dinsdag 8 maart 2011

Meringuerol met granaatappel

Net een kostbaar juweel, zo´n granaatappel. Om de pitjes los te halen kun je de vrucht doormidden snijden en dan met een pollepel tegen de bolle kant slaan (boven een kom!). Als het goed is, vallen op die manier de meeste pitten eruit. Ik vind zelf dat ik dan best nog wel aan het peuteren ben om de laatste eruit te krijgen. Daarom snijd ik het kroontje eruit, en werk vanuit dat punt de segmenten af. Als je dat een beetje gestructureerd doet, werkt dat ook goed.


Dit toetje is behoorlijk zoet, dus het is niet echt nodig om de slagroom met suiker stijf te kloppen. Wij aten het laatste restje bij het ontbijt de volgende ochtend.

Door een klein deel van de meringue deed ik wat roze levensmiddelenkleurstof. Dit verdeelde ik een beetje over de bovenkant van de meringuekoek, zodat later de buitenkant een paar knalroze strepen had.

Meringuerol met granaatappel

  • 4 eiwitten
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • neutrale olie om in te vetten
  • 2 dl slagroom
  • eventueel 1 lepel suiker
  • 1 granaatappel
  • paar drupjes rozenwater
Bekleed de onderkant van een lage rechthoekige bakvorm (± 20 bij 30 cm) met een vel aluminiumfolie of een siliconenvel. Vet dit licht in met de neutrale olie.
Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom. Klop ze los. Zet de mixer op een hoge stand en voeg dan in één keer de basterdsuiker toe. Blijf kloppen tot je een plakkerig, stijf mengsel hebt. Het mengsel mag niet van de kloppers aflopen. Dit duurt zo´n 5-7 minuten. 
Verdeel het mengsel over de vorm. Bak de meringue 20 minuten in een oven van 180C. De buitenkant is dan licht knapperig, maar de binnenkant nog lekker taai. Laat afkoelen.
Terwijl de meringue gebakken wordt, haal je de pitten uit de granaatappel. Zorg ervoor dat je alle  witte vliesjes verwijdert. Schep de pitten om met wat rozenwater naar smaak. Begin met een paar druppels en proef. Het overheerst snel. 
Vet een nieuw vel aluminiumfolie in. Keer de meringue hierop om. Verwijder het aluminiumfolie dat bovenop ligt (dus dat mee in de oven is geweest).
Klop de slagroom stijf met de suiker. Strijk de slagroom over de meringueplak uit. Laat een rand van ± 1 cm vrij. Verdeel de helft van de granaatappelpitten over de slagroom. Rol de rol, vanaf de lange kant, voorzichtig op. Probeer dit zo te doen, dat je het aluminiumfolie uiteindelijk als verpakking om de rol hebt zitten. Op deze manier kun je de rol makkelijk in de koelkast bewaren.
Snijd de rol in plakken en serveer met de rest van de granaatappelpitten eromheen. 

(bron: Ballymaloe - Meringue Roulade with Pomegranate Seeds and Rose Blossom Water)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten