Ooit heb ik een keer zelf rotiplaten gevuld met linzen gemaakt. Eigenlijk moet ik zeggen proberen te maken. Het was in elk geval niet zo'n succes. Of ze gewoon mislukt waren of dat ik dat toen niet lekker vond dat weet ik niet meer. Die roti-poging was mijn eerste contact met de Surinaamse keuken en daar is het bij gebleven. Ik heb wel eens Surinaamse kookboeken van de bieb gehaald, bijvoorbeeld "Terug naar mijn Roti" van Ramon Beuk, maar op de een of andere manier zie ik alleen maar madame jeanetpeper en maggiblokjes voorbij komen. Peper en zout dus en ik krijg geen drang om die gerechten zelf te gaan maken.
Lichtelijk bevooroordeeld nam ik een tijdje terug een eerste hap van masoes moksi alesi. Een tikje zout, maar ja, dat is bijna alle soort afhaal-eten en een tikje eentonig. Dat laatste kwam doordat het een gerechtje om te proeven was, geen hele maaltijd. De moksi alesi was gemaakt van basmatirijst. Niet direct de soort rijst waaraan je denkt bij een Surinaams rijstgerecht: daarvoor gebruik je toch die grote zakken uit de onderste schappen van de supermarkt? In dit geval niet. Basmatirijst werd gebruikt om te laten zien dat je die mooie en lekkere rijstsoort in keukens over de hele wereld kunt gebruiken. Naast Surinaamse moksi alesi proefde ik ook een Pakistaanse pulao (met zwarte kardemom, kaneel, doperwten en aardappel) en een Irakese biryani (met rozijnen en amandelen). Allemaal lekker.
De proeverij maakte deel uit van de Tilda-foodtour door Amsterdam-Oost. Jonneke van Mooncake leidde ons door de Javastraat langs een aantal van haar favoriete pareltjes waar we basmatirijst van over de hele wereld kregen. Nou ja, de rijst kwam uit de gebieden aan de voet van de Himalaya, maar de manier waarop de basmatirijst werd klaargemaakt kwam van over de hele wereld vandaan.
Thuis kon ik doorgaan met wereldkoken. In de leuke goodiebag zat naast natuurlijk rijst ook een maggiblokje, een adjumapeper, okra en een zakje masoespoeder.
Ik maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheden die internet geeft om wat recepten bij elkaar te sprokkelen en maakte deze moksi alesi masoesa.
De adjumapeper stoofde ik mee met blokjes pompoen, waar op het laatst ook de okra bij ging. Ik maakte kerrie-ei en verder nog wat wortel op azijn, want een frisse smaak heb je wel nodig.
Moksi alesi masoesa - Surinaamse gele rijst met zoutvlees en spitskool
- stuk zoutvlees van ± 400 gram
- 500 gram basmatirijst
- 1+1 eetlepel zonnebloemolie
- 300 gram gesneden spitskool
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- paar draaien zwarte peper
- 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat
- 1 tomaat, in blokjes
- 1 zakje masoes poeder (gele kleurstof) *)
- 2-3 kleine maggiblokjes
Week het stuk vlees een paar uur in koud water, waarbij je tussentijds het water 2-3 keer ververst. Doe het dan in een pan met zoveel schoon water dat het net onderstaat. Breng aan de kook en laat op laag vuur 1 uur zacht pruttelen. Schep uit de pan, laat afkoelen en snijd in kleine stukjes.
Doe de rijst in een kom en zet onder water.
Verhit in een grote (gietijzeren) braadpan 1 lepel olie en bak op hoog vuur de spitskool een paar minuten tot de kool half geslonken is. Schep uit de pan op een bord en zet even opzij.
Doe de andere lepel olie in de pan en fruit de ui een paar minuten. Doe dan de knoflook erbij en fruit een minuutje mee. Doe de stukjes zoutvlees erbij en bak een beetje bruin. Voeg eventueel nog een lepel olie toe.
Laat de rijst uitlekken en doe in de pan. Bestrooi met de peper en nootmuskaat, schep even goed om, verkruimel de bouillonblokjes erboven en doe er zoveel kokend water bij dat het 1 centimeter boven de rijst staat. Roer de inhoud van het zakje masoesapoeder erdoor. Doe een deksel op de pan en laat de rijst op laag vuur in ± 15 minuten gaar koken. Controleer met 10 minuten of de rijst niet droogkookt. Meng de spitskool door de gare rijst en laat met het deksel op de pan nog een paar minuten staan voordat je moksi alesi masoesa serveert.
*) De rijst wordt gekleurd met een gele kleurstof die uit een vrucht wordt gewonnen. Die kleurstof is te koop als masoes poeder. Of dat poeder helemaal van die vrucht afkomstig is, betwijfel ik gezien de ingredientenopgaaf. Je kunt die zakjes bij de Surinaamse toko kopen. Maar je kunt ook 2 theelepels gemalen kurkuma in het kookwater van de rijst doen. Dan kleurt de rijst ook geel. Ik vond er nu niet echt een bepaalde smaak aan zitten.
Bronnen:
- recepten op surinamcooking
- recepten op sranangkukru
- recepten op surinaams eten