woensdag 27 januari 2021

Rode kool met hazelnoot, feta, tijm en ui uit de oven


Dit wordt ook wel aangeprezen als rode kool steak. Ik zie de gelijkenis met steak niet, maar dat zal wel aan mij liggen. Steak is vlees, en dit is zeker geen vlees. Dit is gewoon rode kool op een andere manier klaargemaakt. Gekookte rode kool is niet mijn sterkste kant, rode kool als rauwkost is lekker maar dan duurt het echt lang voordat zo'n kool op is en een part kool uit de oven is lekker. Dus waarom zou je zoiets ook niet met rode kool doen? De kontjes van de kool, tsja daar moet je dan wel iets anders mee verzinnen, maar ik heb nog meer rode koolsalades op mijn blog staan. Wij aten hier gekookte spelt met geroosterde spruitjes bij. 

Rode kool met hazelnoot, feta, tijm en ui uit de oven

(4 personen)
  • 2 kleine rode kolen (± 800-100 gram)
  • ± 3 eetlepels koolzaadolie
  • peper, zout
  • 1 eetlepel crema balsamico
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • verse tijm (zoveel dat je 2 theelepels blaadjes overhoudt)
  • 75 gram hazelnoten, zonder vlies, grof gehakt
  • 150 gram feta, verkruimeld
  • 1 eetlepel crema di balsamico

Was de kool en verwijder eventueel het buitenste blad als dat heel lelijk of taai is. Snijd uit het midden van elke kool 4 plakken van ± 1 centimeter dik. Als je geluk hebt, zit er in elke plak een stuk stronk. Dat laat je eraan zodat de plak een plak blijft, maar hoef je straks niet op te eten. 
Leg de plakken op een met bakfolie beklede bakplaat. Bestrijk met wat olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de plakken 30 minuten op 200C. Keer dan om. Bestrijk de andere kant met wat olie en de balsamicocrème en bestrooi met wat peper en zout. Rooster nogmaals 30 minuten op 200C. 
Bak de ui in een beetje olie op niet al te hoog vuur tot de ui goed zacht is. Meng met de hazelnoten, tijm en feta. Verdeel dit mengsel over de plakken geroosterde rode kool. 

woensdag 20 januari 2021

Kleine pofferts met rumboter


Tsja, hoe noem je poffert als je het in kleine vormpjes maakt? Als ik poffertjes zeg, denkt iedereen aan wat anders. En wat is het meervoud van poffert? Ik koos voor pofferts. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Het gaat erom dat deze pofferts lekker waren. En dat was zo. Ik maakte er rumboter bij. Normaal geef je bij de poffert - in het beslag gaat geen suiker en vet - boter en suiker. Ik roerde die alvast door elkaar en mengde er rum*) door. 

Kleine pofferts met rumboter

(9 stuks)
  • 100 gram rozijnen
  • 2 + 2 eetlepels rum
  • 1 ei
  • 250 milliliter melk
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram (zachte) boter
  • 50 gram poedersuiker
Week de rozijnen minstens een half uur in 2 lepels rum. Ik verwarm de rozijnen met de rum even in de magnetron zodat de rum er wat sneller in mstrekt, maar dat hoeft niet. De tijd geven kan ook gewoon. 
Klop het ei los met de melk. Giet dit beetje bij beetje bij het zelfrijzend bakmeel en roer tot een dik, klontvrij beslag. Roer er de rozijnen door.
Verdeel het poffertbeslag over 9 (siliconen) cakevormpjes en bak de poffert op 160C in ± 25 minuten gaar. 
Roer ondertussen de boter nog zachter tot deze crèmig is. Roer er beetje bij beetje de poedersuiker door. Meng er dan beetje bij beetje de 2 overgebleven lepels rum door. Laat eventueel weer opstijven in de koelkast. 
Geef de boter bij de warme pofferts. 

*) in de foodybox kerst zat deze 12 jaar gerijpte rum. Misschien te chique om op deze manier te gebruiken, maar wel lekker. 

woensdag 13 januari 2021

Aalbessen-paprika-chilichutney


Dit gaf ons weer nieuwe energie tijdens de uitgebreide sjoelsessie op 2e kerstdag. 

Aalbessen-paprika-chilichutney

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 1 pot van ± 300 milliliter
  • 125 gram aalbessen
  • 100 gram rode paprika
  • ± 1 rode peper (afhankelijk van de pittigheid van de peper en jouw smaak)
  • 1 deciliter azijn
  • 100 gram geleisuiker 2:1
Maak een jampot met deksel brandschoon. Ik was de pot in een heet sodasopje en spoel na met kokend water en laat omgekeerd uitlekken op een schone theedoek. 
Pureer de aalbessen en wrijf door een zeef om de pitjes te verwijderen. Pureer dan nogmaals, maar pureer nu de helft van de paprika en peper mee. Hak de rest van de paprika en peper in hele kleine stukjes.
Doe de azijn en suiker in een pan en verwarm een klein beetje. Roer zodat de suiker oplost. Voeg dan de aalbessen-paprika-peperpuree en de stukjes paprika en peper toe. Breng aan de kook en laat 3 minuten borrelend koken terwijl je roert. 
Giet de chutney in de pot. Laat het liefst een week op smaak op komen voordat je de chutney gaat eten. 

woensdag 6 januari 2021

Cakejes met hazelnoot en framboos - glutenvrij en lactosevrij


Een schone zus met wat dieetbeperkingen (oa gluten- en lactosevrij) kwam eten. Als hoofdgerecht maakte ik noedels met veel groente, vis in bananenblad en sambalboontjes. Voor de noedels wilde ik eigenlijk boekweitnoedels gebruiken, maar alle boekweitnoedels in de toko bevatten ook nog een groot deel tarwe. Dus dat schoot niet op. Bij de ekoplaza vond ik boekweit-zoete aardappelnoedels. De smaak was prima, alleen ze plakten nogal aan elkaar. Dus voor een volgende keer moet ik onthouden dat ik ze in kleine porties aan ruim water toevoeg, goed roer en misschien wat olie aan het water toevoeg. Eigenlijk had ik gewaarschuwd moeten zijn, gezien deze kooksessie

Ook maakte ik nog een snel, klein toetje. Dat was dit cakeje. 

Cakeje met hazelnoot en framboos

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 5 cakejes)
  • 1 ei
  • 15 gram rietsuiker
  • 10 gram honing
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 15 gram geraspte kokos
  • 35 gram havermout (tot meel gemalen)
  • 25 gram fijngemalen hazelnoot
  • 1/4 theelepel glutenvrij bakpoeder
  • 15 (verse) frambozen *)
Klop het ei met de honing en de suiker 3 minuten. Klop er beetje voor beetje de zonnebloemolie door. Meng kokos, havermout, hazelnoot en bakpoeder door het mengsel. Verdeel het beslag over 5 cupcakevormpjes. Duw in elk cakeje 3 frambozen. Bak de cakejes in 20-25 minuten op 175 gaar. 

*) Als je diepvriesframbozen gebruikt, gebruik dan nog 5 gram havermout extra.