maandag 31 oktober 2011

Stoompudding met dadel

Dit toetje viel erg in de smaak. Ik kon nog net één stukje redden om er een foto van te maken. 



Stoompudding met dadel en oranjebloesem

(puddingvorm met deksel van 1-1,2 liter inhoud)
  • 4 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 120 gram (zachte)  boter + om in te vetten
  • 120 gram suiker
  • 2 eieren
  • 120 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels melk
  • 75 gram dadel,  in stukjes + lepel bloem
Vet de vorm in met wat gesmolten boter en bestrooi licht met bloem. Roer de marmelade los met het oranjebloesemwater en schenk deze onder in de vorm. Mors zo min mogelijk langs de zijkant.
Klop de boter romig. Klop dan de suiker erdoor. Mix de eieren  erdoor. Meng het  zelfrijzend bakmeel erdoor. Klop als laatste de melk erdoor. 
Meng de dadel met de lepel bloem losjes met je vingers zodat de stukjes niet meer aan elkaar kleven. Spatel de dadel door het beslag.  Doe het beslag over in de puddingvorm, bovenop de marmelade.
Doe het deksel op de puddingvorm. Zet de vorm in de pan. Giet er kokend water bij tot ongeveer 2/3 van de hoogte van de puddingvorm. Zet de pan op laag vuur en laat de pudding in 2 uur gaar worden. Stort de gare pudding op een bord, zodat de marmelade er als een saus bovenop ligt en vanaf druipt. 

zaterdag 29 oktober 2011

Kaasbrood uit Georgie

Het deeg voor dit brood en ook het idee voor de vulling komt uit Feest van Nigella Lawson. Het is onderdeel van het Georgisch feestbuffet en elke keer als ik het lees wil ik dat nog een keer maken. Dit brood is alvast het begin. Ik weet nog niet of ik er superenthousiast over ben. Het was wel lekker, maar echt een wauw-ervaring vond ik het niet. Het deeg bleef onder de vulling een tikje klef en ik denk dat ik net iets uitgeschoten was met de baking soda. Want die rook je echt en dat is niet echt de bedoeling.
Update: de volgende dag warmde ik het restje, gewikkeld in aluminiumfolie, nog een kwartiertje op op de bodem van de oven. Toen smaakte het eigenlijk beter.

Kaasbrood

  • 250 gram yoghurt
  • 1 ei
  • 25 gram zachte boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 350 gram bloem
  • 100 gram cottage cheese
  • 100 gram feta, in kleine blokjes
  • 125 gram mozzerella (1 bol), in stukjes
Doe de yoghurt met het ei en de boter in de mengkom van de broodbakmachine. Meng tot een homogeen mengsel. Meng er het zout en de baking soda door. Mix dan in delen de bloem erdoor en laat nog 5 minuten kneden. Laat het deeg -in een bebloemde- kom een half uur rusten in de koelkast.
Prak de 3 soorten kaas door elkaar. 
Verwarm de oven voor op 220C.
Verdeel het in 2 delen. Het ene deel mag iets groter zijn dan het andere. Rol de kleinste helft uit tot een ronde lap die in een pizzavorm past. Verdeel de kaas erover. Rol de andere lap uit en leg deze op het kaasmengsel. Duw de randen goed op elkaar. 
Bak het brood in 20-25 minuten gaar en bruin. Serveer heet. 

vrijdag 28 oktober 2011

Sucadelapjes op z´n italiaans

Deze sucadelapjes aten wij bij de pompoengnocchi. Ik maak altijd 2 tot 3 porties in één keer. We eten er 1 keer van en de rest gaat in de vriezer. Als je dit klaarmaakt terwijl je iets anders kookt en het de rest van de avond laat sudderen heb je er nauwelijks omkijken naar.

Sucadelapjes 

  • 1 kilo sucadelapjes
  • 2 eetlepels verse rozemarijn
  • 3 eetlepels verse salie
  • 1 theelepel grof zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 30 gram boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 ansjovisfilets (ingemaakt, op zout)
Maal de rozemarijn, salie, zout en peper tot een fijn poeder. Bestrooi de sucadelapjes aan beide kanten met dit mengsel en druk even aan. Laat een half uurtje intrekken, als je tijd hebt.
Verhit de helft van de boter en olie in een braadpan. Wacht tot het schuim wegtrekt en bak de helft van de sucadelapjes een paar minuten aan een kant. Draai om en bak de andere kant ook een paar minuten. Schep even uit de pan en voeg de resterende olie en boter toe. Bak de resterende sucadelapjes ook aan beide kanten bruin. Doe alle lapjes in de pan. Voeg een scheut water en de ansjovis toe. Doe het deksel op de pan en laat 2-3 uur sudderen. 

donderdag 27 oktober 2011

Pompoengnocchi

Ze waren een tikje plakkerig uitgevallen, maar met de kaas en salie wel lekker. Zelfs mannetje Q, niet echt een pompoenfan, heeft goed gegeten.


Pompoengnocchi

(4 personen)
  • 400 gram pompoen
  • beetje olijfolie
  • 400 gram aardappel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gram semolinemeel
  • peper, zout, geraspte nootmuskaat
Snijd de pompoen in parten, bestrijk licht met olie, leg op een bakplaat en bak in 20-30 minuten gaar in een oven van 200C.
Kook de aardappels in de schil in ± 20 minuten gaar. Laat ze goed uitdampen en trek de schil eraf. 
Knijp aardappel en pompoen door de pureeknijper. Meng met een vork het ei en de bloem, en peper/zout/nootmuskaat erdoor. Kneed daarna nog even met handen door. Het blijft licht plakken. Laat het deeg een half uurtje rusten.
Verdeel in ± 6 delen en rol elk deel op een bebloemd werkvlak tot een worst met een doorsnee van ruim 1 cm. Verdeel in stukjes van 1,5-2 cm lang. Rol over de tanden van een vork om een ribbelpatroontje te krijgen. Leg op een bebloemde bakplaat. Laat tot gebruik onder een theedoek liggen.
Breng water aan de kook met wat zout. Kook de gnocchi (in porties) 3-4 minuten tot ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit het water. 

Serveer met wat salieboter (een paar fijngehakte blaadjes salie in wat gesmolten boter) en geraspte parmezaanse kaas.

woensdag 26 oktober 2011

Pastinaakkerriesoep

Pastinaak en kerrie is een geijkte combinatie in Engeland en Ierland. Hij werkt en is lekker simpel. Gewoon kerrie en klaar. Een keer een andere soep met pastinaak? Kies dan deze variant.


Pastinaakkerriesoep

  • 20 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 aardappel, in blokjes
  • 3 theelepels kerrie
  • peper, zout
  • 750 gram pastinaak, in stukjes
  • 2 groentebouillonblokjes
Verhit de boter in een soeppan. Fruit ui en aardappel even aan en bestrooi met wat peper en zout. Zet het vuur laag en laat, met een deksel op de pan, 10 minuten heel zacht aanzweten. Voeg de kerrie toe en laat nog 2 minuten fruiten. Voeg de pastinaak en  bouillonblokjes en 1,75 liter kokend water toe. Laat 15-20 minuten koken totdat de pastinaak gaar is. Pureer de soep met een staafmixer. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

dinsdag 25 oktober 2011

Gerookte tofu met paprikasaus

Ik denk dat ik één keer eerder iets met tofu heb klaargemaakt. Wat weet ik niet meer, maar het was geen succes. Als ik denk aan de structuur krijg ik geen positieve associaties. Toch maar weer een keer geprobeerd er iets mee te maken. Laatst las ik ergens wat over gerookte tofu en dat is blijven hangen. Manlief vond het erg geslaagd, mannetje Q niet echt, en ik zit er ergens tussen in. Helemaal afgeschreven is het nog niet. Gewoon nog een paar keer iets anders proberen. Dus als je een lekker recept hebt, hou ik me aanbevolen.

Gerookte tofu met paprikasaus

( 3 personen)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1/2 theelepel sambal
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 350 gram stevige tofu
  • rookoven en houtmot
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel bloem
  • beetje geklopt ei
  • zonnebloemolie om te bakken
Verhit voor de saus de olie in een klein pannetje. Fruit ui, knoflook en gember een paar minuten. Voeg de sambal en paprika toe. Schep even om. Doe er een scheut water en de gembersiroop bij. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Pureer alles met een staafmixer. Proef of er nog zout of peper bij moet. 
Laat de tofu uitlekken. Snijd in plakken van een 1/2 cm dik. Leg deze nog een half uurtje op een schone theedoek zodat er nog meer vocht uittrekt. Leg een theelepel houtmot op de bodem van de rookpan. Leg de tofu op het rooster. Doe het deksel, op een heel klein kiertje na, dicht. Zet de rookpan op halfhoog vuur. Doe, zodra je de rook ruikt, het deksel helemaal dicht. Laat de tofu 2 minuten roken. Leg de plakken op keukenpapier. 
Maal het sesamzaad en de bloem tot een fijn poeder. Bestrijk de tofuplakken met wat ei en bestuif met de sesambloem. Bak de plakken in wat zonnebloemolie ± 3 minuten aan elke kant.
Warm de saus op. Serveer de tofu met de saus en bijvoorbeeld mihoen.  

maandag 24 oktober 2011

Pompoen met paddenstoelen en gierst

Het idee voor deze combinatie komt uit Homemade van Yvette van Boven. Ik heb de combi voor de hoofdingrediënten overgenomen maar verder niet meer in het recept gekeken. Dit was de eerste keer dat ik gierst klaarmaakte (en volgens mij ook at). Het klaarmaken ging net goed. Ik had heel netjes de aanwijzing op de verpakking gevolgd, maar zo´n 5 minuten voor het einde van de kooktijd was al het water al opgenomen. Gelukkig had ik het op tijd door. Volgende keer dus iets meer water in  de pan doen. Het eten ging ook goed. Ik vond het niet echt een uitgesproken smaak. Iets grover van structuur en iets meer bite dan couscous. Wel lekker ter afwisseling. 

Pompoen met paddenstoelen en gierst

( 3 personen)
  • 400 gram pompoen, in parten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 6 blaadjes salie, gehakt
  • 3 teentjes knoflook, ongepeld
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 200 gram oesterzwammen
  • klontje boter
  • 100 gram gierst
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • peper, zout
Meng de ene lepel olijfolie met de salie en bestrijk de pompoen hiermee. Leg de pompoen in een grote ovenschaal waar je straks de rest van de ingrediënten bij kan doen. Bak de pompoen 20-30 minuten in een oven van 200C. Bak de teentjes knoflook mee.
Snijd de kastanjechampignons in kwarten en de oesterzwammen in reepjes. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de champignons 5 minuten op hoog vuur, terwijl je ze geregeld omschept. Voeg nog een klontje boter toe en doe de oesterzwammen erbij. Bak nog zo´n 3 minuten. Bestrooi met peper en zout. Doe het vuur uit en laat even in de pan staan. 
Doe 4 dl water, een snuf zout en de gierst in een pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 25 minuten zacht koken. Controleer of het niet droog kookt.  
Haal de teentjes knoflook uit de pompoen. Verwijder het schilletje en prak ze fijn. Meng met de peterselie en 3 lepels olie. Roer dit door de gierst. 
Meng de gierst met de paddenstoelen en de pompoen. Serveer koud, lauw of heet. 

zondag 23 oktober 2011

Venkelsalade met rode biet en walnoten

Uit mijn tuin komen weer mooie venkelknollen. Eén ervan belandde in deze salade. Het loof heb ik gebruikt om weer siroop van te maken.

Venkelsalade met rode biet

  • 1 kleine venkelknol (± 250 gram)
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel walnootolie
  • 1 eetlepel verse dragon, fijngehakt
  • handje winterpostelein (of iets anders sla-achtigs)
  • 200 gram gare bietjes
  • 50 gram walnoten
  • peper en beetje olijfolie
Snijd de venkel in de lengte doormidden. Snijd of schaaf de venkel in flinterdunne plakken. Meng yoghurt, mayonaise, walnootolie en dragon tot een dressing. Meng de venkel hiermee. Doe over in een serveerschaal.
Verdeel de winterpostelein erover.
Snijd de bietjes in partjes en verdeel over de salade.
Bestrooi met de walnoten. 
Bestrooi met wat versgemalen zwarte peper en druppel er nog wat olijfolie over. 

zaterdag 22 oktober 2011

Chilibrownies

Pure chocolade met peper is lekker. Om wat met de pepertjes uit mijn kasje te doen heb ik ze gekonfijt. Op deze manier kan ik deze brownies de komende tijd heel vaak maken. Ze zijn namelijk erg lekker en snel gemaakt. Heb ze net nog een keer gemaakt, de vorige lading was alweer op.

Chilibrownies

(vorm van ± 20 bij 30 cm)
  • 90 gram boter
  • 120 gram pure chocolade, gehakt
  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 90 gram bloem
  • 1-2 theelepels gekonfijte rode peper + wat siroop
Voor de gekonfijte peper snijd je peper in dunne reepjes. Breng ondertussen 1,5 dl water met 100 gram suiker aan de kook. Roer de peperstukjes erdoor. Laat nog 2 minuten doorkoken. Giet in een gesteriliseerd potje. Bewaar in de koelkast. 

Doe de boter en chocolade in een hittebestendige kom. Zet op een pan met daarin een laagje bijna kokend water en laat smelten.
Klop de eieren met de suiker goed door elkaar. Meng het chocoladebotermengsel en chilipeper erdoor. Spatel de bloem erdoor. 
Doe het beslag in een met bakpapier beklede vorm. Bak de brownie op 200C zo´n 20 minuten. 

vrijdag 21 oktober 2011

Snijbiet met wortel en kikkererwten


De buurvrouw die ik af en toe blij maak met een bosje snijbiet had een baby gekregen. Als kraamcadeautje maakte ik deze stoofpot met snijbiet. En zelf at ik het ook. Het recept komt uit Plenty van Yotam Ottolenghi. Volgens mij heb ik het echt precies zo nagemaakt. En dat is best bijzonder, want ik ben niet zo goed in het precies volgen van recepten. Erbij maakte ik couscous met wat kaneel, abrikozen en rozijnen.

Ik lees nu het recept weer opnieuw, en ik heb toch wel dingen anders gedaan merk ik. Yotam schrijft voor om de snijbiet een paar minuten te blancheren, dan het vocht eruit te drukken, fijn te hakken en vervolgens te verwerken. Ik heb de snijbiet direct in het gerecht verwerkt.

