vrijdag 11 maart 2011

Mijn Lidleend - deel 3

Het vervolg van de avonturen met mijn Lidleend. De eendenborsten heb ik gerookt in mijn rookpan. Daarna heb ik ze nog wel nagegaard in de koekenpan. Het was een beetje een experiment om, naast houtmot, ook andere ingrediënten te gebruiken om te roken. Een volgende keer moet ik iets korter roken, en het net iets minder heet proberen te krijgen. Er zat nu, met name in de eerst hap, een tikje verbrand in. Of dat door de suiker, de thee, steranijs of kaneel kwam weet ik niet. Ik heb helaas geen 10 eendenborsten om alle varianten uit te proberen.

Overigens was de jus een prima smaakmaker om de (beetje smakeloze) rode kool eetbaar te krijgen.

Gerookte eendenborst met mandarijn

  • 2 eendenborsten, zonder vel
  • geraspte schil van 1 mandarijn
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel houtmot
  • 1 theelepel zwarte thee
  • 1 steranijs
  • 1/2 kaneelstokje
  • 20 gram boter
  • sap van 1 mandarijn
Meng mandarijnrasp, suiker en zout door elkaar en wrijf de eendenborsten hier mee in. Laat minimaal een uurtje intrekken. Wrijf voordat je gaat roken, het meeste er weer af.
Stamp steranijs en kaneelstokje grof in een vijzel. Meng met de houtmot en de thee. Leg dit als een hoopje onder in de rookpan. Bedek met de afdekplaat. Leg hierop een vel alumiumfolie. Leg het rooster erop. Leg de eend op het rooster. Sluit de rookpan op een heel klein kiertje na. Zet het vuur halfhoog aan. Zodra er rook uit het kiertje kringelt, sluit je de rookpan helemaal en zet je vuur laag. Laat 15 minuten roken.
Verhit de boter in een koekenpan. Bak de eendenborsten op halfhoog vuur nog 3-5 minuten aan elke kant, afhankelijk van hoe dik ze zijn en hoe gaar je ze wilt. Ze mogen behoorlijk rosé blijven. Leg ze even op een warm bord, dek af en laat ± 10 minuten rusten. Voeg het mandarijnsap toe aan het braadvet en roer alle aanbaksels los. Proef of er peper of zout bij moet. Serveer de eend met de saus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten