donderdag 3 maart 2011

Op verzoek: rode kool


Of ik ook verzoeken in behandeling neem... Een vriendin van mij had er wel 2: rode kool en jus. Nu is jus niet echt mijn ding. Wij eten ook niet zo vaak vlees als een stukje vlees met aardappels en groente. En als we dat wel doen dan vaak met gebakken aardappeltjes. Dus jus is lastig. Ik zal wel binnenkort eens mijn sucadelapjes beschrijven, want dat heb ik volgens mij nog niet eerder gedaan.

En dan de rode kool. De vriendin vindt ´m uit een pot meestal lekkerder, maar er zit nu eenmaal rode kool in haar groentepakket. Als salade is rode kool ook lekker, maar met kleine kinderen is dat niet altijd geslaagd. Mannetje Q eet eigenlijk geen rauwkost. Ik kan haar in haar potvoorkeur geen ongelijk geven. Bij mij lukt rode kool ook lang niet altijd goed. Misschien ligt het ook wel aan de koolsoort. Misschien toch maar een paar rode kolen in mijn tuin zetten. Wie weet er een smaakvol ras?

Maar om haar op weg te helpen heb ik van de week ook weer een keer rode kool klaargemaakt. Maar helaas, ook geen succes. Uiteindelijk is het, met balsamicoazijn en suiker en peper en wat zout toevoegen, proeven, nog meer erbij, weer proeven, wel eetbaar geworden, maar het ultieme rode koolrecept is nog niet ontdekt. Ik was begonnen met een mengsel van een kopje water, een lepel geraspte gember, een teentje knoflook, een lepel honing en 2 lepels azijn, en een halve lepel zout. Daar heb ik de kool een uurtje in gestoofd. En toen smaakte het niet echt ergens naar. De gember proefde ik bijvoorbeeld helemaal niet terug.

Dus geen rode koolrecept, maar wel een rode koolfoto. Want het blijft wel een fotogenieke groente. Toch nog iets goeds.

1 opmerking:

  1. Hoi Johanneke, bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik vind het allang fijn om te horen dat ik niet de enige ben die echt lekkere rode kool niet goed voor elkaar krijgt. Vorige week het recept geprobeerd dat bij het groentepakket zat waarbij je de kool twee uur stooft in een mengsel van rode wijn, azijn, suiker en bouillon. Het resultaat was redelijk. Er zat in elk geval smaak aan (met name wijnsmaak) maar niet echt lekker zoetzuur. Toch maar veel salades maken! Als je het ultieme rodekoolrecept nog ontdekt houd ik me warm aanbevolen!

    BeantwoordenVerwijderen