vrijdag 30 augustus 2013

Eendenborst op bietenpuree met gegrilde perzik

Deze zomer ben ik helemaal verslaafd geraakt aan de platte perziken. Er zijn slechtere dingen om verslaafd aan te raken dacht ik zo. Ik koop nu al een paar weken bij dezelfde kraam witte, platte perziken en die zijn erg goed. In het begin zijn ze nog hard maar na 2 dagen op de fruitschaal zijn ze perfect. Je kan het velletje er zo aftrekken en de smaak is fantastisch. Je hoeft ze natuurlijk niet gewoon zo te eten, maar gegrild in een salade of bij deze eend zijn ze ook erg lekker.

Wij aten hier gratin van paarse aardappels uit mijn tuin bij. De manier waarop ik aardappelgratin maak zal ik nog wel eens beschrijven, maar die moet nog een beetje gefinetuned worden.

Eendenborst op bietenpuree met gegrilde perzik

(4 personen)
  • 400 gram gare bietjes *)
  • peper, zout
  • 2 eendenborsten (± 400-500 gram)
  • paar takjes tijm
  • scheutje balsamicoazijn
  • 3  (platte, witte) perziken
Snijd de gare bietjes in stukjes en pureer ze met wat water (of bewaard kookvocht) met de staafmixer. Doe in een pan en laat, terwijl je geregeld roert, op hoog vuur het vocht weer iets verdampen zodat de puree iets steviger wordt. Breng op smaak met peper en zout. Als je een hele gladde puree wilt, kun je 'm nog een door een zeef wrijven. Houd warm tot gebruik, of laat afkoelen en warm weer op als je de rest gaat klaarmaken. 
Snijd de velkant van de eendenborst in een ruitpatroon in tot net niet op het vlees Bestrooi de vleeskant van de eendenborst met peper en zout en 3/4 deel van de tijmblaadjes. Leg ze met de vleeskanten tegen elkaar en pak in in plastic folie. Laat zo een uurtje (of langer) in de koelkast liggen. Haal de eend een half uur voordat je 'm gaat bakken uit de koelkast. 
Schil de perzik en snijd in 4-6 partjes. 
Verhit een koekenpan (of grillpan) tot halfwarm. Leg de eend erin met de velkant naar onder. Bak de eend 8-10 minuten op het vel totdat dat knapperig is. Giet overtollig vet tussentijds uit de pan in een kommetje. (bewaar eventueel voor later om een keer aardappels in te bakken) Draai de eend dan om en bak nog 2 minuten op de vleeskant. Leg op een voorverwarmd bord en dek af met aluminiumfolie. Laat de een 10 minuten rusten. 
Giet nog een keer het teveel aan vet af. Blus de pan af met wat balsamicoazijn en een scheutje water. Breng op smaak met wat peper en zout en roer er nog wat tijm door. Doe de jus in een kommetje. 
Veeg de pan schoon en gril de perzikpartjes snel aan beide kanten. 
Smeer een lepel bietenpuree op de borden. Snijd de eend in plakjes en verdeel over de puree. Leg de perzikpartjes ernaast en schep wat jus op de eend. 

*) koop een kilo bietjes of zo en kook ze allemaal tegelijk gaar. Bietjes moeten best lang koken, dus als je toch bezig bent, kun je net zo goed meer tegelijk gaar maken. Maak met de rest een lekkere salade, of eet ze heel ouderwets met gekookte aardappels en een speklapje. Er staan op mijn blog genoeg recepten met bietjes. Als je ze zelf kookt, bewaar dan wat kookvocht om de bietjes mee te pureren. 

woensdag 28 augustus 2013

Pittig geitenkaastaartje met druivenvenkelsalade en steranijsdressing

Gerecht nummer 2 van mijn fruitmenu.


Pittig geitenkaastaartje met druivenvenkelsalade en steranijsdressing

(4 personen)
  • boter/paneermeel voor invetten 
  • 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 3 eetlepels melk
  • 1 klein pittig pepertje
  • 2 steranijs
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • peper, zout
  • 1 kleine venkelknol (±150 gram)
  • 150 gram witte druiven
Vijzel de steranijs grof. Verwarm de olijfolie licht tot ± 40 graden met de steranijs. Zet het vuur uit. Laat minimaal een uur trekken en zeef dan de steranijs eruit. Proef of je de olie op smaak vindt. Vijzel anders een beetje steranijs heel fijn (dat is lastig, zeker in kleine hoeveelheden) en meng dat door de olie. Klop de olie met de azijn en wat peper en zout tot een dressing. 
Vet 4 kleine quichevormpjes (doorsnee 8-10 cm) in met wat boter en bestrooi met paneermeel. Bekleed de vormpjes met het bladerdeeg en snijd de randen mooi bij. 
Prak de geitenkaas in een diep bord fijn met de melk. Hak het pepertje heel fijn en roer dat erdoor. Verdeel de kaas over de vormpjes en bak de taartjes op 200C in 25-30 minuten gaar. 
Schaaf ondertussen de venkel heel dun op de mandoline. Halveer de druiven en verwijder eventuele pitjes. Meng venkel en druiven en steranijsdressing. Schep een bergje salade op een bord en leg een - uit het vormpje gehaalde - taartje ernaast.

dinsdag 27 augustus 2013

Meloencarpaccio met mozzarella, pistachenoten en basilicumolie

Eindelijk was het weer tijd voor een uitgebreid etentje met vrienden. De laatste in mijn schriftje dateerde alweer van eind januari. In elk gerecht gebruikte ik fruit. Van de bieb had ik (en inmiddels heb ik 'm ook echt zelf voor mijn verjaardag gekregen) Smaakvrienden - Fruit van Angelique Schmeinck. Daardoor geïnspireerd stelde ik het volgende menu samen:


Meloencarpaccio met mozzarella, pistachenoten en basilicumolie
***
***
***

Laat het thema voor het foodblogevent deze maand nu Fruit up your life zijn. Dus dit (en eigenlijk ook de komende dagen) is mijn inzending hiervoor.

Vandaag het recept voor het eerste gerecht, de rest volgt in de komende dagen.




Meloencarpaccio met mozzarella, pistachenoten en basilicumolie

(4 personen)
  • half bosje basilicum
  • 1 dl lekkere olijfolie
  • 1/3 galliameloen, schil en pitten verwijderd
  • handje rucola
  • peper, zout
  • ± 30 pistachenootjes
  • 1 bol buffelmozzarella
Verwijder de onderste stukjes steel van de basilicum, tot waar het blad begint. Giet kokend water over het bosje (of dompel het onder in kokend water) en spoel direct koud met koud water. Knijp al het water eruit. Pureer de basilicum met de olie met de staafmixer of in een kleine blender. Bekleed een zeef(je) met een klein stukje kaasdoek, hang dit boven een kom en laat de olie hier doorheen druppelen.  Doe de olie over in een spuitflesje.
Pel de pistachenootjes en hak ze grof. 
Snijd het stuk meloen in 2 schijven. Snijd de punten van elke schijf (eet die lekker op) en schaaf (of snijd) de rest in dunne plakjes. Verdeel deze in een cirkel over de borden. Leg een plukje rucola in het midden. Maal er wat peper over en bestrooi met een snufje zout en druppel er al wat basilicumolie over. Verdeel de pistachenootjes erover. Pluk de mozzarella in kleine stukjes en verdeel deze ook over de meloen. Bedruppel met de rest van de basilicumolie. 

maandag 26 augustus 2013

Witte chocoladetruffels met lavendel (foodblogswap)

Deze maand deed ik weer mee met de foodblogswap en mocht ik koken van het blog van Hazel: www.cookiecottage.nl. Koken werd het niet echt want er staan, zoals de naam het zegt, vooral zoete dingen op. Ik maakte deze lekkere bonbonnetjes van witte chocolade met als smaakmaker lavendel. Perfect bij mijn lavendel"manie" van dit jaar. Er gaat ook wat limoncello door, maar dat proefden zowel Hazel als ik niet zo terug.
Verder bleef mijn vulling erg vloeibaar, dus ik heb extra chocolade toegevoegd. Misschien dat het door het warme weer kwam, maar ook een nachtje in de vriezer werkte niet helemaal goed. Gelukkig zijn er wel een aantal bonbonnetjes gelukt, en de rest hebben we als erg luxe chocoladepasta op brood gegeten.
Kijk voor mooie foto's op het blog van Hazel.
In het recept wordt de magnetronmethode gebruikt om de chocolade voor het omhulsel te laten smelten.  Ik heb het, na 15 jaar, weer eens aangedurfd om chocolade in de magnetron te laten smelten. Toen heb ik namelijk chocolade laten verbranden, en sindsdien smelt ik het altijd in een kom boven heet water. Dus Hazel, bedankt voor je uitleg. Ik heb zelfs nog iets uitgebreider opgeschreven om mensen met een chocolade-in-de-magnetron-smeltenfobie over de streep te helpen.

Witte chocoladetruffels met lavendel

(± 20 stuks)
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 theelepel lavendelknopjes
  • snuf zout
  • 150 gram witte chocolade (gehakt, of gebruik druppels)
  • 25 gram boter
  • 1-2 eetlepels limoncello
  • 200 gram witte chocolade
  • lavendelknopjes ter decoratie
Verwarm de slagroom met de lavendel en het snufje zout tot net tegen de kook aan. Dit kan in een pannetje op het vuur of in de magnetron. Laat een half uurtje trekken en zeef dan de lavendel eruit. Doe het mengsel in een hittebestendige kom. Hang deze kom boven een pan met bijna kokend water. Doe de chocolade bij de slagroom en laat de chocolade smelten. Roer af en toe rustig door. Zodra alles gesmolten is haal je de kom van de pan en klop je de boter en de limoncello erdoor. Laat afkoelen en zet daarna een nachtje in de koelkast om helemaal koud te worden. 
Bekleed een bord met bakpapier. Schep met een lepeltje bolletjes van het mengsel en leg deze op het bakpapier. Zet het bord een uurtje (langer kan ook) in de diepvries. 
Smelt de chocolade volgens de magnetronmethode. Verwarm de chocolade 30-60 seconden op 400 Watt (of iets wat in de richting komt, gebruik in elk geval niet de hoogste stand). Roer dan even om en verwarm weer 15-20 seconden. Roer, verwarm en ga zo door tot de chocolade net gesmolten is. In het begin kun je iets langer verwarmen en aan het eind roer je gewoon na elke 10 seconden. 
Steek een balletje op een prikker en haal door de gesmolten chocolade. Leg op een rooster of op bakpapier en druk nog een lavendelknopje in de zachte chocolade. Laat de bonbons in de koelkast hard worden. 

zondag 25 augustus 2013

Bloemkool met saffraan, rozijnen en rode ui

Mijn moeder schreef als reactie op mijn vorige bloemkoolrecept: "Je vader blij dat dit niet op het menu stond in de vakantie". Misschien (heel misschien) dat dit gerecht beter in de smaak valt. Moet ik wel de rozijnen weglaten denk ik.


afbeelding-bloemkool-olijven-saffraan

De smaak van saffraan te pakken? Probeer dan ook eens deze cake met saffraan. Ik weet dat het een dure specerij is. Maar je zelf af en toe verwennen mag. Zelf ben ik altijd een beetje bang om saffraan in een gerecht te gebruiken waarin ook nog veel andere sterke smaakmakers in zitten. Dan proef ik de saffraan niet meer zo goed, en dat vind ik dan ook weer jammer. 


Bloemkool met saffraan, rozijnen en rode ui

  • 0,05 gram saffraan (bij AH is dat 1 buisje)
  • 1 bloemkool
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram zwarte olijven, grofgehakt
  • 25 gram kappertjes
  • 3 laurierblaadjes
  • peper en zout
  • eventueel verse peterselie
Doe 1 deciliter kokend water in een kommetje. Doe hierbij de saffraandraadjes. 
Snijd de bloemkool in roosjes. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Meng bloemkool, uiringen, rozijnen, laurierblaadjes, olijven en kappertjes in een grote ovenschaal. Verdeel het saffraanwater (met de draadjes) erover en bestrooi met wat peper en zout. Meng nog een keer voorzichtig. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de bloemkool in 40 minuten tot deze beetgaar is. Bestrooi eventueel met peterselie. Serveer warm, lauwwarm of koud. 

(iets aangepast recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty)

vrijdag 23 augustus 2013

Bietburger

Aardappels, groente en vlees. Dat kook ik zelden. Wel kook ik geregeld zonder vlees of vis. Als ik dan geen pasta of rijst als basis heb, wil ik toch graag 3 elementen op mijn bord. Anders is het zo saai. Toen ik deze burger voorbij zag komen op greenkitchenstories wilde ik 'm graag maken. Maar waarbij? Ik wilde geen broodje burger. En met gekookte aardappels en een groente leek me dit ook niet lekker. De combinatie is een punt preitaart, een bietburger en een salade geworden. Lekker. Ik denk dat een kruidenyoghurtsausje er ook lekker bij is.

Ik heb het recept iets aangepast, en heb de burgers ook niet gegrild maar gebakken in de koekenpan. Ik gebruikte een kookring om de burgers direct in de pan te vormen en dat werkte prima.

Bietburger

(6-8 stuks)
  • 750 gram rauwe rode bieten
  • 125 gram havermout
  • 25 gram kikkererwtenmeel
  • 200 gram tofu
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eieren
  • peper, zout naar smaak
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • evt. wat cayennepeper
  • olijfolie om te bakken
Schil de bieten en rasp ze fijn. Ik kreeg sliertjes van zo'n 5 cm lang met mijn keukenmachine en dat gaf een goede structuur. 
Pureer de tofu of prak 'm goed fijn met een vork.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en zet een uurtje in de koelkast zodat het vocht goed opgenomen wordt door de havermout. 
Verhit een koekenpan met wat olie. Zet een kookring (doorsnee ± 8cm) in de pan en vul deze met een laag van 1 cm van het mengsel. Verdeel goed en druk aan. Haal dan de kookring weg. Maak in dezelfde pan zoveel burgers als er nog in passen. Keer de burger na 3-4 minuten voorzichtig om en bak de andere kant ook 3-4 minuten. Eventueel kun je het vuur laag zetten en een deksel op de pan doe zodat de burgers iets meer tijd krijgen om goed gaar en stevig te worden. 


woensdag 21 augustus 2013

Preitaart

Een variant op deze worteltaart. In plaats van wortel gebruikte ik prei. Ook erg lekker.

Preitaart

(quichevorm 22 cm doorsnee)
  • boter en paneermeel voor vorm
  • 5-6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 700 gram prei
  • 1 klein scherp pepertje, heel fijngehakt
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 6 kardemompeulen
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel zout
  • 250 gram kwark
  • 3 eieren
Vet de quichevorm in en bestrooi met paneermeel of leg een velletje bakpapier op de bodem. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Zorg dat je de naden heel goed dichtmaakt. Zet de vorm zolang in de koelkast.
Snijd de prei (ook het groen) in ringen en was ze. Breng ze met het aanhangende water aan de kook en laat een paar minuten slinken. Schep af en toe om. Laat de prei uitlekken in een zeef. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Wrijf het venkelzaad, de zaadjes uit de kardemompeulen en de kruidnagels fijn in een vijzel. Meng dit met de rest van de specerijen door de kwark en klop de eieren erdoor. 
Verdeel de uitgelekte prei over de taartbodem. Verdeel het kwarkmengsel erover. Bak de taart in ± 40 minuten gaar. 

maandag 19 augustus 2013

Pittige bloemkooltomaatcurry

Volgens mij heb ik nog nooit zo vaak bloemkool gegeten als deze zomer. Deze keer maakte ik een pittige curry. Erbij at ik een variant op het kosheri-recept van Yotam Ottolenghi. Kortgezegd fruit je daarvoor rijst even aan in wat boter (net als bij risotto), dan voeg je precies genoeg water toe en peper, zout, kaneel en nootmuskaat en kook je de rijst gaar. Apart kook je linzen gaar. Rijst en linzen meng je, samen met gebakken uiringen. Ik deed er nog heel kort gewokte spinazie door. Dat oogt een stuk frisser, want anders heb je een behoorlijk grauw gerecht op je bord liggen.

