't Was er een beetje bij ingeschoten, maar toch nog gelukt voor het einde van de maand: mijn recept voor de foodblogswap. Deze keer mocht ik koken van de blog waymadi van Madelon. Als je meer over koolhydraatarm eten wilt weten, vind je daar veel recepten en informatie. Zij zelf volgt (volgde?) een keto-dieet. Iets waar ik nog nooit van gehoord had.
Ik maakte haar platbrood met pompoen erdoor. Hoewel mijn kruidenlade erg vol staat met allerlei potjes, heb ik geen knoflookpoeder in huis. Ik verving het door een uitgeperst vers teentje knoflook en voegde nog wat andere specerijen toe.
De pompoen"wraps" vulde ik vervolgens met een mengsel van ricotta en roergebakken spinazie. Verder roosterde de oven er de rest van de pompoen samen met blokjes voorgekookte aardappel, champignons en courgette bij. Dat zal vast niet koolhydraatarm zijn, maar het was wel lekker.
Platbrood met pompoen (foodblogswap) en spinazie en ricotta
- 400 gram pompoen, in blokjes
- 150 gram boekweitmeel
- 150 gram speltbloem
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 uitgeperst teentje knoflook
- 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel gember
- 1/4 theelepel chilipoeder
- 2 + 1 eetlepels koolzaadolie
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 450 gram spinazie
- 4 lente-uitjes in ringetjes (met groen erbij natuurlijk)
- 250 gram ricotta
- 2 eetlepels zonnebloempitten, even geroosterd in een droge koekenpan
Kook de blokjes pompoen in een bodempje water met een snuf zout in ± 15 gaar. Giet af, laat even uitdampen en pureer. Leg een stukje kaasdoek in een zeef en laat hierin de pompoenpuree nog verder uitlekken. Draai het doek dicht en wring verder uit. Ik hield 275 gram pompoenpuree over. Dit is wat minder dan Madelon overhield. Ik gebruikte overigens wel haar hoeveelheden bloem, maar misschien moet je dus iets minder bloem gebruiken om te voorkomen dat het deeg te droog wordt.
Meng pompoenpuree, boekweitmeel, speltbloem, zout, bakpoeder, specerijen en 2 eetlepels olie door elkaar tot een soepel, niet plakkerig deeg. Ik startte met een vork en eindigde met mijn handen.
Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm een balletje. Rol ze uit op een met bloem bestoven werkvlak, tussen 2 velletjes bakfolie of gebruik een tortillapers.
Verhit een (liefst gietijzeren) koekenpan tot heet. Bak het pompoenplatbrood aan elke kant 1 minuut tot er lichtbruine vlekjes op komen.
Terwijl je het platbrood bakt, kun je de vulling bereiden. Verhit hiervoor een beetje olie in een wok. Fruit peper en knoflook 1 minuut en voeg een grote hand spinazie toe. Schep om terwijl je telkens nieuwe spinazie toevoegt tot alle spinazie is geslonken in de wok. Voeg zout naar smaak toe. Meng de spinazie (zonder eventueel vocht), lenteuitjes en ricotta door elkaar. Verdeel het mengsel over een pompoen"wrap" en bestrooi met wat zonnebloempitten.
Meng pompoenpuree, boekweitmeel, speltbloem, zout, bakpoeder, specerijen en 2 eetlepels olie door elkaar tot een soepel, niet plakkerig deeg. Ik startte met een vork en eindigde met mijn handen.
Verdeel het deeg in 8 stukken en vorm een balletje. Rol ze uit op een met bloem bestoven werkvlak, tussen 2 velletjes bakfolie of gebruik een tortillapers.
Verhit een (liefst gietijzeren) koekenpan tot heet. Bak het pompoenplatbrood aan elke kant 1 minuut tot er lichtbruine vlekjes op komen.
Terwijl je het platbrood bakt, kun je de vulling bereiden. Verhit hiervoor een beetje olie in een wok. Fruit peper en knoflook 1 minuut en voeg een grote hand spinazie toe. Schep om terwijl je telkens nieuwe spinazie toevoegt tot alle spinazie is geslonken in de wok. Voeg zout naar smaak toe. Meng de spinazie (zonder eventueel vocht), lenteuitjes en ricotta door elkaar. Verdeel het mengsel over een pompoen"wrap" en bestrooi met wat zonnebloempitten.