Snijbiet met wortel en kikkererwten

  • 4 eetlepels olijfolie 
  • 300 gram wortel, in blokjes 
  • 1 theelepel karwijzaad 
  • 300 gram snijbiet 
  • 250 gram gare kikkererwten 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt 
  • 1 eetlepel verse koriander, fijngehakt 
  • 1 eetlepel citroensap 
  • peper, zout 
Snijd de snijbietstengel in stukjes en het blad in reepjes. Houd beide gescheiden.
Verhit de olie in een hapjespan. Bak de wortel op hoog vuur 5 minuten. Blijf roeren. Doe het karwijzaad en de snijbietstengelstukjes erbij en bak nog 5 minuten. Doe de kikkererwten en het snijbietblad erbij. Pers het teentje knoflook erboven uit. Schep even om en laat op lager vuur, met het deksel op de pan en een lepel water 5 minuten smoren. Doe dan de munt, koriander en citroensap erbij. Roer en proef of er nog peper en zout bij moet.

donderdag 20 oktober 2011

Wortelcake met kokosglazuur

Op de dag dat ik deze cake maakte aten we deze wortel tarte tatin als avondeten. Dus twee keer worteltjestaart. Wat moet het konijntje hier blij mee zijn geweest...


Wortelcake met kokosglazuur

(springvorm doorsnee 22 cm)
  • 1,5 dl zonnebloemolie
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • snuf zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 275 gram geraspte wortel (grove rasp)
  • 100 gram rozijnen
Mix de olie, suiker en eieren door elkaar. Meng beide bloemsoorten met baking soda, zout en specerijen. Klop dit door het olieeimengsel. Roer de wortelrasp en de rozijnen erdoor.
Doe het beslag over in een ingevette springvorm. Bak de cake op 180C in een uur gaar. Laat de cake afkoelen voordat je het glazuur erop doet. 

glazuur:

  • 50 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 75 gram geraspte kokos
  • drupje citroensap
  • 2 eetlepels heet water
Roer voor het glazuur de boter zacht. Meng de poedersuiker erdoor. Meng dan het water erdoor. Roer dan de kokos erdoor. Roer er tot slot een drupje citroensap door. Smeer het glazuur op de bovenkant van de taart. 

woensdag 19 oktober 2011

Bietenappelsoep

Ik maakte deze soep van gekookte bietjes. De dag ervoor aten we "gewoon" bietjes met een speklapje en kookte ik ze direct mee. Als je rauwe bietjes gebruikt, schil en rasp ze dan en laat de soep 20 minuten koken voordat je de appel toevoegt.

Bietenappelsoep

(± 1,25 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • peper, zout
  • blaadjes van ± 10 takjes tijm
  • 400 gram gekookte bietjes, in stukjes
  • 1 grote appel, zonder klokhuis, in stukjes
  • 1 groentebouillontablet
Verhit de boter in een soeppan. Fruit de ui even aan. Bestrooi met de helft van de tijm, peper en zout. Laat met een deksel op de pan ± 5 minuten zacht smoren. Voeg dan de bietjes, de appel, 1 liter kokend water en het bouillontablet toe. Laat 10 minuten koken. Doe de rest van de tim erbij. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Proef of er nog peper en/of zout bij moet.

dinsdag 18 oktober 2011

Wortel tarte tatin

In het boek Plenty van Yotam Ottolenghi staat een mooie foto van een hartige tarte tatin. Op het eerste gezicht lijkt het een worteltaart, maar bij lezing van het recept blijkt het een krieltjestomatentaart te zijn. Door dit recept, of eigenlijk de foto, geïnspireerd maakte ik deze worteltjestaart.


Wortel tarte tatin

(vorm doorsnee 20 cm)
  • 40 gram suiker
  • 10 gram boter
  • paar blaadjes verse salie, in dunne reepjes
  • 400 gram wortel
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
Leg een rondje bakpapier op de bodem van de vorm. 
Strooi de suiker gelijkmatig over de bodem van een pannetje. Verdeel de boter er in kleine stukjes over. Zet het pannetje op een laag vuur. Laat rustig smelten, roer niet. Als de boter begint te pruttelen zet je het vuur iets hoger en roer je rustig. Als de suiker bruin is geworden (niet te donker, want dan is hij verbrand, en bitter) giet je de karamel over de bodem van de vorm. Bestrooi met de salie. 
Snijd de wortel in 1,5 cm dikke plakjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten net gaar. 
Laat het bladerdeeg ontdooien. Strooi 1/4 deel van de kaas op 1 plakje. Leg een volgend plakje erop. Bestrooi weer met 1/4 deel van de kaas. Leg een volgend plakje bladerdeeg erop. Ga zo door tot deeg en kaas op zijn. Rol het deeg uit tot een plak die groot genoeg is om over de wortel heen gevouwen te kunnen worden. 
Verwarm de oven voor op 220C. 
Zet de wortelstukjes netjes rechtop en goed tegen elkaar aan in de karamel. Dek af met het bladerdeeg. Duw de zijkanten goed tegen de onderkant van de vorm. 
Bak de taart eerst 15 minuten op 220C. Verlaag dan de temperatuur naar 200C en bak nog 20 minuten tot het deeg mooi bruin en knapperig is. 
Keer de taart (voorzichtig!) om op een groot bord zodat het deeg onder komt te liggen. Serveer direct met bijvoorbeeld een groene salade.

maandag 17 oktober 2011

Spaghetti met broccoli en broodkruim

Broodkruim klinkt niet zo aanlokkelijk maar ik vond het lekker. Je bakt hetverkruimelde brood in olie krokant en strooit dat over de spaghetti. Op deze manier voeg je extra textuur toe aan een ogenschijnlijk heel saai gerecht. Spaghetti en broccoli klinkt ook niet zo heel sexy, maar door ansjovis, peper en knoflook toe te voegen wordt het een stuk interessanter.

Spaghetti met broccoli en broodkruim
(1 persoon)
  • 75-100 gram spaghetti
  • 150-200 gram broccoli (of romanesco)
  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • 2 ansjovisfilets
  • spaanse peper, fijngehakt, naar smaak
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 oude, uitgedroogde boterham
Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. 
Kook de broccoli beetgaar. Houd warm. 
Verkruimel de boterham. Er mogen nog wat grove stukjes tussen zitten. Het hoeft geen paneermeel te worden. Verhit de helft van de olie in een pannetje en bak hierin het broodkruim krokant. Schep even op een bordje. 
Doe de rest van de olie erbij en verwarm licht. Laat de ansjovis hierin smelten. Voeg peper en knoflook toe en laat even meebakken. 
Meng de broccoli en spaghetti met de olie en bestrooi met broodkruim.

zondag 16 oktober 2011

Pastinaaksoep met appel en rozemarijn

Ik heb vorige week alle pastinaken geoogst. Dat leverde een bonte verzameling op: kort, gedrongen knoeperds, een tweebenige en een langwerpige die bijna in een scherp puntje uitliep. De foto toont ze schoongemaakt. Uitenindelijk belandden ze allemaaal in de soep. Dan doet de vorm er ook niet meer toe. Naast deze soep met appel en rozemarijn maakte ik ook nog een soep met kerrie. Dat recept zal binnenkort volgen.

Pastinaaksoep met appel en rozemarijn

  • 20 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 aardappel, in blokjes
  • peper, zout
  • 750 gram pastinaak, in stukjes
  • 1-2 eetlepels verse rozemarijnnaaldjes
  • 2 appels, in blokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
Verhit de boter in een soeppan. Fruit ui en aardappel even aan en bestrooi met flink wat peper en wat zout. Zet het vuur laag en laat, met een deksel op de pan, 10 minuten heel zacht aanzweten.
Voeg de pastinaak, rozemarijn, appel, bouillonblokjes en 1,75 liter kokend water toe. Laat 15-20 minuten koken totdat de pastinaak gaar is. Pureer de soep met een staafmixer. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.

zaterdag 15 oktober 2011

Zwemcakejes

Het is niet zo goed zichtbaar op de foto, maar het zijn cakejes. De tekst spreekt voor zich.

vrijdag 14 oktober 2011

Kersencake


Ik maakte deze cake als toetje toen we vrienden te eten kregen. Toen aten we ´m warm. Maar de volgende dag was ie koud bij de thee ook erg lekker. 

Kersencake

(ronde ovenschaal diameter 20 cm)
  • 100 gram zachte boter
  • 175 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 appel, fijngeraspt
  • paar druppels amandelaroma
  • 175 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 200 gram kersen uit een pot, gehalveerd
Vet een ovenschaal goed in met wat gesmolten boter en bestrooi met bloem of paneermeel. Leg een rondje bakpapier op de bodem.
Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel. Klop de eieren erdoor. Meng dan de appel en het amandelaroma erdoor. Wees voorzichtig met het amandelaroma. Als je goede gebruikt, zijn een paar druppels genoeg. 
Meng bloem, bakpoeder en baking soda en spatel dit door het botersuikereimengsel tot het goed gemengd is. Spatel als laatste de kersen erdoor. 
Doe het beslag in de vorm en bak de cake op 180C in 50-55 minuten gaar. 

donderdag 13 oktober 2011

Vijgenchocoladeijs

Vijgenchocoladeijs

  • 400 gram vijgen
  • 3 eetlepels honing
  • 2 dl melk
  • 2 eierdooiers
  • 40 gram suiker
  • 2 dl slagroom
  • 25 gram fijngeraspte pure chocolade
Was de vijgen, snijd het stukje steel eraf en snijd ze in stukjes. Doe ze in een pannetje met de honing en een lepel water. Breng aan de kook en pureer. Kook zo´n 5 minuten. Let op dat de moes niet aanbrandt. Laat afkoelen.
Klop de eierdooiers met de suiker tot een lichtgele massa. Breng de melk aan de kook. Giet, terwijl je klopt, de kokende melk bij het eisuikermengsel. Doe terug in de (schone) pan en zet op laag vuur. Laat al roerend binden tot een vla. Schraap goed over de bodem want je moet geen eiklonters in je vla krijgen. Laat de vla afkoelen.
Klop de slagroom stijf. Spatel de vijgenpuree en de vla en de slagroom door elkaar tot een homogeen mengsel. Meng de chocolade erdoor. 
Draai van het mengsel ijs in de ijsmachine. Dit duurt zo´n 45 minuten. 

