. Bak de broodjes 10 minuten op 180C tot ze knapperig zijn. Snijd in puntjes.