Pittige bloemkooltomaatcurry

( 4 personen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1-2 kleine rode pepertjes (die erg scherpe), fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 bloemkool
  • 2 verse tomaten (± 250 gram), in blokjes
Begin met de saus. Verhit hiervoor de olie in een braadpan en fruit hierin de knoflook en peper een minuutje. Voeg dan de specerijen en het zout toe. Fruit een minuut. Doe dan de tomaten, azijn, suiker en 300 ml water erbij. Breng aan de kook en laat pruttelen terwijl de bloemkool klaarmaakt. 
Haal de roosjes van de bloemkool en snijd iets kleiner. Doe de bloemkool in een pan met zoveel water dat de roosjes net onder staan. Breng aan de kook en laat 3-5 minuten koken tot de bloemkool bijna gaar is. Giet af en verdeel over een groot bord om ervoor te zorgen dat ze niet teveel nagaren. 
Proef de saus en breng verder op smaak als dat nodig is. Doe de bloemkool in de saus en laat weer warm worden. Bestrooi met de blokjes tomaat en warm nog 1 minuut door. 

vrijdag 16 augustus 2013

Lavendelmousse met frambozenswirl

Mijn buurvrouw heeft een flinke lavendelstruik in haar tuin staan. Daar mag ik van plukken om  te gebruiken in de keuken. Ik dacht dat wel een keer leuk was om met lavendel te experimenteren. Je moet oppassen dat het niet overheerst want dan lijkt het net of je een geurbuiltje eet. Maar net een hint van lavendel geeft een spannend accent. Kwam ik laatst ergens tegen dat lavendel een van de zomerhits 2013 is. Dus ik doe onbewust mee. En volgend jaar loop ik waarschijnlijk achter, want ik vind het wel voor herhaling vatbaar.

Lavendelmousse met frambozenswirl

(5 glaasjes)
  • 2 takjes lavendel
  • 2 deciliter slagroom
  • 3 deciliter magere yoghurt
  • 3 blaadjes gelatine
  • 20 gram basterdsuiker
  • 100 gram frambozen (mag diepvries)
  • 1 eetlepel frambozenlimonadesiroop
Verwarm 0,5 deciliter slagroom tot net onder het kookpunt met de lavendel. Laat staan totdat de slagroom weer is afgekoeld. Zeef dan de lavendel uit de room en druk de bloemetjes goed uit.
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Verhit 1 eetlepel lavendelroom en laat hierin de uitgeknepen gelatine goed oplossen. Meng dit door de yoghurt.
Klop de rest van de slagroom stijf met de basterdsuiker en meng dit door de yoghurt. Verdeel het mengsel over 5 glaasjes en zet in ± 2 uur in de koelkast tot de mousse half opgesteven is.
Prak de frambozen fijn met de limonadesiroop. Eventueel kun je de puree nog door een zeef wrijven als je er geen pitjes in wilt. Schep in elk glaasje lavendelmousse een lepel frambozenpuree en probeer dit met de achterkant van een lepel als een mooie krul door de mousse te mengen. Zet terug in de koelkast om verder op te laten stijven.

woensdag 14 augustus 2013

Watermeloengazpacho

De verwachting is dat het morgen ook weer warm(er) wordt. Dan is dit een lekker gerecht. Ook prima mee te nemen met een picknick. Maak het wel een paar uur van tevoren zodat alles goed koud kan worden en de smaken kunnen intrekken.
Ik ben lui en doe alles in een blender. Je hebt ook mensen die eerst de tomaten ontvellen, de komkommer schillen en de pitten uit de watermeloen peuteren. Dat laatste doe ik alleen met hele grote, zwarte pitten.

Watermeloengazpacho

(± 1,5 liter)
    afbeelding-gazpacho-watermeloen
  • 100 gram oud brood (bv turks brood)
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • peper, zout
  • 2 + 5 eetlepels lekkere olijfolie
  • 550 gram rijpe tomaten
  • 550 gram watermeloen
  • 550 gram komkommer
  • 100 gram feta
  • half bosje munt
Breek het brood in grove stukken. Leg in een diep bord en besprenkel met de azijn en 2 lepels olie. Bestrooi met flink wat zout en peper. Laat een half uurtje intrekken. 
Snijd 50 gram van de tomaat, meloen en komkommer in mooie, kleine blokjes. Dit wordt je garnering. 
Snijd de rest van de tomaten, komkommer en meloen in grove stukken. 
Pureer de 5 lepels olie met de muntblaadjes. Leg een stukje kaasdoek in een theezeefje en hang dit boven een beker. Giet hier de muntolie op en laat deze uitdruppelen. Druk de laatste olie goed door het zeefje heen. 
Doe de tomaat in een blender en maal even. Doe dan de komkommer en watermeloen erbij en pureer verder. Voeg eventueel 1-2 dl koud water toe. Voeg het geweekte brood toe en pureer dat mee. Breng op smaak met peper en zout en laat een paar uur koelen in de koelkast. Proef vlak voor het serveren nog een keer. 
Verkruimel de feta. Schep de soep in kommen, bestrooi met de blokjes komkommer, tomaat, meloen en feta en druppel er wat muntolie over. 