woensdag 12 oktober 2011

Zalmkoekjes

Nu is mannetje Q een groot liefhebber van dergelijke koekjes, maar 14 zijn er toch wel veel voor ons 2-en. Daarom was de helft in de vriezer opgeborgen. De eerste lading was een tikje te zwart geworden voor de foto, dus moest ik nog even geduld hebben om ze er op te zetten. Vandaag tijd voor de ingevroren helft. Gelukkig niet weer aangebrand. Dat deed ik deze keer met de worteltjes....


Zalmkoekjes

(ongeveer 14 stuks)
  • 300 gram verse zalmfilet
  • 150 gram gerookte zalm
  • 100 gram gekookte aardappel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • peper en zout
  • 2 eieren, losgeklopt met 2 lepels water
  • paneermeel
Hak de beide soorten zalm fijn. Het moet geen hele fijne puree worden, maar een grove puree mag wel. Prak de aardappel goed fijn. Meng zalm en aardappel met citroensap en peterselie en peper en zout (de gerookte zalm is al zout) naar smaak. Maak er balletjes van die je plat duwt. Leg op bakpapier (of siliconenmatje) in de koelkast om op te laten stijven. Rol de koekjes door het losgeklopte ei en dan door het paneermeel. Zet minimaal een uur in de vriezer en herhaal daarna het ei en paneermeel. Bewaar de koekjes in de vriezer.
Verhit olie in een koekenpan en bak de koekjes aan elke kant zo'n 5 minuten tot ze mooi bruin zijn en de zalm gaar is. Als je denkt dat ze te zwart worden maar de binnenkant nog niet gaar is, kun je ze ook nog een paar minuten in een oven (180C) zetten. 

dinsdag 11 oktober 2011

Kerstjam

De inspiratie voor deze jam komt uit het boek zoete en hartige heerlijkheden. De jam is een leuk kadootje voor kerst. Ik weet dat dat nog lang duurt, maar een paar weken terug, toen ik deze jam maakte, waren er nog volop aardbeien. Dat loopt nu wel op zijn eind, maar misschien heb je nog geluk. Anders zul je diepvriesaardbeien (eigen oogst?) moeten gebruiken. Je moet niet 2 weken voor kerst 2 kilo aardbeien willen kopen. Dan zijn ze gigaduur en waarschijnlijk niet lekker.

Kerstjam

(8 potten) 
  • 2 kilo aardbeien
  • 2 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 1,5 kilo suiker
  • 6 blokjes anijs
  • 3 steranijs
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kruidnagels
Doe de sinaasappels in een pannetje en zet ze onder water. Breng aan de kook en laat ze 45 minuten koken. Hak ze dan grof. Haal de pitten eruit en houd die apart.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Als ze groot zijn, kun je ze doormidden snijden. Doe ze in een grote pan. Strooi de suiker erover. 
Pers de citroenen uit en giet het sap bij de aardbeien. Schraap het wit uit de citroenhelften en doe dit met de pitten van citroen en sinaasappel in een stukje kaasdoek. Knoop het dicht en leg bovenop de aardbeien. Schep de sinaasappelpulp erop. Laat dit een nacht staan.
Doe de volgende dag de anijsblokjes erbij. Doe steranijs, kaneelstokjes en kruidnagels in een thee-ei (of stukje kaasdoek) zodat je ze straks in een keer eruit kan vissen. Doe in de pan erbij.
Leg een schoteltje in de vriezer. 
Breng alles aan de kook terwijl je roert zodat de suiker oplost. Laat ongeveer 15 minuten koken. Roer geregeld. Vis het thee-ei en het citruspulpbuideltje eruit. Laat goed uitdruppen / knijp goed uit. Let wel op want de jam is loeiheet. Doe dan een beetje jam op het ijskoude schoteltje. Als je met je vinger er een spoor in kan trekken en het bij de randjes een beetje "verkreukelt" is de jam goed. Kook anders nog 2 minuten door voordat je opnieuw test. Giet de jam in gesteriliseerde potten en draai de deksel erop. 

zondag 9 oktober 2011

Vijg met blauwe kaas en dragon

Eigenlijk houd ik niet van blauwe kaas. Best dapper dat ik dit toch gemaakt - en gegeten -heb. Het viel mee. Het zoet van de vijgen was voor mij genoeg om het blauwige van de kaas te compenseren.

Vijg met blauwe kaas en dragon

(4 personen)
  • 4 vijgen
  • 50 gram blauwe kaas
  • handje rucola
  • 2 eetlepels lekkere olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dragon, fijngehakt
  • 1 eetlepel pastis
Snijd de vijgen vanaf de bovenkant kruislings in en duw ze een beetje open. Stop in elk een blokje kaas. Bind er een stukje keukentouw om. Zet de vijgen in een klein ovenschaaltje en bewaar tot bereiding in de koelkast.
Maak een dressing door olie, citroensap, pastis en dragon met elkaar te mengen. 
Verwarm de oven voor op 180C. Doe een scheutje water in het ovenschaaltje. Bak de vijgen 10 minuten in de oven tot de kaas net gesmolten is. Verwijder het touwtje. 
Meng bijna alle dressing door de rucola en verdeel dit over 4 borden. Zet op elk bergje rucola een vijg en verdeel de achtergehouden dressing over de vijgen. 

zaterdag 8 oktober 2011

Salade met makreel, rode biet en mierikswortel


Afgelopen zaterdag hadden we (eindelijk) weer eens vrienden over de vloer voor een uitgebreid etentje. Eerste gang was deze salade, tweede vijg met blauwe kaas, daarna snijbietrisotto en toe aardbeienbavarois. 
Het was voor mij de eerste keer dat ik verse mierikswortel gebruikte. Ik denk dat ie niet supervers was, want ik kreeg geen tranen in mijn ogen bij het raspen. De smaak was wel prima. 

Salade met makreel, rode biet en mierikswortel

(4 personen)
  • een handje - liefst wat bittere - sla (ik gebruikte mizuna)
  • 250 gram gerookte makreel, in stukjes
  • 300 gram gare bietjes
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • vers geraspte mierikswortel naar smaak (ik gebruikte ± 2 theelepels)
Meng yoghurt, mayonaise en mierikswortel naar smaak en verdun met een klein beetje water.
Verdeel de sla over 4 borden. Snijd de bietjes in mooie stukjes en verdeel deze over de sla. Maal er een klein beetje peper over. Verdeel de makreel hierover. Bedruppel met de mierikswortelsaus. 

vrijdag 7 oktober 2011

Venkel met een kruidenkaaskorstje

Een variant op de pompoen van Yotam Ottolenghi. Die vond ik erg lekker, dus ik dacht dat ik ook wel andere groente ongeveer op die manier kon klaarmaken. Dat bleek een goed idee te zijn. 

Venkel met een kruidenkaaskorstje

  • 300 gram venkel 
  • 1 uitgedroogde boterham, verkruimeld 
  • 1 teentje knoflook, geperst 
  • 2 eetlepels verse dragon, gehakt 
  • 1 theelepel verse rozemarijn, gehakt 
  • 2 eetlepels verse peterselie, gehakt 
  • 50 gram geraspte geitenkaas 
  • olijfolie 
Snijd de venkel in plakken van ± 1/2 cm dik. Kook ze 3 minuten in wat gezouten water. Leg in een ovenschaal en doe er een klein beetje water bij. Bestrijk ze met olijfolie.
Meng de andere ingrediënten in een keukenmachine tot een fijn kruidenkruim. Verdeel dit over de venkelplakken. Bak de venkel op 190C 20-30 minuten tot deze gaar is en het korstje mooi bruin en knapperig is geworden.

woensdag 5 oktober 2011

Pastinaakrisotto

Ook dit jaar heb ik weer pastinaak in mijn tuin staan. Ondanks de kleigrond had ik in elk geval één megapastinaak. Ik was bang dat die redelijk vezelig was en dat ie geroosterd niet weg te krijgen zou zijn. Daarom heb ik er puree van gemaakt en die in deze risotto verwerkt. Manlief moest even nadenken over wat er nu inzat, maar hij kwam toch op de pastinaak. Soms is hij een beetje groentedyslectisch: boontjes noemt hij worteltjes (en vice versa) en boerenkool andijvie

Pastinaakrisotto

(2 personen)
  • 300 gram pastinaak
  • takje dragon
  • +  1 dl melk
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 160 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermout
  • ± 0,75 liter lichte groentebouillon (heet)
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper
Schil de pastinaak en snijd deze in kleine stukjes. Doe de pastinaak in een pan en zet ze bijna onder water.  Doe er wat zout en het takje dragon bij en breng aan de kook. Laat de pastinaak in 10-20 minuten goed gaar koken. Giet af en stamp fijn. Verwarm de melk en roer bij de pastinaakpuree. De puree moet niet te stevig zijn, maar je moet ook geen soep krijgen. Breng op smaak met wat peper. Je kunt de puree eventueel nog door een zeef wrijven als je vindt dat er teveel stukjes of klontjes in zitten. 
Verhit 1 el olie in een braadpan. Fruit de ui aan, en laat even op laag vuur smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en laat even meebakken. Voeg dan de andere lepel olie toe. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie. Giet dan de scheut vermout erbij en laat deze verdampen. 
Doe de bouillon in een pan en laat deze op het kleinste pitje goed heet blijven.
Voeg dan, onder heel geregeld roeren, beetje bij beetje de bouillon aan de rijst toe. Blijf scheuten bouillon toevoegen en roeren en laat de rijst op deze manier gaar worden. Misschien heb je niet alles nodig. Dat duurt - afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt - zeker 20 minuten. Roer de pastinaakpuree erdoor en laat deze (weer) warm worden en roer dan de geraspte kaas door de risotto. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. 

