Tomatensoep met balletjes
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - zeker 2 liter)- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 2 kilo (rijpe) tomaten
- stukje foelie
- 2 blaadjes laurier
- 10 peperkorrels
- 2 rundvleesbouillonblokjes
- eventueel schepje suiker / lepel balsamicoazijn
- peper, zout
- 250 gram rundergehakt
- 3 eetlepels melk
- 2 eetlepels paneermeel
- 150 gram vermicelli
- 500 gram soepgroente (of mengsel van in kleine blokjes gesneden wortel, dunne ringetjes prei, een stengel bleekselderij, een paar roosjes bloemkool, courgetteblokjes)
Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Fruit hierin de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook toe en fruit een minuutje mee.
Snijd de tomaten in grove stukken en doe in de soeppan. Voeg 2 liter kokend water toe. Doe de bouillonblokjes, de foelie, de laurier en de peperkorrels erbij. Laat 15 minuten zachtjes koken.
Maak ondertussen het gehakt aan met peper en zout en meng de melk en het paneermeel erdoor. Draai er kleine balletjes van.
Pureer het geheel met een staafmixer. (voorzichtig - blijf onder de soep met je staafmixer, anders zit je hele keuken onder de (hete) soep - denk aan Floddertje) Wrijf de soep door een zeef. Je kan ook een passevite (roerzeef) gebruiken om tegelijk te pureren en te zeven, maar die heb ik zelf niet.
Breng de soep weer aan de kook. Proef en voeg naar smaak suiker / azijn / peper / zout toe. Doe de balletjes in de soep. Laat 5 minuten koken. Doe dan de vermicelli en soepgroente erbij. Laat nog 5 minuten zachtjes koken. Controleer of vermicelli en groente goed zijn.
2 liter soep is gemaakt! Dat wordt lekker lunchen de komende dagen :)
BeantwoordenVerwijderenGeniet ervan!
BeantwoordenVerwijderen