zondag 11 augustus 2013

Bloemkoolsalade met dadel en amandel

Mannetje Q maak ik er wel blij mee; gekookte aardappels, bloemkool en een stukje verse worst. Manlief maak ik daar nogal ongelukkig mee. Maar van deze vorm van bloemkool wordt hij wel gelukkig. Ik zelf vind deze versie ook beter smaken. Gelukkig voor mannetje Q heeft hij een lieve moeder die dan voor hem een hollands bloemkoolbordje maakt.
Wij aten hier couscous bij, voor zover ik het me kan herinneren.


Bloemkoolsalade met dadel en amandel

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 rode ui, in hele dunne halve ringen
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 75 gram dadels, ontpit
  • 75 gram amandelen
  • 1 deciliter yoghurt
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels maanzaad
  • zout en peper
  • hand verse peterselieblaadjes, grofgehakt
Breng een pan water met een snuf zout aan de kook. Kook hierin de bloemkoolroosjes 2-4 minuten zodat het rauwe eraf is. Als je ze iets zachter wilt, kook dan net iets langer. Giet ze dan af en spoel ze af met koud water en spreid ze uit over een bord zodat ze snel afkoelen. 
Doe de ui met de frambozenazijn en een lepel water in een kommetje en laat een half uur tot een uur staan. Giet daarna af maar vang het nat op. 
Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze lichtbruine vlekjes krijgen en laat ze afkoelen op een bord. Hak ze daarna grof. 
Snijd de dadels in reepjes.
Roer een dressing van de yoghurt, tahin, honing, maanzaad, en naar smaak de azijn waarin de uien gemarineerd hebben. Breng op smaak met wat peper en zout. 
Meng de bloemkool met de dressing in een mooie schaal. Bestrooi met de dadels, amandelen en peterselie. 

woensdag 7 augustus 2013

Chocoladetaart met abrikozen

Ook deze taart bakte ik voor de verjaardag van mannetje Q. In de vakantie had ik het magazine van de supermarkt gekregen en daarin stond, naast deze taart, een aantal gerechten met verse abrikozen. Die leken me allemaal erg lekker, maar het is in Nederland best lastig om lekkere verse abrikozen te vinden. Deze taart wou ik toch wel erg graag proberen. Gelukkig voor mij vond ik op de markt goede abrikozen.

Chocoladetaart met abrikozen

(rechthoekige taartvorm met losse bodem ± 34 bij 14 cm)
  • 4-5 velletjes bladerdeeg
  • 2 eidooiers
  • 150 gram pure chocolade
  • 1,5 deciliter crème fraîche
  • 1 eetlepel abrikozenlikeur
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 400 gram verse abrikozen
  • 1 eetlepel abrikozenjam 
Warm de oven voor op 200C. Leg op de bodem van vorm met een velletje op maat geknipt bakpapier. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Zorg dat je de velletjes goed aan elkaar vastmaakt en de naden goed dichtmaakt, anders loopt straks de vulling eruit. Leg een velletje bakpapier op het deeg en leg hierop een steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen). Bak de deegbodem 20 minuten. 
Maak ondertussen de vulling. 
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje en hang dit boven een pan met een laagje bijna kokend water zodat de chocolade smelt. 
Overgiet de abrikozen met kokend water en laat ze 30 tellen hierin staan. Trek de velletjes eraf. (eventueel laat je de velletje eraan) Halveer de abrikozen, verwijder de pit, en snijd de helften in tweeën. 
Roer de eidooiers, crème fraîche, likeur en suiker door de chocolade. Verdeel dit over de voorgebakken bodem. Leg hierop de abrikoospartjes. Bak de taart nog 20-25 minuten tot de vulling net gestold is en de bodem helemaal gaar. 
Verwarm de abrikozenjam en bestrijk hiermee de abrikoosstukjes zodat ze mooi gaan glanzen. 

(bron: aangepast en vertaald recept uit "Frisch gekocht" juli/augustus 2013 - uitgave van Billa supermarkten)

zondag 4 augustus 2013

Aardbeienyoghurttaart

Mannetje Q werd weer een jaar ouder. Het is ook niet echt een mannetje meer. In elk geval was er taart. Hij wou een chocoladetaart. Gewoon een simpele chocoladetaart. Dit is zijn uitleg:
Ik heb een ronde chocoladecake gebakken van gewoon cakebeslag met extra gesmolten chocolade erdoor. Bovenop een glazuur van gesmolten witte (en met kleurstof groen gemaakt) chocolade en daarop met gesmolten pure chocolade hiep hiep hoera geschreven. Verder moest er slagroom op, maar in verband met de warmte werd dat een toef slagroom op de taartpunt als die al op het bordje lag, en daarover heen wat spikkeltjes gestrooid. Voor mannetje Q was de taart geslaagd.
Ik zelf wou liever een andere taart. Dat werd deze.

Aardbeienyoghurttaart

(quichevorm met losse bodem van 23 cm doorsnee)
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 75 gram witte chocolade
  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 gram aardbeien
  • 1,5 deciliter yoghurt
  • eventueel een beetje suiker
  • 1/2 zakje taartgelei
  • 2 eetlepels aardbeienlimonadesiroop
Bedek de bodem van de vorm met een velletje op maat geknipt bakpapier. 
Verwarm de oven voor op 200 C. 
Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de velletjes op elkaar. Rol uit tot een plak die groot genoeg is om de vorm mee te bekleden. Leg hier weer een vel bakpier op en dek af met een steunvulling (gedroogde bonen bijvoorbeeld). Bak de deegbodem 20 minuten met de steunvulling. Verwijder die na 20 minuten en prik de bodem met een vork op een heleboel plekken in. Bak de deegbodem nog 20 minuten tot deze bruin en gaar is. Laat afkoelen. 
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje en hang boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Bestrijk de deegbodem met de gesmolten chocolade. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. 
Pureer 300 gram van de aardbeien. Verwarm hiervan 3 lepels en laat hierin de uitgeknepen gelatine goed oplossen. Roer dit door de rest van de aardbeienpuree. Klop dan de yoghurt erdoor. Proef of je de vulling zoet genoeg vindt (bedenk dat de witte chocoladelaag ook zoet toevoegt) en roer er eventueel een beetje suiker door. Verdeel de vulling over de chocoladelaag en zet in de koelkast om op te stijven. 
Halveer de rest van de aardbeien en leg ze op de taart. Vul de siroop met water aan tot 1,25 deciliter en roer het taartgeleipoeder erdoor. Breng al roerend aan de kook. Bestrijk de aardbeien met een dun laagje gelei en verdeel de rest van de gelei over de taart. 


vrijdag 2 augustus 2013

Nectarinewalnootcakejes

Gebaseerd op een recept van Yotam Ottolenghi voor een perenkruimelcake maakte ik deze cakejes. Lekker zomers door de nectarine. In de winter kun je ook alleen gedroogde abrikozen gebruiken.

Nectarinewalnootcakejes

(12 stuks)
  • 2 nectarines
  • 5 gedroogde abrikozen
  • 2 eetlepels amaretto
  • 30 gram walnoten, gehakt
  • 1 kruidnagel
  • 5 kardemompeulen
  • 2 eieren, gesplitst
  • 1,2 decilter zonnebloemolie
  • 140 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 170 gram bloem
Schil de nectarines en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Knip de abrikozen in stukjes. Doe het fruit met de amaretto in een kommetje. Leg de walnoten erboven op. 
Plet de kardemompeulen en peuter de zaadjes eruit. Wrijf deze, samen met de kruidnagel, fijn in een vijzel. 
Klop de eiwitten stijf in een schone kom. 
Verwarm de oven voor op 175 C. 
Mix de olie met de suiker 1 minuut. Klop dan het eigeel erdoor. Mix bloem, zout, bakpoeder en specerijen erdoor. 
Meng het fruit door het beslag. Spatel als laatste het stijve eiwit door het beslag. Verdeel het beslag over 12 cakevormpjes en bak de cakejes in 25-30 minuten gaar en lichtbruin.