dinsdag 4 oktober 2011

Vijgentaart

Afgelopen week had elke kraam op de markt vijgen. Dat is grappig om te zien. Soms zie je heel duidelijk wat er op de veiling in grote hoeveelheden is aangeboden, want bijna elke kraam heeft die fruit- of groentesoort dan en dan ook tegen een lage prijs. Vijgen zijn er niet zo heel lang, dus ik moest er nu gebruik van maken. Deze taart is het eerste. Ik heb ook nog een combi met blauwe kaas gemaakt, en vijgenijs. Het waren niet de allerbeste vijgen (deze waren een stuk lekkerder), maar als er deze week weer vijgen zijn, zal ik ze wel weer meenemen om er nog iets lekkers mee te maken. 


Vijgentaart
(vorm met doorsnee van 22 cm)
  • 120 gram bloem
  • 90 gram koude boter, in blokjes
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels ijskoud water 
  • 75 gram pure chocolade
  • 4 dl melk
  • 30 gram custardpoeder
  • 30 gram suiker
  • 1/2 theelepel oranjebloesemwater
  • 1 dl slagroom
  • 6 vijgen
  • 1 eetlepel cointreau
  • 2 eetlepels marmelade
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Doe een velletje bakpapier (of siliconenbakfolie) in de vorm en vul met een steunvulling.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de deegbodem (met steunvulling) 20 minuten. Verwijder dan de steunvulling en verlaag de temperatuur naar 180C. Bak dan nog 20 minuten tot het deeg gaar en knapperig en lichtbruin is. Laat de deegbodem afkoelen.
Snijd het puntje van de vijgen en snijd ze dan doormidden. Besprenkel de snijvlakken met cointreau.
Breng de melk aan de kook. Roer het custardpoeder en de suiker met een scheutje melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg, als de melk kookt, het papje toe en roer goed. Laat 2 minuten pruttelen tot je een dikke vla hebt. Doe over in een kom en laat afkoelen terwijl je af en toe roert. Meng het oranjebloesemwater erdoor. Begin met een paar druppels en proef tussendoor. Klop de slagroom stijf en klop die dan door de custardpudding. Bewaar de vulling tot gebruik in de koelkast.
Smelt de chocolade au bain marie en bestrijk de taartbodem (ook de binnenzijkant) met de gesmolten chocolade. Laat hard worden.
Schep de pudding in de taartvorm. Verdeel de vijgen met de bolle kant naar boven over de pudding. Verwarm de (gezeefde) marmelade en bestrijk de bovenkant van de vijg licht met de marmelade voor een mooie glans. 

maandag 3 oktober 2011

Shortbread

Dit is een basisrecept waarmee je snel nog een knapperig koekje maakt. Ik maakte ze voor bij de aardbeienbavarois van gisteren omdat ik die in zijn eentje toch een beetje saai vond. De koekjes konden mooi bij een andere gang in de oven.

Shortbread

(10-12 stuks)
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram koude boter, in blokjes
  • 75 gram bloem
Doe de suiker en de bloem in een kom en meng even. Wrijf de boterblokjes erdoor tot je een kruimelig mengsel hebt en kneed het dan lichtjes en snel tot een bal. Rol of druk uit tot een paar mm dik. Steek er vormpjes uit en leg deze met een paletmes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in een oven van 180C in 8-15 minuten (afhankelijk van dikte en grootte) gaar en heel lichtbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.  

zondag 2 oktober 2011

Aardbeienbavarois

Om in oktober nog met een aardbeientoetje te komen is wel een beetje buiten het seizoen. Maar het weer is ook een beetje buiten het seizoen. Dit toetje paste in elk geval perfect bij het zomerse weer van afgelopen week. Je kunt hiervoor ook prima ingevroren aardbeien gebruiken.

Aardbeienbavarois

(6-8 personen)
  • 300 gram aardbeien
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels aardbeienlimonadesiroop
  • 2 dl slagroom
  • 2 eiwitten
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • neutrale of een zoete olie om de vorm in te vetten
Pureer de aardbeien. 
Week de blaadjes gelatine + 5 minuten in koud water en knijp ze uit. Verhit de limonadesiroop en los de gelatine op in de het siroop. Roer goed. roer de siroop dan door de aardbeienpuree. 
Klop de slagroom stijf. Meng door de aardbeienpuree. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden maar zorg wel dat het egaal van kleur wordt.
Klop de eiwitten bijna stijf in een vetvrije kom. Klop de basterdsuiker er in gedeelten door tot je een glanzend schuim hebt. Spatel dit door het aardbeienslagroommengsel tot het goed gemengd is. Giet het bavaroismengsel in de ingevette vorm. laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Stort de vorm op een mooie schaal en serveer eventueel met aardbeiensaus of een koekje.