zaterdag 4 augustus 2018

Tiramisutaart


GZQ was gisteren jarig. En bij een verjaardag hoort taart. Favoriet bij hem is appeltaart (warm, met warme chocolademelk en slagroom) en aardbeienkwarktaart. Die eerste favoriet bewaren we wel voor over een half jaar en eigenlijk is de beste aardbeientijd nu ook voorbij. Je ziet nu veel meer meloenen, perziken en pruimen. Daarom besloot ik zijn favoriete toetje tiramisu om te bouwen tot een taart. Daar maakte ik 'm erg gelukkig mee.


Tiramisutaart

(springvorm van 20 centimeter)

  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 25 gram cacao
  • 75 gram bloem
  • snufje zout
  • 1-2 eetlepels amaretto
  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 gram mascarpone
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 3 theelepels oplos-espresso
  • 1/4 theelepel amandel-essence
  • chocolaatjes om te versieren
Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm zodat de bodem bedekt is. 
Klop de boter met de suiker in een paar minuten tot een romig mengsel. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Zeef cacao en bloem boven het beslag en meng, samen met het zout, er door. Verdeel het beslag over de vorm en bak de cakebodem in ± 25 minuten op 175C gaar. Laat afkoelen. 
Week de blaadjes gelatine in koud water. 
Klop de mascarpone, yoghurt en suiker door elkaar. Schep de helft in een andere kom. 
Los de oploskoffie op in 1 eetlepel kokend water. Laat hier 2 blaadjes gelatine in oplossen. Klop dit mengsel door de ene helft mascarpone. Werk snel zodat de gelatine gelijkmatig oplost of klop het eerst door een beetje van het mengsel en meng dat daarna goed door de rest. Zet even in de koelkast.
Verhit 1 eetlepel water. Los hier de andere 2 blaadjes gelatine in op. Meng er de amandel-essence door. Meng dit snel en goed door de andere helft mascarpone. 
Snijd de cakebodem horizontaal doormidden. Leg 1 helft op een taartplateau. Besprenkel met wat amaretto. Zet de rand van de springvorm om de cakebodem. Verdeel hierover de amandelmousse. Dek af met de andere cakehelft. Besprenkel deze ook met wat amaretto. Verdeel hierover de koffiemousse. Strijk glad. Laat een paar uur opstijven in de koelkast. 
Verdeel de chocolaatjes over de bovenkant van de taart. 

1 opmerking: