Toch nog een derde post deze maand. Ik kreeg al van een aantal familieleden de vraag of ik gestopt was met bloggen. Maar nee hoor, ik ga gewoon rustig door met recepten delen. Alleen aten we de afgelopen weken weinig nieuwe gerechten en was ik een beetje inspiratieloos voor de kleine tekstjes die ik er bij schrijf.
Deze couscoussalade maakte ik voor een lunch maar hij is natuurlijk ook lekker als bijgerecht bij de de bbq. En dat zal half Nederland morgen of overmorgen gaan doen gok ik zo. Je kunt de asperges en courgette dan ook op de bbq roosteren, maar dan moet je dat als eerste doen, anders eindigt deze salade als toetje.
Couscoussalade met groene asperges, gele courgette en noten en dadels
- 1 bosjes groene asperges (350-500 gram)
- 1 (gele) courgette
- beetje olie
- 200 gram couscous
- 1/2 rode ui, heel fijn gesnipperd
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 2 eetlepels koolzaadolie
- peper, zout
- 50 gram dadels, in kleine stukjes
- 75 gram gemengde noten, geroosterd en grof gehakt
- eventueel wat gesnipperde verse munt
Snijd het onderste harde stukje van de groene asperges. Breng water met wat zout aan de kook. Kook de asperges 2-3 minuten en schep ze dan uit het water.
Snijd de courgette in de lengte in 6-8 repen.
Verhit een grillpan tot heet. Bestrijk de asperges en courgette met een beetje olie en grill de groente tot ze bruine strepen hebben. Bestrooi met wat peper en zout.
Doe de couscous in een kom en giet er ± 150 milliliter van het hete kookvocht van de asperges over. Laat 5 minuten staan en schraap dan met een vork de korreltjes los.
Doe de rode ui met de azijn en een lepel water in een kommetje en verwarm ± 20 seconden in de magnetron. Daarmee haal je het hele rauwe van de ui.
Meng de olie door de azijn en breng op smaak met peper en zout. Roer de dadels er ook door. Meng deze "dressing" door de couscous.
Snijd de asperge en courgette in stukjes van ± 3 centimeter en meng door de couscous. Bestrooi met de noten en eventueel met de munt.