Kerst was natuurlijk klein. Dus kozen we iets heel anders: de bbq ging aan. Wij zorgden voor spareribs mèt de bramen-bbq-saus. Het bezoek nam ook nog wat mee voor op de bbq: lekkere kalfshamburgers. Die kochten ze in een mooi pakket bij Ecofields. Omdat wij behoorlijk enthousiast over de burgers waren, neusde ik ook eens op de site. Ik kocht kalfs- en lamsvlees. Het vlees wordt gekoeld geleverd en je kunt het dus zelf invriezen, eventueel in de grootte die voor jouw huishouden handiger is. Met de lamspoulet maakte ik deze stoof.
Lamsstoof met aubergine, abrikoos en wortel
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 5 personen)
- 500 gram lamspoulet
- 3 eetlepels (koolzaad)olie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 3 volle theelepels ras el hanout
- harissa naar smaak
- zout
- 2 tomaten, in stukjes
- 2 aubergines, in stukjes (± 600 gram)
- 500 gram worteltjes/waspeen, in schuine stukken van ± 3 centimeter
- 100 gram gedroogde abrikoos, in reepjes
- erbij: couscous en eventueel koriander/peterselie
Laat het vlees op kamertemperatuur komen en dep droog.
Verhit een braadpan en daarin 2 lepels olie. Bak het vlees (eventueel in 2 delen) rondom bruin en schep even op een bord. Doe de rest van de olie in de pan en fruit hierin de ui een paar minuten tot deze begint te kleuren. Voeg knoflook en bleekselderij toe. Bak nog een paar minuten. Meng ras el hanout, harissa en zout door de groente. Voeg het vlees weer toe. Voeg de tomaten en 1 kopje lauw warm water toe. Laat het vlees met een deksel op de pan op laag vuur 1,5 uur pruttelen.
Roer de aubergine erdoor. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Laat een kwartier pruttelen. Voeg dan de wortels toe en laat deze 30 minuten meestoven. Voeg tot slot de abrikozen toe en laat nog een kwartier stoven. Proef en voeg naar smaak zout en/of harissa toe. Nog wat langer stoven maakt niet uit.
Geef er couscous bij. Bestrooi eventueel met wat fijngehakte verse koriander en/of peterselie.